22.3 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΥψώνει τους τόνους ο Μοσκοβισί με τη Λέγκα

Υψώνει τους τόνους ο Μοσκοβισί με τη Λέγκα

 

Στο παρελθόν είχε κάνει λόγο για «μικρούς Μουσολίνι», είχε ομολογήσει τον «φόβο» του απέναντι στην άνοδο του λαϊκισμού, σήμερα όμως προχώρησε ακόμη πιο μακριά χαρακτηρίζοντας «φασίστα» τον ευρωβουλευτή της Λέγκας που είχε βγάλει το παπούτσι του και είχε «συνθλίψει» τις σημειώσεις του στο Στρασβούργο.
Το μπρα ντε φερ ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ιταλική κυβέρνηση -το σχέδιο προϋπολογισμού της οποίας για το 2019 δεν σέβεται τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της χώρας- κλιμακώθηκε ανάμεσα στον Μοσκοβισί και τη Λέγκα, το ακροδεξιό κόμμα του Ματέο Σαλβίνι.
Την αρχή έκανε ο ευρωβουλευτής της Λέγκας Αντζελο Τσιόκα την Τρίτη στο Στρασβούργο μετά την συνέντευξη Τύπου στην οποία ο Μοσκοβισί απέρριψε το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2019 της Ιταλίας.
Ο Τσιόκα ανέβηκε στο βήμα μετά τις δηλώσεις Μοσκοβισί και πήρε τις σημειώσεις του Επιτρόπου από το τραπέζι. Κατόπιν σήκωσε ένα παπούτσι, με το οποίο άρχισε να χτυπάει τα φύλλα, αφήνοντας στην κυριολεξία άφωνο τον Γάλλο Επίτροπο.
Κατάπληκτος, ο Μοσκοβισί περιορίστηκε αρχικά στο να καταδικάσει μια «γελοία» χειρονομία, αλλά επανήλθε στο θέμα ήδη από την επόμενη ημέρα με μήνυμά του στο Twitter, τροφοδοτώντας την πολεμική στην Ιταλία, στην οποία αποτελεί στόχο σφοδρών επιθέσεων από τους υποστηρικτές της κυβέρνησης.
«Στην αρχή γελάει κανείς και το υποβαθμίζει γιατί πραγματικά είναι γελοίο, μετά εξοικειώνεται με μια υποβόσκουσα συμβολική βία και μια μέρα ξυπνάει με τον φασισμό. Ας επαγρυπνούμε! Η δημοκρατία είναι ένας εύθραυστος θησαυρός», έγραψε τότε ο Μοσκοβισί.
Σήμερα όμως στις δηλώσεις που έκανε στο CNews ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας από το 2012 ως το 2014 προχώρησε πολύ πιο μακριά μη διστάζοντας πλέον να χρησιμοποιήσει τον όρο «φασίστας» για να χαρακτηρίσει τον ευρωβουλευτή της Λέγκας.
«Είναι ένας κρετίνος, ένας προβοκάτορας, ένας φασίστας. Η χειρονομία του είναι γελοία», δήλωσε.
«Όταν αρχίζουν να χρησιμοποιούν τη βία απέναντι σε θεσμούς, όταν αρχίζουν να ποδοπατούν τους κανόνες, και με τα παπούτσια, έχουμε ένα είδος αργής παρέκκλισης προς αυτό που ονομάζουμε ανελεύθερη δημοκρατία, δηλαδή τον μη σεβασμό της ελευθερίας του Τύπου, της ελευθερίας της δικαιοσύνης και των πολιτικών θεσμών», πρόσθεσε.
«Αυτό είναι πραγματικά η πολιτική που απεχθάνομαι και αυτοί είναι οι άνθρωποι που θα πολεμάω μέχρι την τελευταία μου ανάσα», συνέχισε ο Μοσκοβισί, υπενθυμίζοντας ότι ο Σαλβίνι, ηγέτης της Λέγκας, πήρε αποστάσεις από τη χειρονομία αυτή του Τσιόκα.
Μετά τις δηλώσεις του Μοσκοβισί, η Μαρίν Λεπέν έσπευσε να υπερασπιστεί τους Ιταλούς συμμάχους της.
«Πολύ παλαιομοδίτικο», δήλωσε η πρόεδρος του Εθνικού Συναγερμού στο δίκτυο Europe 1. «Όταν κάποιος δεν συμφωνεί μαζί μας, τον αντιμετωπίζουμε ως φασίστα», σημείωσε, υπενθυμίζοντας ότι το έλλειμμα της Γαλλίας είχε φτάσει «4,3%» όταν ο Επίτροπος ήταν υπουργός Οικονομικών της χώρας.
«Επομένως όταν δίνει μαθήματα στην Ιταλία (…) μπορούμε να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να αντιμετωπίσουμε την πληροφορία αυτή με ειρωνεία», δήλωσε επίσης.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος απέρριψε την Τρίτη ο σχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού και ζήτησε από την ιταλική κυβέρνηση συνασπισμού να της παρουσιάσει έναν αναθεωρημένο προϋπολογισμό εντός τριών εβδομάδων.
Στο CNews ο Μοσκοβισί έδειξε ένα πολύ πιο διπλωματικό πρόσωπο όταν μίλησε για τις συνομιλίες που γίνονται με τον Ιταλό υπουργό Οικονομίας Τζιοβάνι Τρία, στις οποίες αναφέρθηκε χρησιμοποιώντας τον όρο «διάλογος».
«Ο ρόλος της Επιτροπής δεν είναι να δημιουργεί κρίσεις. Είναι να τις αποτρέπει», διαβεβαίωσε. «Θα κάνουμε τα πάντα για να αποφευχθούν οι κίνδυνοι», πρόσθεσε.
Χθες, ο Ιταλός υπουργός βρισκόταν στο Παρίσι με αφορμή συνέδριο ασφαλιστών. Και αυτός μίλησε για διάλογο, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι η κυβέρνησή του είχε προβλέψει την απόρριψη του σχεδίου προϋπολογισμού από τις Βρυξέλλες.
Ο Τρία είχε φανεί καθησυχαστικός για τις προθέσεις της Ιταλίας, βεβαιώνοντας ότι δεν θα αποτελέσουν πρόβλημα για την ΕΕ, χωρίς ωστόσο να ανακοινώσει την παραμικρή παραχώρηση.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ