22.3 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΔραματική αύξηση στη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών στο ίντερνετ

Δραματική αύξηση στη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών στο ίντερνετ

Ο όγκος των περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών μέσω διαδικτύου έχει αυξηθεί δραματικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς τόσο τα παιδιά όσο και οι παιδόφιλοι περνούν περισσότερο χρόνο και αλληλεπιδρούν περισσότερο στο ίντερνετ, σύμφωνα με πόρισμα του Ευρωκοινοβουλίου, που ενέκρινε προσωρινό κανονισμό ο οποίος επιτρέπει σε παρόχους διαδικτυακών υπηρεσιών να συνεχίσουν τη μάχη κατά του υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο σε εθελοντική βάση.
Οι θύτες αξιοποιούν, όπως επισημάνθηκε κατά τις εργασίες του Ευρωκοινοβουλίου, ευκαιρίες που προηγουμένως δεν ήταν διαθέσιμες για να επικοινωνούν ελεύθερα και άμεσα μεταξύ τους και με παιδιά, δημιουργώντας διαδικτυακές κοινότητες όπου μοιράζονται τα εγκλήματά τους.
Σήμερα, μπορούν να προσεγγίσουν ένα παιδί μέσω κάμερας Web, συνδεδεμένων συσκευών και δωματίων συνομιλίας σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και βιντεοπαιχνίδια, που παραμένουν ανώνυμα χάρη σε τεχνολογίες, όπως του dark net κ.ά.
«Μπορεί να είναι οποιοσδήποτε»
Είναι σοκαριστικά τα νούμερα και στην Ελλάδα, καθώς, όπως μας επισημαίνει ο υποστράτηγος ΕΑ, πρώην διευθυντής της Δίωξης Κυβερνοεγκλήματος ειδικός σε θέματα αντιμετώπισης Κυβερνοεγκλήματος, Γιώργος Παπαπροδρόμου, για τα έτη 16-17-18 σημειώνεται αύξηση 30% του κυβερνοεγκλήματος στη χώρα μας ανά έτος (με πρώτο στη λίστα τις οικονομικές απάτες, δεύτερο την παραβίαση προσωπικών δεδομένων και τρίτο τη σεξουαλική εκμετάλλευσή ανηλίκου).
«Δεν υπάρχει» τονίζει «προφίλ παιδόφιλου μέσω του κυβερνοχώρου, μπορεί να είναι οποιοσδήποτε» παρότι οι θύτες προέρχονται πάντα από τον «αναπτυγμένο δυτικό κόσμο, όπως και οι πελάτες του που «αγοράζουν» το υλικό τους».
Το ζήτημα είναι η σχέση παιδιού – γονέα μας επισημαίνει ο ειδικός σε θέματα αντιμετώπισης κυβερνοεγκλήματος.
«Σε πολλές περιπτώσεις είδαμε γονείς να μαθαίνουν ανάλογα περιστατικά τελευταίοι. Ποιες είναι οι γέφυρες με τα παιδιά μας;» ρωτά ο συνομιλητής μας, υπογραμμίζοντας ότι η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου είναι προς τη σωστή κατεύθυνση αν και υπάρχουν γενικώς και σε εθνικό επίπεδο σοβαρά κενά (από την εκπαίδευση, μέχρι το νομικό πλαίσιο).
Πρόβλημα η μη καταγγελία περιστατικών
«Θα έπρεπε να ενισχυθεί το ποινικό πλαίσιο, τονίζει, να υπάρχει μάθημα ήδη απ’ το Δημοτικό (τα βιβλία Πληροφορικής εν έτει 2021 στο Γυμνάσιο είναι του 2006) και να υπάρχει ένας εισαγγελέας εξειδικευμένος στα εγκλήματα στον κυβερνοχώρο» υποστηρίζει ο ειδικός που θεωρεί τεράστιο πρόβλημα και τη μη καταγγελία περιστατικών.
Με 537 ψήφους υπέρ, 133 κατά και 24 αποχές ψηφίστηκε η νέα ευρωπαϊκή νομοθετική πράξη, που σύμφωνα με την εισηγήτρια Μπιργκίτ Σίπελ (Σοσιαλιστές, Γερμανία) «αποτελεί μια συμβιβαστική λύση που διασφαλίζει τόσο τον εντοπισμό της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο όσο και την προστασία της ιδιωτικής ζωής των χρηστών. Μπορεί να μην είναι τέλεια, παραδέχτηκε, αλλά είναι μια άμεσα εφαρμόσιμη και προσωρινή λύση για τα επόμενα τρία χρόνια. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει επειγόντως τώρα να προτείνει μια μακροπρόθεσμη λύση που θα βασίζεται στις εγγυήσεις προστασίας των δεδομένων που περιλαμβάνονται στους προσωρινούς κανόνες και που θα καθιστά πιο στοχευμένες τις έρευνες σε προσωπικές επικοινωνίες».
Η Επιτροπή σκοπεύει να καταθέσει πρόταση για μια πιο μόνιμη λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος εντός του 2021.
Πηγή: Sputniknews, Ιωάννα Κλεφτόγιαννη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ