21.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΧρεοκοπία Thomas Cook: «Σεισμός που θα φέρει τσουνάμι»

Χρεοκοπία Thomas Cook: «Σεισμός που θα φέρει τσουνάμι»

Ξημερώματα Δευτέρας χρεοκόπησε ο βρετανικός τουριστικός κολοσσός. Τι εκτιμούν τουριστικοί πράκτορες της Ελλάδας που μιλούν στο Sputnik για τις συνέπειες αυτής της κίνησης.
Δύσκολη και δυσοίωνη είναι η σημερινή μέρα (σ.σ. Δευτέρα) για την παγκόσμια τουριστική αγορά, καθώς το ξημέρωμά της σημαδεύτηκε από την πτώχευση του αρχαιότερου τουριστικού γραφείο, της Thomas Cook, καθώς οι διαπραγματεύσεις της εταιρείας με τράπεζες και πιστωτές δεν είχαν αίσιο τέλος.
Το κουβάρι των συνεπειών προσπαθεί να ξετυλίξει το Sputnik.
Οι τουριστικοί πράκτορες εκτιμούν στο πιο άμεσο επίπεδο, ότι όσοι έχουν προγραμματίσει να έρθουν στη χώρα μας μέχρι μέσα Νοεμβρίου είναι αμφίβολο αν θα τα καταφέρουν.
«Θα παγώσει την αγορά. Η πελατεία της Thomas Cook θα ξαναέρθει στην Ελλάδα, το θέμα είναι αν αυτό θα γίνει του χρόνου. Είναι αδύνατο να έρθουν όσοι είχαν προγραμματίσει μέχρι το επίσημο τέλος της σεζόν. Δεν ξέρω αν τα υπόλοιπα τουριστικά πρακτορεία θα μεγαλώσουν το πρόγραμμά τους, δηλαδή τα τουριστικά πακέτα, για να απορροφήσουν την πελατεία της Thomas Cook, μέσα στο 2020. Σίγουρα θα προσπαθήσουν να απορροφήσουν το 50-70%. Μιλάμε για ένα τεράστιο αριθμό τουριστών από τη Μεγάλη Βρετανία», επισημαίνει στο Sputnik ο Γιώργος Ακριτίδης, διευθυντής του τουριστικού οργανισμού Ambotis.
«Πρόκειται για σεισμό που σίγουρα θα φέρει τσουνάμι. Δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο ξανά, ένας παγκόσμιος κολοσσός που μάλιστα είναι και ο πιο παλιός tour operator, να χρεοκοπήσει», επισημαίνει στο Sputnik ο Δημήτρης Χαριτίδης, διευθυντής της Tez Tour Ελλάδας. Παράλληλα, εξηγεί ότι ο αντίκτυπος στην Ελλάδα, θα φανεί σταδιακά.
«Στην Ελλάδα ο όμιλος έφερνε τρία εκατομμύρια τουριστών ετησίως. Μεγάλα ποσά θα χαθούν. Μαθαίνω ότι στην Κρήτη υπάρχουν απλήρωτα ξενοδοχεία από τον μήνα Ιούλιο, από τη συγκεκριμένη εταιρεία. Πώς και πότε θα αποπληρωθούν αυτοί οι άνθρωποι; Είναι πολύ νωρίς ακόμα για να δούμε εμπράκτως το πραγματικό μέγεθος της ζημιάς, θα φανεί σταδιακά», προσθέτει.
Οπως εκτιμά, το ντόμινο στον τουρισμό είναι βέβαιο και η χώρα μας πρέπει να παλέψει για να μη χάσει μερίδιο της αγοράς.
«Κάποιοι λένε ότι δεν θα τους επηρεάσει η πτώση της Thomas Cook, γιατί δεν συνεργάζονταν μαζί της. Αλλά κάνουν λάθος. Αν ένα ξενοδοχείο ή ταξιδιωτικό γραφείο ρίξει τις τιμές του για να εξασφαλίσει πληρότητα, τότε θα πάρει η μπάλα και τους άλλους συνδεδεμένους τουριστικούς φορείς».
Και συμπληρώνει: «Οι θυγατρικές της συνεχίζουν τη λειτουργία τους και είναι απορίας άξιο τι θα γίνει με αυτές. Βγάζουν ανακοινώσεις. Αν όντως τα χρέη της είναι κάποια δισεκατομμύρια, θα χρεοκοπήσουν και αυτές θα προκαλέσουν περισσότερα ντόμινα».
Από την πλευρά του, ο Γ. Ακριτίδης, αναφέρει πως «το πρόβλημα είναι ότι πλήττεται η αξιοπιστία των tour operators».
«Μια αρνητική εικόνα θα δημιουργηθεί στην αγγλική αγορά. Τα συμβόλαια με τα ξενοδοχεία και άλλους τουριστικούς φορείς ήταν μεγάλης αξίας», συμπληρώνει.
Την ίδια στιγμή, ο Δημήτρης Χαριτίδης εκτιμά ότι μόνο τυχαία δεν ήταν η χρεοκοπία του αρχαιότερου τουριστικού πρακτορείου: «Γιατί την άφησαν να πέσει; Ολοι ξέραμε εδώ και χρόνια ότι ήταν μια προβληματική εταιρεία. Το 2014 σώθηκε από τη βρετανική κυβέρνηση γιατί ήταν ο επίσημος τουριστικός πράκτορας των Ολυμπιακών Αγώνων. Είναι πολύ περίεργο για ποιο λόγο οι τράπεζες πίεσαν αυτή η χρονική στιγμή για να πάρουν τα χρήματά τους. Να υπενθυμίσουμε ότι είχαν βρεθεί τα χρήματα και οι επενδυτές. Ωστόσο, οι τράπεζες απαίτησαν και άλλα. Μάλλον, υπάρχει μεγάλο παιχνίδι στο παρασκήνιο που ενδεχομένως να αποκαλυφθεί στη συνέχεια».
Πηγή Sputniknews, Λάμπρος Ζαχαρής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ