24 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣΏριμες επενδύσεις άνω των 13 δισ. ευρώ σε ΑΠΕ

Ώριμες επενδύσεις άνω των 13 δισ. ευρώ σε ΑΠΕ

Οι επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν βασικό μοχλό ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας στην μετά την πανδημία εποχή, επεσήμανε ο πρόεδρος του ομίλου ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή σε μήνυμά του προς τους μετόχους της εταιρείας στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε χθες.
Όπως είπε ο κ. Περιστέρης, υπάρχουν έτοιμες, πλήρως αδειοδοτημένες (με άδεια εγκατάστασης) επενδύσεις ΑΠΕ συνολικής ισχύος περίπου 2.400 MW, ενώ άλλα περίπου 5.800 MW έργων ΑΠΕ έχουν πλήρη περιβαλλοντική αδειοδότηση (ΑΕΠΟ). Δηλαδή, συνολικά περίπου 8.200 MW έργων ΑΠΕ, επενδυτικού ύψους της τάξης των 8,5 – 9 δις ευρώ, μπορούν να προχωρήσουν άμεσα σε υλοποίηση, έστω σε βάθος της επόμενης 3ετίας.
Πρόσθεσε ακόμη ότι:
Στις επενδύσεις αυτές μπορούν να προστεθούν επιπλέον τουλάχιστον 1.000 MW έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας (αντλησιοταμιευτικά, υβριδικά), επενδυτικού ύψους 1,5 – 2 δις ευρώ, τα οποία επίσης είναι αδειοδοτικά ώριμα για υλοποίηση. Με τις επενδύσεις αυτές είναι άρρηκτα συνδεδεμένο το πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ (σε συνεργασία με ιδιώτες επενδυτές), για τη σταδιακή υλοποίηση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων των νησιών του Αιγαίου (Κυκλάδες, Κρήτη, Δωδεκάνησα, νησιά Β. Αιγαίου), συνολικού ύψους 2 – 2,5 δις ευρώ, με άμεση προοπτική τη μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης.
«Ο τομέας της καθαρής ενέργειας αναδεικνύεται ως μια σοφή επιχειρηματική αλλά κι επενδυτική επιλογή και στις συνθήκες της πανδημίας που βιώνουμε. Και πιστεύουμε τώρα ακόμα περισσότερο από ποτέ ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό για την χώρα μας να συνεχίσει με ένταση την στροφή της προς ένα πιο πράσινο, πιο βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης. Όχι μόνο για λόγους περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς, αλλά και για λόγους καθαρά οικονομικούς», τόνισε ο κ. Περιστέρης. «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια διπλή κρίση – δημόσιας υγείας και οικονομική – η διάρκεια και οι επιπτώσεις της οποίας είναι δύσκολο να εκτιμηθούν. Από την άλλη πλευρά, τα πεδία δραστηριότητας του Ομίλου μας, τα ποιοτικά οικονομικά χαρακτηριστικά της ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ, η διεθνής μας παρουσία και τα θεμελιώδη μεγέθη μας μας επιτρέπουν μία συγκρατημένη αισιοδοξία. Παραμένουμε αποφασισμένοι να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις τον Όμιλό μας και την ελληνική οικονομία και για αυτό το λόγο παρακολουθούμε κι αξιολογούμε καθημερινά τις εξελίξεις, επιμένοντας στον στόχο μας για όσο το δυνατόν πιο απρόσκοπτη υλοποίηση του επενδυτικού μας προγράμματος».
Σημείωσε ακόμη ότι μεε τις νέες επενδύσεις που ξεκίνησαν, η συνολική ισχύς των εγκαταστάσεων ΑΠΕ του Ομίλου σε λειτουργία ή υπό κατασκευή ανέρχεται στα 1938 MW, εξέλιξη που καθιστά εφικτό τον στόχο των 2.000 MW σε λειτουργία σε όλες τις χώρες δραστηριότητας νωρίτερα τον αρχικό προγραμματισμό».
Η γενική συνέλευση ενέκρινε την διανομή μερίσματος ύψους 0,17 ευρώ ανά μετοχή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ