14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣΥπέγραψαν συμφωνία ΔΕΗ με την γερμανική RWE για παραγωγή ενέργειας στη Δ...

Υπέγραψαν συμφωνία ΔΕΗ με την γερμανική RWE για παραγωγή ενέργειας στη Δ Μακεδονία

Την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει με ταχύτητα στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και στις απαραίτητες αλλαγές προκειμένου να διευκολυνθούν οι επενδύσεις, διακήρυξε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης, από το βήμα του Ελληνογερμανικού Οικονομικού Φόρουμ το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο.
Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε ενδεικτικά στην συνεργασία μεταξύ της ΔΕΗ και της RWE η οποία υπογράφηκε στη γερμανική πρωτεύουσα, για την παραγωγή 2GB από ηλιακή ενέργεια στην Δυτική Μακεδονία, κάνοντας λόγο για απόδειξη της βούλησης της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει τάχιστα στην απολιγνιτοποίηση της ελληνικής οικονομίας. «Είμαστε εδώ για να κάνουμε αυτά που στο παρελθόν λέγαμε ότι θα κάνουμε και ποτέ δεν γίνονταν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης, αναφερόμενος σε επανειλημμένες κατά το παρελθόν προτροπές της καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ, για επένδυση στα φωτοβολταϊκά, καθώς η Ελλάδα προσφέρει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα.
Επιπλέον, ο υπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε και την αδειοδότηση του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Καρλσρούης, για επέκταση του εγχειρήματος συσσώρευσης ηλιακής ενέργειας σε μπαταρίες, από την Κάρπαθο σε ακόμη εννέα νησιά.
«Η Ελλάδα δεν θα βρισκόταν σήμερα εδώ, δεν θα ανήκε στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ, εάν η γερμανική κυβέρνηση, το γερμανικό Κοινοβούλιο και ο γερμανικός λαός δεν είχαν συνδράμει τόσο αποφασιστικά. Δεν θα τα είχαμε καταφέρει χωρίς εσάς», δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης ενώπιον του Γερμανού υπουργού Οικονομίας, Πέτερ Αλτμάιερ, τονίζοντας ότι συνέβησαν και παρεξηγήσεις μεταξύ των δύο πλευρών, αλλά το σημαντικό είναι ότι «βρισκόμαστε σήμερα εδώ, μαζί με τη Γερμανία και σχεδιάζουμε το κοινό μας μέλλον, το οποίο, παρά τις δυσκολίες, μπορεί να είναι λαμπρό».

Πηγή ΦΩΤΟ: the Image Report

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε σε παραδείγματα επιτυχών γερμανικών επενδύσεων στην Ελλάδα, όπως αυτή της Deutsche Telekom και της Fraport, οι οποίες μάλιστα, όπως είπε, πραγματοποιήθηκαν είτε λίγο πριν είτε κατά τη διάρκεια της κρίσης. Υπέδειξε ακόμη τομείς «όχι τόσο αναμενόμενους», όπως της φαρμακοβιομηχανίας και της διαστημικής τεχνολογίας ως πρόσφορους για συνεργασίες, με την αξιοποίηση και υψηλά εξειδικευμένων Ελλήνων επιστημόνων. «Οσοι μας εμπιστεύθηκαν, κέρδισαν», είπε ο κ. Γεωργιάδης και τόνισε ότι η Ελλάδα δεν ζητά επενδύσεις ως βοήθεια, αλλά ως ευκαιρίες για αμοιβαία επικερδή δραστηριότητα και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση κινείται με μεγάλη ταχύτητα στις μεταρρυθμίσεις προκειμένου να διευκολύνει τις επενδύσεις. Ανέφερε δε ότι η παρουσία στο Φόρουμ του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και της καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ. καταδεικνύει την πολιτική στήριξη πίσω από αυτή την συνεργασία.
«Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε βήμα προς τα εμπρός. Να ξεφύγουμε από τη μιζέρια», δήλωσε ο υπουργός και αναφέρθηκε στις θυσίες στις οποίες υπεβλήθη ο ελληνικός λαός. «Εχει έρθει η ώρα να δουλέψουμε πολύ για να του δώσουμε πίσω αυτό που του αξίζει: ευημερία, πρόοδο, καλές θέσεις εργασίας και ένα ευρωπαϊκό όνειρο που θα ενθουσιάζει».
Peter Altmaier: «Η Γερμανία θα εντείνει τις επενδύσεις στην Ελλάδα»
Την πρόθεση της Γερμανίας να αξιοποιήσει τη θετική συγκυρία που χαρακτηρίζει την ελληνική οικονομία, με στόχο την τόνωση των γερμανικών επενδύσεων στη χώρα, εξέφρασε ο Ομοσπονδιακός Υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας, Peter Altmaier.
Κατά την ομιλία του, ο Γερμανός Υπουργός, κ. Altmaier, σημείωσε ότι η Ελληνική οικονομία βιώνει ένα νέο κύκλο οικονομικής ανάκαμψης. «Ως χώρα επιθυμούμε να έχουμε ενεργό επενδυτικό ρόλο και το βασικότερο όλων είναι να συνεννοηθούμε για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Οι γερμανικές επιχειρήσεις παραμένουν στην Ελλάδα από τους πιο σημαντικούς επενδυτές», σημείωσε ο Γερμανός Υπουργός, για να προσθέσει ότι: «Δεν θα επιτρέψουμε σε τρεις χώρες να πάρουν το μεγαλύτερο μερίδιο των επενδύσεων στην Ελλάδα». Σε αυτό το σημείο αναφέρθηκε δε, στο Μνημόνιο Κατανόησης και Συνεργασίας, που υπέγραψαν σήμερα στο πλαίσιο του Φόρουμ η ΔΕΗ με τη γερμανική RWE, στον τομέα της ενέργειας, τονίζοντας ότι η Γερμανία θα επιδιώξει να υπάρξουν ανάλογες επενδύσεις σε όλους τους βασικούς τομείς της οικονομίας. «Οι δύο κυβερνήσεις έχουμε χρέος να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις», ανέφερε ο κ. Altmaier.

Πηγή ΦΩΤΟ: the Image Report

Κατά τον κ. Altmaier, δύο αγορές που θα μπορούσαν να συνεργαστούν επενδυτικά Ελλάδα και Γερμανία είναι η οινοπαραγωγή, αξιοποιώντας τις καλές κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα, όπως και η ηλεκτροκίνηση. «Εως το 2030, ένας μεγάλος αριθμός αυτοκινήτων στην Ευρώπη θα είναι ηλεκτρικά και θα θέλαμε οι μπαταρίες που θα χρειαστούν να παράγονται στην Ελλάδα, ώστε να μην παραδώσουμε ένα μέρος της προστιθέμενης αξίας στην Ασία», διευκρίνισε ο κ. Altmaier.
Τέλος, αναφερόμενος στο μεταναστευτικό ζήτημα, ο κ. Altmaier σημείωσε ότι: «Μπορεί η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα να είναι δύσκολη, ωστόσο οι ελληνικές αρχές τα καταφέρνουν στη φύλαξη των συνόρων. Εκφράζω την αλληλεγγύη της γερμανικής κυβέρνησης προς την Ελλάδα».
Από την πλευρά του ο κ. Κωνσταντίνος Μαραγκός, Πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, στάθηκε στις σημαντικές υπεραξίες που κρύβει η Ελλάδα, τονίζοντας ότι: «Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται 162 συνδεόμενες γερμανικές επιχειρήσεις, με ετήσιο τζίρο 8,3 δισ. ευρώ και 29.000 άμεσα και έμμεσα απασχολούμενους, ενώ οι καθαρές άμεσες επενδύσεις την περίοδο της κρίσης 2008-2018 ανήλθαν σε 6 δισ. ευρώ. Η χώρα κρύβει σημαντικές υπεραξίες. Η γεωπολιτική της θέση σε συνδυασμό με τη πολιτική και οικονομική σταθερότητα και τη βούληση της κυβέρνησης να συνεχίσει τις ήδη υφιστάμενες μεταρρυθμίσεις, αναδεικνύουν την χώρα ως ένα πρόσφορο επενδυτικό προορισμό».
Αναφερόμενος στην κρίση χρέους της χώρας, ο κ. Μαραγκός σημείωσε ότι: «Η ελληνική κοινωνία μετά από τρία μνημόνια, 10 χρόνια οικονομικής κρίσης και μια σειρά επώδυνων μεταρρυθμίσεων παρουσιάζεται πιο ώριμη από ποτέ να υποστηρίξει ένα ελπιδοφόρο επενδυτικό εγχείρημα, το οποίο θα στρέψει την χώρα προς μία νέα εποχή περισσότερο δημιουργική, πολλά υποσχόμενη για όλους τους εμπλεκόμενους επενδυτές, επιχειρηματίες και εργαζόμενους».
Dr. Lutz-Christian Funke, Secretary General of KfW Banking Group
Η KFW στηρίζει ελληνογερμανικά joint ventures, ιδιαίτερα σε όσα εξ αυτών η γερμανική συμμετοχή είναι τουλάχιστον 50%. Τα επενδυτικά αυτά σχήματα, θα μπορούν να απευθυνθούν στην KfW για τη χρηματοδότησή τους, όπως και να στηριχθούν από το γερμανικό τραπεζικό σύστημα. Επίσης, το πρόγραμμα χρηματοδότησης της KfW περιλαμβάνει και startups, κυρίως όσα είναι εστιασμένα σε ενεργειακές επενδύσεις, όπως η παραγωγή ενέργειας, οι έξυπνες πόλεις κι η ηλιακή ενέργεια. Στην αγορά ενέργειας πρέπει να εμπλακούν πολλές χώρες με σκοπό τις μεταξύ τους εισαγωγές και εξαγωγές κι η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στο πεδίο αυτό.
Την ευθύνη υλοποίησης του Φόρουμ ανέλαβε το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με την Κεντρική Ενωση Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων Γερμανίας (DIHK e.V.) και με την υποστήριξη του Συνδέσμου Γερμανών Βιομηχάνων (BDI e.V.).

Το «αποτύπωμα» του «Ελληνογερμανικού Οικονομικού Φόρουμ – Οραμα και Ευκαιρίες Επενδύσεων» σε αριθμούς
555 σύνεδροι
198 γερμανικές και 125 ελληνικές επιχειρήσεις
47 Β2Β και 6 G2G συναντήσεις
37 ομιλητές

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ