12.9 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗΕφεύρεση παράγει νερό από το «τίποτα» και δουλεύει ακόμη και στην έρημο

Εφεύρεση παράγει νερό από το «τίποτα» και δουλεύει ακόμη και στην έρημο

Η τεχνολογία παράγει ασφαλές, πόσιμο νερό συμπυκνώνοντας τον αέρα της ατμόσφαιρας και ήδη χρησιμοποιείται σε χωριά στη Ναμίμπια και στρατόπεδα μεταναστών στο Λίβανο.
Η ισπανική εταιρεία Aquaer έχει δημιουργήσει μια σειρά μηχανές που εξάγουν ασφαλές και πόσιμο νερό από την ατμόσφαιρα, για χρήση σε ξηρές περιοχές του πλανήτη όπου οι πληθυσμοί υποφέρουν από σφοδρή ξηρασία.
Η πρωτότυπη συσκευή εφευρέθηκε από τον Ενρίκε Βέργκα, έναν 82χρονο μηχανικό που ανακάλυψε αυτή την τεχνολογία πίσω στη δεκαετία του 1990, κατά τη διάρκεια μια έντονης ξηρασίας που χτύπησε τη νότια Ισπανία.
Πρόκειται για έναν μηχανισμό παρόμοιο με εκείνον ενός air condition, που ψύχει τον αέρα μέχρι που να συμπυκνωθεί, παράγοντας νερό.

Ωστόσο, σε αντίθεση με άλλες γεννήτριες αυτού του είδους, η συγκεκριμένη εφεύρεση είναι κατάλληλη ακόμη και χρήση στην έρημο, παράγοντας την ίδια απόδοση ακόμη και σε θερμοκρασίες έως 50 βαθμούς Κελσίου και σε συνθήκες υγρασίας χαμηλότερες του 10%.
Μια μικρή συσκευή που μπορεί να μεταφερθεί με καροτσάκι είναι σε θέση να παράγει από 50 έως 75 λίτρα νερό την ημέρα, ενώ κάποια μεγαλύτερα μοντέλα παράγουν μέχρι και 5 χιλ. λίτρα ημερησίως.
Το 2017, ο Νχατ Βουόνγκ ένας Βιετναμέζος πρόσφυγας στην Ελβετία ίδρυσε έναν φιλανθρωπικό οργανισμό με την επωνυμία «Water Inception», για να φέρει την εφεύρεση του Βέιγκα σε όλους όσοι την έχουν ανάγκη.
Ο Βουόνγκ αγόρασε μια από τις μηχανές, ικανή να παράγει έως και 500 λίτρα ημερησίως, για ένα στρατόπεδο προσφύγων στην Τρίπολη του Λιβάνου.
«Σκοπός είναι να φτάσουμε σε μέρη όπως τα στρατόπεδα προσφύγων που δεν έχουν πόσιμο νερό» σχολίασε ο Βέιγκα, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, σημειώνοντας ότι οι μηχανές του ήδη δουλεύουν σε αρκετές χώρες της Αφρικής.
«Στα χωριά της Ναμίμπιας που επισκεφτήκαμε, οι άνθρωποι έκπληκτοι δεν μπορούσαν να καταλάβουν και ρωτούσαν από που έρχεται το νερό» θυμήθηκε ο 82χρονος εφευρέτης.
«Σκοπός μας δεν είναι μόνο να κάνουμε μια μηχανή που να είναι αποτελεσματική, αλλά και χρήσιμη για τους ανθρώπους που χρειάζεται να περπατούν δεκάδες χιλιόμετρα για να κουβαλήσουν νερό ή να σκάβουν πηγάδια» ανέφερε.
Πηγή: Sputniknews

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ