18.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΦόβοι να χαθούν 32 δισ. λόγω βέτο Ουγγαρίας - Πολωνίας

Φόβοι να χαθούν 32 δισ. λόγω βέτο Ουγγαρίας – Πολωνίας

Η Ουγγαρία θα προβάλει βέτο στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό 2021-2027 και στο σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της επιδημίας του κορονοϊού, εκτός και αν οι ευρωπαίοι εταίροι της Βουδαπέστης αναθεωρήσουν την ρήτρα που εξαρτά την εκταμίευση των ευρωπαϊκών πόρων με τον σεβασμό του κράτους δικαίου από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης.
Στην Βαρσοβία, ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι η Πολωνία οφείλει επίσης να ασκήσει βέτο και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι θα ακολουθήσει το παράδειγμα του Ούγγρου ομολόγου του Βίκτορ Ορμπάν.
Νωρίτερα, η ιστοσελίδα portfolio.hu έγραψε ότι η γερμανική προεδρία θα ζητήσει εντός της ημέρας από τα κράτη μέλη να διατυπώσουν την πολιτική τους άποψη για την εφαρμογή της αρχής της αιρεσιμότητας στην εκταμίευση των ευρωπαϊκών πόρων και ότι η ουγγρική κυβέρνηση θα προβάλει βέτο τόσο στον πολυετή ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, όσο και στο σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης απέναντι στην επιδημία του κορονοϊού και τις οικονομικές της επιπτώσεις στην Ενωση.


Συνέπειες για την Αθήνα
Να θυμίσουμε ότι στην ιστορική συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας κατέληξαν το πρωί της Τρίτης 21 Ιουλίου 2020 οι 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έπειτα από έναν μαραθώνιο διαπραγματεύσεων, ο οποίος διήρκησε τέσσερις ημέρες.
Το πακέτο μαμούθ ανέρχεται στα 750 δισεκατομμύρια ευρώ και αφορά την αντιμετώπιση των οικονομικών -και όχι μόνο- επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού.
Από το παραπάνω ποσό, μάλιστα, η Ελλάδα αναμένεται να λάβει σχεδόν 32 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 19 δισεκατομμύρια αφορούν επιχορηγήσεις και τα 12,5 δισεκατομμύρια αφορούν δάνεια.
Χρηματοδότηση μέσω δανεισμού
Το Ταμείο Ανάκαμψης θα χρηματοδοτηθεί από την έκδοση κοινού ομολόγου, ύψους 390 δισεκατομμυρίων ευρώ, εις το όνομα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Η αποπληρωμή του θα ξεκινήσει τα αμέσως επόμενα χρόνια και θα ολοκληρωθεί το 2058. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕ δεσμεύτηκε να αποκτήσει νέες πηγές εσόδων.
Σε πρώτο στάδιο, ειδικότερα, θα θεσπιστεί φόρος για τα μη ανακυκλώσιμα πλαστικά από τις αρχές του 2021.
Η Κομισιόν, επιπλέον, έχει επιφορτιστεί με την παρουσίαση πρότασης για θέσπιση μηχανισμού προσαρμογής στα σύνορα (σ.σ. ανατιμολόγησης προϊόντων που έχουν παραχθεί μέσω πολύ ρυπογόνων διαδικασιών), καθώς και για τη θέσπιση φόρου επί των ψηφιακών κολοσσών (π.χ. Google).
Και τα δύο μέτρα θα πρέπει να εφαρμοσθούν το αργότερο έως τις αρχές του 2023.
Δάνεια και επιχορηγήσεις
Από τα 750 δισεκατομμύρια ευρώ, τα 390 θα διανεμηθούν μέσω επιχορηγήσεων και τα 360 μέσω πληρωτέων δανείων.
Τα περισσότερα χρήματα (312,5 δισεκατομμύρια) θα διοχετευτούν στην χρηματοδότηση μεταρρυθμιστικών προγραμμάτων, τα οποία θα καταρτιστούν από τα κράτη-μέλη (εθνικά προγράμματα ανασυγκρότησης).
Την ίδια ώρα, το 70% των προβλεπόμενων επιχορηγήσεων θα διατεθεί την περίοδο 2021-2022, ανάλογα με κριτήρια «ανθεκτικότητας» (πληθυσμός, επίπεδο ανεργίας των τελευταίων 5 ετών).
Το υπόλοιπο 30% θα διατεθεί το 2023 και θα ληφθεί υπόψη η απώλεια σε ΑΕΠ της περιόδου 2020-2021, η οποία θα αποτελεί ευθεία συνέπεια της κρίσης του κορονοϊού.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Sputniknews

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ