24.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΕπιχείρηση Πανάκεια: Ο βρετανικός στρατός προετοιμάζεται για το μεγαλύτερο πρόγραμμα εμβολιασμού

Επιχείρηση Πανάκεια: Ο βρετανικός στρατός προετοιμάζεται για το μεγαλύτερο πρόγραμμα εμβολιασμού

Ο μαζικότερος εμβολιασμός πληθυσμού στην ιστορία της Βρετανίας ξεκινά, καθώς από την επόμενη εβδομάδα θα γίνονται εμβολιασμοί επτά ημέρα την εβδομάδα, δώδεκα ώρες την ημέρα.
Ασκήσεις προσομοίωσης σε γήπεδο στο Μπρίστολ, το οποίο θα φιλοξενήσει μέρος του μαζικότερου εμβολιασμού στην ιστορία της χώρας, πραγματοποίησε ο βρετανικός στρατός, σε συνεργασία με το εθνικό σύστημα υγείας της χώρας «NHS».
Τι είναι η επιχείρηση Πανάκεια
Ολα τα βλέμματα του πλανήτη ήταν στραμμένα στην επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Πανάκεια» που στήθηκε από τη βρετανική κυβέρνηση και το στρατό, καθώς η Βρετανία είναι η πρώτη χώρα που θα προχωρήσει σε μαζικό εμβολιασμό των πολιτών, μετά την έγκριση του εμβολίου των Pfizer και BioNTech από τη Ρυθμιστική Υπηρεσία Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA).
Ο στρατός είναι αυτός που έχει αναλάβει το μεγαλύτερο βάρος της διανομής του εμβολίου, το οποίο πρέπει να διατηρείται στους -70° Κελσίου, μέχρι και λίγο πριν από τη χρήση του.
Παράλληλα, στη δημοσιότητα έχει δοθεί ο πλήρης κατάλογος με τα 50 νοσοκομεία στα οποία θα διανεμηθούν τα εμβόλια κατά του κορονοϊού, προκειμένου να εμβολιαστούν οι πρώτοι Βρετανοί πολίτες.
Η πρώτη από τις δύο δόσεις των συνολικά 40 εκατομμυρίων εμβολίων θα φθάσει στα συγκεκριμένα νοσοκομεία (που είναι εξοπλισμένα με ψυχρούς καταψύκτες) τις επόμενες ημέρες με τη βοήθεια του στρατού, ώστε ο μαζικός εμβολιασμός να ξεκινήσει από τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου.
Τα νοσοκομεία, με ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό όλων των ιδιοτήτων και ειδικοτήτων, αναμένεται να λειτουργήσουν ως «κόμβοι» μέσω των οποίων οι πρώτοι Βρετανοί πολίτες θα λάβουν το εμβόλιο. Τα 13 από αυτά βρίσκονται στην κεντρική Αγγλία, οκτώ στα βορειοδυτικά, νοτιοανατολικά και νοτιοδυτικά, επτά σε ανατολική Αγγλία και Λονδίνο, και μόνο ένα σε καθεμία από τις περιοχές του Γιορκσάιρ στα Βορειοανατολικά της χώρας.
Πώς έγινε η επιχείρηση Πανάκεια
Ο βρετανικός στρατός πραγματοποίησε έτσι μια πρόβα τζενεράλε με την ονομασία «Επιχείρηση Πανάκεια», σε έναν από τους πρώτους χώρους μαζικού εμβολιασμού όπου δεκάδες χιλιάδες ασθενείς αναμένεται να εμβολιαστούν από την επόμενη εβδομάδα.
Η άσκηση προσομοίωσης πραγματοποιήθηκε στο γήπεδο ποδοσφαίρου και ράγκμπι «Ashton Gate» του Μπρίστολ. Στο πλαίσιο αυτής, 30 άτομα αποτελούμενα από ιατρικονοσηλευτικό προσωπικό και ασθενείς υποδύθηκαν τον ρόλο διαφορετικών τύπων ασθενών: Από έναν που υπέστη ανεπιθύμητη αντίδραση στο εμβόλιο, μέχρι κάποιον με συμπτώματα ή έναν αρνητή του εμβολιασμού.
Οι εμβολιασμοί θα γίνονται στο συγκεκριμένο στάδιο 12 ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα, ενώ στη λίστα με τους χώρους που προετοιμάζονται για να χρησιμοποιηθούν ως περιφερειακοί κόμβοι περιλαμβάνονται το Nightingale Hospital στο ExCeL Center του Λονδίνου, το Leicester Racecourse και το Manchester Tennis and Football Center.
Το σχέδιο του μαζικού εμβολιασμού στη Βρετανία
Κατά προσέγγιση, επτά περιφερειακοί κόμβοι θα χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες του εμβολιασμού του πληθυσμού. Πρώτοι θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί και οι ηλικιωμένοι άνω των 80 ετών, ενώ θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες ευπαθείς ομάδες, με προτεραιότητα στα άτομα που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες. Παράλληλα, αναμένεται να αρχίσει και η διανομή των εμβολίων και σε οίκους ευγηρίας.
Από τη νέα χρονιά, τα εμβόλια θα χορηγούνται σε τοπικά κέντρα εμβολιασμού, τα οποία θα καλούν τους ασθενείς με γραπτό μήνυμα.
Στο πλαίσιο του σχεδίου, τα νοσοκομεία και τα κέντρα αυτά θα στελεχωθούν από νοσοκόμες, γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και με άλλους εργαζόμενους της υγείας, με ειδική εκπαίδευση, όπως φαρμακοποιοί, φυσιοθεραπευτές και οδοντίατροι.
Σύμφωνα με το «NHS», στο «Ashton Gate» του Μπρίστολ, αλλά και σε άλλες τοπικές εγκαταστάσεις, αναμένεται να εμβολιάζονται περίπου 110.000 άτομα την εβδομάδα μέχρι τον Απρίλιο.
Ο εμβολιασμός δεν έχει πάρει πάντως έγκριση για παιδιά κάτω των 16 ετών ή για εγκύους, καθώς παραμένει άγνωστο εάν είναι ασφαλές για αυτές τις κατηγορίες, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Η δράση του εμβολίου αρχίζει δώδεκα ημέρες μετά τη χορήγηση της πρώτης δόσης, ενώ υπάρχει ένα διάστημα τριών έως τεσσάρων εβδομάδων μεταξύ των δύο δόσεων του εμβολίου.
Οι επιστήμονες πιστεύουν επίσης ότι το εμβόλιο αυτό παρέχει ανοσία τουλάχιστον ενός έτους.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως στη «μάχη» του μαζικότερου εμβολιασμού εμβολιασμού στην Ιστορία, αναμένεται να μπουν εθελοντές, μέλη του «St. John Ambulance» (οργανισμοί που ειδικεύονται στην παροχή και εκπαίδευση πρώτων βοηθειών), μαθητές, ναυαγοσώστες, πυροσβέστες, αλλά και το προσωπικό των αεροπορικών εταιρειών μόλις λάβουν την κατάλληλη εκπαίδευση.
Την ίδια ώρα, στον δρόμο για τη Βρετανία, που έγινε η πρώτη χώρα στον δυτικό κόσμο που ενέκρινε την κλινική χρήση του φαρμάκου, βρίσκονται ήδη φορτηγά τα οποία παρέλαβαν τις πρώτες παρτίδες του εμβολίου από τα εργοστάσια της Pfizer στο Βέλγιο.
Σύμφωνα ωστόσο με αξιωματούχους, η διανομή είναι πιο περίπλοκη απ’ ό,τι περίμεναν, καθώς τα εμβόλια δεν μπορούν να διαχωριστούν σε παρτίδες μικρότερες από 975 τη φορά, ως εκ τούτου πρέπει να χρησιμοποιηθούν κάπου με μεγάλη ζήτηση (όπως σε ένα νοσοκομείο), ενώ παράλληλα θα πρέπει να ελέγχεται συνέχεια από ειδικούς η θερμοκρασία συντήρησής τους (-70° Κελσίου) μέχρι τη χορήγησή τους.
Η Βρετανία έγινε η πρώτη χώρα στον δυτικό κόσμο που ενέκρινε εμβόλιο κατά του κορονοϊού.
Πηγή: Sputniknews

Οι εμβολιασμοί θα γίνουν σε κέντρα μαζικού εμβολιασμού, όπως γήπεδα και συνεδριακά κέντρα από τις 8 π.μ. έως τις 8 μ.μ., επτά ημέρες την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων των αργιών.

Τι σημαίνει «πανάκεια»
Η Πανάκεια ήταν ανθρωπόμορφη θεότητα της ελληνικής μυθολογίας, συνυφασμένη με την έννοια της θεραπείας για κάθε νόσο.
Φέρεται να ήταν κόρη του Ασκληπιού και της Ηπιόνης αδελφή της θεάς Υγιείας, της Ιασούς, του Μαχάωνα και του Ποδαλείριου, ιατρών του Τρωικού Πολέμου κατά τον Ομηρο. Λατρευόταν κυρίως στον Ωρωπό Αττικής, στην Κάλυμνο, στην Κω κλπ, ενώ η μορφή της παρίσταται και στο Ασκληπιείο Αθηνών.
Ως θεά ικανή να θεραπεύει κάθε νόσο, η φήμη της διαδόθηκε γρήγορα σε όλες τις ελληνικές πόλεις, δίνοντάς το όνομά της σε φάρμακα ικανά να θεραπεύουν τις περισσότερες νόσους.
Ακόμα και στις μέρες μας έτσι, κάθε ιδεατό φάρμακο, για το οποίο επικρατεί η αντίληψη ότι θεραπεύει κάθε νόσο σωματική, οργανική ή ψυχική, ονομάζεται πανάκεια.
Μέχρι σήμερα πάντως, ούτε η εμπειρία ούτε η επιστήμη έχει φθάσει στο επίτευγμα της πανάκειας, η οποία χρησιμοποιείται μεταφορικά για προσωρινή λύση ή λήψη μέτρων επί πολλαπλών προβλημάτων.
Τέλος, πανάκεια ονομάζεται και ένα είδος βοτάνου. Κατά τον λεξικογράφο Ησύχιο «την πόα ταύτην και πάνακα και πανάκην προσαγορεύουσι», ενώ με το όνομα πάνακες φέρονται διάφορα (όντως) θεραπευτικά βότανα, μεταξύ των οποίων ο οποπάναξ (για επούλωση πληγών και ως αντιϊοβολικό κατά δηγμάτων φιδιών), καθώς και τέσσερα που αριθμεί ο αριστοτελικός Θεόφραστος: το ασκληπιείο, το ηράκλειο (οποπάναξ ο ανατολικός), ο οποπάναξ ο συριακός και το χειρώνιο (γνωστό ως ηλιάνθεμο).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ