12 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήOIKONOMIAΑντέχει η ελληνική οικονομία ένα νέο lockdown;

Αντέχει η ελληνική οικονομία ένα νέο lockdown;

Η χώρα αντιμετωπίζει ήδη ένα νέο κύμα πανδημίας. Ωστόσο η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να γίνει lockdown. Η απόφαση αυτή επιβάλλεται λόγω της οικονομικής δυνατότητας της χώρας ή επειδή η κυβέρνηση δεν θέλει να ανακόψει για χάρη των μη εμβολιασμένων την οικονομική ανάκαμψη;
Με τη βούληση της κυβέρνησης να είναι χιλιοειπωμένη, η χώρα θα προχωρήσει σε αυτό το κύμα της πανδημίας -το οποίο έχει χαρακτηριστεί πανδημία των ανεμβολίαστων- με ανοιχτές τις κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες αποκλείοντας τη λήψη σκληρών περιοριστικών μέτρων όπως το lockdown.
Η αντίληψη που έχει κυριαρχήσει σε μεγάλο μέρος της κοινωνίας είναι ότι η χώρα μετά από τη δεκαετή οικονομική κρίση αλλά και την υγειονομική κρίση του κορονοϊού από το 2020 δεν έχει άλλες οικονομικές αντοχές να προχωρήσει σε ένα lockdown.
Τα μέτρα στήριξης που έλαβε η κυβέρνηση από το 2020 για την πανδημία αφορούσαν:
Την Επιστρεπτέα Προκαταβολή,
την αποζημίωση ειδικού σκοπού για εργαζόμενους και επιχειρήσεις,
την αυξημένη αποζημίωση ειδικού σκοπού για επιχειρήσεις,
το Ταμείο Εγγυοδοσίας και το ΤΕΠΙΧ ΙΙ για την ενίσχυση της ρευστότητας επιχειρήσεων,
τη μείωση ενοικίων,
τα προγράμματα «ΓΕΦΥΡΑ 1» και «ΓΕΦΥΡΑ 2» για τους δανειολήπτες,
το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ για τη διατήρηση θέσεων εργασίας,
την παράταση επιδομάτων ανεργίας,
την αναστολή πληρωμής φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών καθώς και
τη στήριξη επιμέρους τομέων και κλάδων, όπως είναι ο πρωτογενής τομέας, ο αθλητισμός, ο πολιτισμός, η εστίαση, ο τουρισμός και οι μεταφορές.
Τα μέτρα στήριξης λόγω πανδημίας αφορούσαν εργαζόμενους, επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες, ανέργους, δανειολήπτες, αγρότες, ιδιοκτήτες ακινήτων και σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε δώσει τον περασμένο Ιούλιο στη δημοσιότητα ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, έφτασαν τα 41 δισεκατομμύρια ευρώ.
Συγκεκριμένα:
– Το 2020 δόθηκαν 23,1 δισ. Ευρώ.
– Το 2021 15,8 δισ. Ευρώ.
– Ενώ υπάρχει πρόβλεψη για 2,1 δισ. ευρώ το 2022 καθώς κάποιοι βρίσκονται ακόμα σε καθεστώς στήριξης.
«Κρίμα να διακόψουμε την ανάκαμψη»
Στην Ευρώπη καταγράφεται η τάση οι χώρες να μην θέλουν να μπουν σε καθεστώς lockdown. Η Ελλάδα με το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού και την πανδημία να καλπάζει και πάλι, μήπως αποφεύγει το lockdown επειδή δεν μπορεί να το στηρίξει οικονομικά;
Τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας είναι σε αρκετά καλά επίπεδα και κυμαίνονται περίπου στα 40 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτης Πετράκης επισημαίνει την τάση που επικρατεί να μην υπάρξει lockdown «διότι το πρόβλημα το προκαλούν οι ανεμβολίαστοι και άρα οι εμβολιασμένοι που είναι περίπου το 72% γιατί θα πρέπει να μείνουν πάλι άνεργοι. Νομίζω ότι αυτό επικρατεί ως άποψη».
«Οικονομικά καλό θα ήταν να μην διακόψουμε τη διαδικασία της ανάκαμψης διότι πραγματικά θα ήταν πρόβλημα και έτσι ελπίζουμε να μην επιδεινωθεί η κατάσταση» είπε ο κ. Πετράκης που πρόσθεσε ότι «τα ταμειακά διαθέσιμα είναι πολύ ψηλά και δεν υπάρχει κανένα θέμα».
«Δεν υπάρχει θέμα ταμειακό. Μας απασχολεί λίγο το θέμα του κόστους του χρέους διότι “τσίμπησε” λίγο λόγω επιτοκίων και πληθωρισμού βέβαια -άσχετο με την COVID-19- και νομίζω ότι θα ζήσουμε με αυτές τις αποφάσεις (σ.σ. χωρίς να πάμε σε lockdown)» κατέληξε ο καθηγητής.
Πηγή Sputniknews.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ