13.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΆνοιγμα συνόρων: Ελπίδα ή φόβος για τον τουρισμό

Άνοιγμα συνόρων: Ελπίδα ή φόβος για τον τουρισμό

Συνεχίζονται οι εκπαιδεύσεις των επαγγελματιών του τουρισμού για πλήρη εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Ελπίδα ή φόβο δημιουργεί για τον τουριστικό κλάδο το άνοιγμα των αεροδρομίων;
Λίγους μήνες νωρίτερα κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι τα πράγματα θα έπαιρναν αυτήν την απροσδόκητη τροπή για τον τουρισμό στη χώρα μας.
«Ορόσημο» στη φετινή τουριστική σεζόν, κηρύσσοντας ουσιαστικά την έναρξή της, είναι η 1η Ιουλίου, ημερομηνία ανοίγματος των πτήσεων στα αεροδρόμια της χώρας, από μια σειρά κρατών. Πρόκειται για μια πρωτοφανή καθυστέρηση για την ελληνική πραγματικότητα. Πλέον, τόσο στα μικρά τουριστικά καταλύματα όσο και στα μεγάλα ξενοδοχεία οι εργαζόμενοι εκπαιδεύονται για να εφαρμόζουν τα μέτρα προστασίας και αλλά και για να αναγνωρίζουν τα συμπτώματα της COVID-19.
Σε ένα διάλειμμα από τις εκπαιδεύσεις, η πρόεδρος των ξενοδόχων της Πάρου, Μάνια Αμπατζή, μιλά στο Sputnik για τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται.
«Η εκπαίδευση γίνεται από κοντά αλλά και από webinars. Όπως λένε οι γιατροί θα υπάρξουν κρούσματα, οπότε εκπαιδευόμαστε στο να προσέχουμε τα μέτρα ατομικής προστασίας ώστε να μην υπάρξει διασπορά. Η ελπίδα μας είναι η συμμόρφωση των επισκεπτών με τα μέτρα. Η φετινή χρονιά θεωρείται χαμένη, το παν είναι να βγάλουμε τα έξοδά μας και να μείνουν ασφαλείς οι εργαζόμενοι και οι άνθρωποι των τοπικών κοινωνιών».
Την ίδια στιγμή, χαρακτηρίζει ρευστή την κατάσταση και αναφέρει ότι υπάρχουν ακυρώσεις λόγω φόβου.
«Αυτό που αντιλαμβανόμαστε είναι ότι ο κόσμος θα περιμένει την τελευταία στιγμή για να πάρει τις αποφάσεις του. Δεν έχει να κάνει με το ζήτημα της τιμής των δωματίων, αλλά με την εξέλιξη του ιού. Είναι καινούριοι για εμάς οι κανόνες που καλούμαστε να εφαρμόσουμε και ευχόμαστε να μην εγκατασταθούν στις ζωές για καιρό. Ελπίζουμε η επιστήμη να δώσει λύσεις σύντομα».
Πλήγμα για Χαλκιδική και προσκυνηματικό τουρισμό
Τόσο στα νησιά όσο και στην ηπειρωτική Ελλάδα, πλήγμα αποτελεί η απαγόρευση πτήσεων από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, τη Βραζιλία και την Κίνα.
Αντιμέτωπη με την έλλειψη των Ρώσων η Χαλκιδική, που αναζητά σωτηρία στους βαλκάνιους γείτονες αλλά και στον εσωτερικό τουρισμό.
«Αναμένουμε κατά κύριο λόγο στην περιοχή μας τον οδικό τουρισμό από τα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη, αλλά και την αύξηση των πτήσεων από το αεροδρόμιο Μακεδονία» τονίζει στο Sputnik o δήμαρχος του Αριστοτέλη (σ.σ. ενός εκ των μεγαλύτερων δήμων της Χαλκιδικής), Στέλιος Βαλιανός.
Την κίνηση στην περιοχή επηρεάζει και το Άγιο Όρος που αυτή τη στιγμή δεν δέχεται τον αριθμό των επισκεπτών που δεχόταν πριν την πανδημία. «Το πλήρες άνοιγμα του Αγίου Όρους θα σηματοδοτήσει και τη ροή του Προσκυνηματικού Τουρισμού στην περιοχή μας» εξηγεί μεταξύ άλλων.
Με γαστρονομικό τουρισμό, περιπατητικές διαδρομές και το σπίτι του Αλέξη Ζορμπά, η περιοχή φιλοδοξεί να κάνει τη διαφορά στον εσωτερικό τουρισμό.
Παράλληλα, ο δήμος προτείνει τη δική του λύση για την εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων:
«Επιχειρούμε εν μέσω ενός δημοτικού ιατρείου που έχουμε στελεχώσει με αφορμή την πανδημία να καλύψουμε τις ανάγκες των επαγγελματιών του τουρισμού της περιοχής μας». Στόχος, όπως αναφέρει ο δήμαρχος είναι η ενημέρωση και η εκπαίδευσή τους, η επιτήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων αλλά και η εκπόνηση σχεδίου δράσης για το κάθε κρούσμα.
Αβεβαιότητα στην Κρήτη
Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας, την Κρήτη. Τόσο στον νομό Ηρακλείου όσο και στο Ρέθυμνο μόνο το 30% των ξενοδοχείων αναμένεται να ανοίξουν με πληρότητα της τάξης του 20%.
«Γροθιά» για τους Κρητικούς ήταν η παράταση της απαγόρευσης πτήσεων από τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, που ήρθε να συμπληρώσει την απουσία Ρώσων και Ισραηλινών καθώς και τις ακυρώσεις Ευρωπαίων λόγω φόβου.
Αναφορικά με τα υγειονομικά πρωτόκολλα o πρόεδρος Ξενοδόχων Ρεθύμνου, Εμμανουήλ Τσακαλάκης, υπογραμμίζει στο Sputnik μεταξύ άλλων:
«Οι ξενοδόχοι καταβάλλουν τη μέγιστη προσπάθεια για να τα εφαρμόσουν. Η πλήρης εφαρμογή τους θα συνιστούσε να υπάρχει ένας χωροφύλακας πίσω από κάθε τουρίστα. Τα ξενοδοχεία από τη φύση τους δεν είναι φτιαγμένα ούτε για νοσοκομεία ούτε για φυλακές».
Παράλληλα ο πρόεδρος των ξενοδόχων Ηρακλείου Κρήτης, Νίκος Χαλκιαδάκης, εξέφρασε την άποψη ότι η Κρήτη δεν λειτουργεί με Έλληνες τουρίστες, αλλά με ξένους.
Αντίθετα, στον εσωτερικό τουρισμό φαίνεται να ποντάρει η Χίος, καθώς η βασική αγορά της, η Τουρκία, παραμένει κλειστή.
«Αυτή η σεζόν θα είναι μόνο ένας Αύγουστος. Το ζητούμενο είναι να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις μας φέτος» επισημαίνει μεταξύ άλλων η πρόεδρος των Ξενοδόχων Χίου, Αντιγόνη Μαϊστράλη, στο Sputnik, σχολιάζοντας το φετινό καλοκαίρι.
Πηγή: Sputniknews, Λάμπρος Ζαχαρής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ