16.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΤΟΥΡΙΣΜΟΣΧιονοδρομικά κέντρα Βόρειας Ελλάδας: Επίγειοι παράδεισοι (και) για... αμαρτωλούς!

Χιονοδρομικά κέντρα Βόρειας Ελλάδας: Επίγειοι παράδεισοι (και) για… αμαρτωλούς!

«Χρόνια πολλά και… χιόνια πολλά» είναι για κάποιους η ολοκληρωμένη ευχή της περιόδου των εορτών. Κι αυτοί είναι οι λάτρεις του σκι και των άλλων χειμερινών σπορ, αλλά και όσοι διατηρούν επιχειρήσεις, η «τύχη» των οποίων είναι άμεσα εξαρτώμενη από τις «διαθέσεις» του χειμώνα, όπως είναι: χιονοδρομικά κέντρα, σχολές σκι, καταστήματα πώλησης, ή ενοικίασης εξοπλισμού, κ.α.
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, πλησιάζοντας οι γιορτές των Χριστουγέννων μία σειρά από ερωτήματα άρχισαν να απασχολούν τους επαγγελματίες που εμπλέκονται σε αυτό το κομμάτι του χειμερινού τουρισμού, αλλά και όσους λατρεύουν τα σπορ στο χιόνι: Πότε θα χιονίσει; Πόσο θα χιονίσει; Πόσο θα κρατήσει; Θα είναι ανοιχτοί οι δρόμοι προς και από τα χιονοδρομικά; είναι ορισμένα ερωτήματα που ζητούν έγκαιρα απαντήσεις. Και τι σημαίνει έγκαιρα;
Την απάντηση δίνει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, το μέλος της Ένωσης Χιονοδρομικών Κέντρων Ελλάδας, Μιχάλης Βαβαλέκας. «Έγκαιρα σημαίνει, σε εύλογη χρονική απόσταση από την περίοδο των εορτών, καθώς τότε είναι που μετακινούνται οι περισσότεροι και καταγράφονται οι περισσότερες κρατήσεις. Την περίοδο των εορτών είναι που πραγματοποιείται περίπου το 50% του συνολικού τζίρου, τόσο στα χιονοδρομικά κέντρα όσο και γύρω από αυτά. Το άλλο 50% πραγματοποιείται το υπόλοιπο χρονικό διάστημα που, συνήθως, δεν ξεπερνά την 25η Μαρτίου.
Φέτος, κι ενώ βρισκόμαστε εν μέσω της «κόκκινης» περιόδου, σε ό,τι αφορά τη χιονοδρομία (20 Δεκεμβρίου – 20 Ιανουαρίου), δεν υπάρχει ακόμη σαφής εικόνα για το πως διαμορφώνονται τα μεγέθη σε σχέση με πέρσι. Πέρσι, πάντως, σύμφωνα με τον κ. Βαβαλέκα, ήταν μια πολύ καλή χρονιά και σε κίνηση και σε έσοδα.


9+1 χιονοδρομικά στη Βόρεια Ελλάδα
Στη Βόρεια Ελλάδα λειτουργούν δέκα (9+1 στρατιωτικό στον Όλυμπο) χιονοδρομικά κέντρα, από τα συνολικά 22 της χώρας. Όλα προετοιμάστηκαν έγκαιρα, ώστε να προσφέρουν με ασφάλεια τις υπηρεσίες τους, ενώ σε ορισμένα έγιναν και βελτιώσεις σε εξοπλισμό και υποδομές, όπως για παράδειγμα στο χιονοδρομικό κέντρο του Λαϊλιά, όπου φέτος, μετά από τρία χρόνια από την καταστροφή του λόγω πυρκαγιάς, ξαναλειτουργεί πλήρως ανακαινισμένο το σαλέ του. Βελτιώσεις έγιναν και στο χιονοδρομικό κέντρο του Βιτσίου και ειδικότερα στην πίστα αυτού.
Φυτώρια αθλητών τα χιονοδρομικά κέντρα
Ένα στοιχείο που προκαλεί θετική εντύπωση στους επαγγελματίες του κλάδου, είναι ότι τα τελευταία χρόνια, αυξάνονται οι νέοι (σε ηλικία ή (και) σε εμπειρία) που ενδιαφέρονται για το αθλητικό σκι και ιδιαίτερα για το σκι καταβάσεων. «Το αθλητικό σκέλος του σκι αυξήθηκε ραγδαία εδώ και λίγα χρόνια» λέει ο κ. Βαβαλέκας, επισημαίνοντας πως «κορυφαίου αθλητές του σκι προέκυψαν τα χρόνια αυτά από τις πίστες των χιονοδρομικών κέντρων». Ενδεικτικά αναφέρει πως «σε προπόνηση ελληνικών συλλόγων, που οργανώθηκε το περασμένο καλοκαίρι σε παγετώνα στην Αυστρία, συμμετείχαν 25 προπονητές, αριθμός πραγματικά εντυπωσιακός. Σκεφτείτε πόσους αθλητές εκπροσωπούσα οι άνθρωποι αυτοί…».


Χιονοδρομικά με… κανονάκι!
Στη Βόρεια Ελλάδα τα περισσότερα χιονοδρομικά κέντρα βασίζουν τη λειτουργία τους στην ποσότητα και την ποιότητα των χιονοπτώσεων. Μόλις τρία από τα βορειοελλαδικά χιονοδρομικά κέντρα διαθέτουν μηχανήματα τεχνητής χιόνωσης: το Πισοδέρι (Φλώρινα), το Καϊμάκτσαλαν (Πέλλα) και τα 3-5 πηγάδια Ναούσης (Ημαθία). Το τελευταίο είναι και το αρτιότερα οργανωμένο στον τομέα αυτό.
Εδώ εντοπίζεται μία σημαντική αδυναμία έναντι του ανταγωνισμού. «Στη γειτονική Βουλγαρία, για παράδειγμα, όπου λειτουργούν πέντε χιονοδρομικά κέντρα και τα πέντε διαθέτουν μηχανήματα τεχνητής χιόνωσης», τονίζει ο κ. Βαβαλέκας.
Μια σύντομη… ξενάγηση
Ώρα να υπενθυμίσουμε τα εννέα χιονοδρομικά κέντρα της Βόρειας Ελλάδας, σημειώνοντας πως υπάρχει και ένα ενδέκατο, αυτό του Ολύμπου, στο οποίο όμως καλύπτονται αποκλειστικά εκπαιδευτικές ανάγκες του ελληνικού στρατού. Τα υπόλοιπα χιονοδρομικά κέντρα της Βόρειας Ελλάδας, με πρώτο το ψηλότερο και δεύτερο το παλαιότερο (σε ηλικία) είναι τα εξής:
Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας – Καϊμακτσαλάν (Ν. Πέλλας): Το ψηλότερο της χώρας, με πίστες του αναπτύσσονται σε υψόμετρο από 2.050 μ. έως 2.524 μ. Βρίσκεται σε απόσταση 45 χλμ. από την Έδεσσα, 140 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη και 580 χλμ. από την Αθήνα.
Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου (Ν. Ημαθίας): Είναι το πρώτο οργανωμένο Χιονοδρομικό Κέντρο της χώρας και είναι σε υψόμετρο 1.530 μ. Πρωτολειτούργησε το 1934, χρονιά που οργανώθηκαν οι πρώτοι Πανελλήνιοι Αγώνες Χιονοδρομίας. Απέχει 20 χλμ. από τη Βέροια, 95 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη και 533 χλμ. από την Αθήνα.
Χιονοδρομικό Κέντρο 3-5 Πηγάδια (Ν. Ημαθίας): Βρίσκεται στη δυτική πλευρά του Βερμίου, σε υψόμετρο 1430 μ. Απέχει 17 χλμ. από τη Νάουσα, 110 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη και 546 χλμ. από την Αθήνα.
Χιονοδρομικό Κέντρο Ελατοχωρίου (Ν. Πιερίας): Βρίσκεται στην ΒΑ πλευρά των Πιερίων, σε υψόμετρο 1450 μ. Απέχει 8 χλμ. από το χωριό Ελατοχώρι, 105 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη και 473 χλμ. από την Αθήνα.
Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας (Ν. Γρεβενών): Βρίσκεται στην Πίνδο. Οι πίστες του αναπτύσσονται σε υψόμετρο από 1788 μ. έως 2110 μ. Απέχει 43 χλμ. από τα Γρεβενά, 213 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη και 455 χλμ. από την Αθήνα.
Χιονοδρομικό Κέντρο Βίγλας – Πισοδερίου (Ν. Φλώρινας): Απέχει 19 χλμ. από την πόλη της Φλώρινας, 211 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη και 527 χλμ. από την Αθήνα.
Χιονοδρομικό Κέντρο Βιτσίου (Ν. Καστοριάς): Βρίσκεται στο όρος Βέρνο. Απέχει 22 χλμ. από την πόλη της Καστοριάς, 186 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη και 480 χλμ. από την Αθήνα.
Χιονοδρομικό Κέντρο Λαϊλιά (Ν. Σερρών): Βρίσκεται στην οροσειρά Βροντού, σε υψόμετρο 1600 μ. – 1850 μ. Απέχει 26 χλμ. από την πόλη των Σερρών, 110 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη και 611 χλμ. από την Αθήνα. Από φέτος επαναλειτουργεί το ανακαινισμένο σαλέ.
Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού (Ν. Δράμας): Απέχει 35 χλμ. από το Κάτω Νευροκόπι, 45 χλμ. από την πόλη της Δράμας, 188 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη και 687 χλμ. από την Αθήνα.
Μπάμπης Γιαννακίδης

Φωτογραφίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ