22.3 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΑΣΙΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΥΠΕΝ: Κάλεσμα για επενδύσεις στη διαχείριση αποβλήτων

ΥΠΕΝ: Κάλεσμα για επενδύσεις στη διαχείριση αποβλήτων

 

Πρόσκληση για επενδύσεις στον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων απηύθυνε ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, κατά τη διάρκεια Ημερίδας που διοργάνωσε το Εμπορικό Τμήμα της Πρεσβείας της Ισπανίας στην Αθήνα. Ο Αν. ΥΠΕΝ προσκάλεσε τις ισπανικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα, στο πλαίσιο μιας γόνιμης συνεργασίας,  με αμοιβαία εμπιστοσύνη.
Σκοπός της Ημερίδας ήταν η προώθηση της συνεργασίας μεταξύ εθνικών και τοπικών αρχών, φορέων και επιχειρήσεων, στον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων. Ειδικότερα, η ανταλλαγή εμπειρίας και η ενημέρωση για καλές πρακτικές διαχείρισης των αποβλήτων από ισπανικές επιχειρήσεις, η προσέγγιση ελληνικών επιχειρήσεων και φορέων και η αναγνώριση του εδάφους, ώστε να υποστηριχθούν στη χώρα μας δράσεις και ενέργειες αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού της διαχείρισης αποβλήτων στη χώρα μας.
Κατά την διάρκεια του χαιρετισμού του ο Αν. ΥΠΕΝ,  Σ. Φάμελλος, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Εργαζόμαστε για την αλλαγή της διαχείρισης στερεών αποβλήτων στη χώρα μας, με προτεραιότητα στην πρόληψη παραγωγής, στην επαναχρησιμοποίηση, την ανακύκλωση, την ανάκτηση προϊόντων και ενέργειας, αφήνοντας στο τελευταίο σκαλί τη διάθεση στους ΧΥΤΑ».
Βήματα σημαντικής προόδου στην κατεύθυνση αυτή αποτελούν η δρομολόγηση πολλών Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων και όλων των προβλεπόμενων υποδομών και δράσεων στα ΠΕΣΔΑ με σύγχρονες τεχνολογίες και η χρηματοδότηση δεκάδων προτάσεων Δήμων για έργα διαλογής στην πηγή και διαχείρισης βιοαποβλήτων.
Πάνω από 1 δισ. ευρώ διατίθεται από το ΕΣΠΑ για την κατασκευή υποδομών, ενώ η πλήρης εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας μπορεί να δημιουργήσει περισσότερες από 15900 θέσεις εργασίας στην Ελλάδα και να αυξήσει τον ετήσιο κύκλο εργασιών του τομέα διαχείρισης αποβλήτων κατά 1,675 εκατ. ευρώ, όπως σημειώνεται σε πρόσφατη Εκθεση της ΕΕ για την Ελλάδα.
Ταυτόχρονα, αντιμετωπίζουμε τις ελλείψεις στη διαχείριση των Επικινδύνων Αποβλήτων. Από την ανεξέλεγκτη διάθεση, τα πρόστιμα και την διατήρηση ιστορικών αποθηκευμένων αποβλήτων στις βιομηχανίες έχουμε οργανώσει δημόσιες πρωτοβουλίες για σύγχρονες και ασφαλείς εγκαταστάσεις ανάκτησης, αδρανοποίησης και διάθεσης βιομηχανικών και επικινδύνων αποβλήτων.

Εξοικονόμηση ενέργειας κατά 30%, την περίοδο 2020-2030, προτείνει ο Γ. Σταθάκης

Τον προσδιορισμό του στόχου εξοικονόμησης ενέργειας για τα κράτη – μέλη της ΕΕ την περίοδο 2020-2030, στο 30%, ώστε να διασφαλιστούν οι στόχοι που πηγάζουν από τη Συμφωνία των Παρισίων για το κλίμα, προτείνει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στο άτυπο Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας, στη Μάλτα, με θέμα το «Χειμερινό Ενεργειακό Πακέτο» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την περασμένη Πέμπτη.
Το ύψος των υποχρεώσεων αυτών όπως είπε, πρέπει να συναρτάται με τα χρηματοδοτικά περιθώρια που το κάθε κράτος – μέλος διαθέτει για τέτοιου είδους επενδύσεις.
Ανέφερε τέλος, ότι με δεδομένο το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας, είναι κρίσιμο το νέο νομοθετικό πλαίσιο να προβλέπει μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής φτώχειας, που θα αποτελέσουν «ομπρέλα» προστασίας των εισοδηματικά ευάλωτων νοικοκυριών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ