18.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΤριβές ΕΕ - Αυστραλίας για την εμπορική ονομασία προϊόντων

Τριβές ΕΕ – Αυστραλίας για την εμπορική ονομασία προϊόντων

Κερδισμένη η Ελλάδα στη μάχη της φέτας

Σε τροχιά ρήξης με την Ευρωπαϊκή Ενωση βρίσκεται η Αυστραλία για την ονομασία εκατοντάδων προϊόντων, συμπεριλαμβανομένης της φέτας, της γραβιέρας και του Scotch Beef (σκωτσέζικου βόειου κρέατος), εν μέσω των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου.
Οι γεωγραφικές ονομασίες προέλευσης διάφορων προϊόντων, μεταξύ των οποίων και της φέτας, έχουν αποτελέσει σημείο διαφωνίας μεταξύ της ΕΕ και της Αυστραλία, στην οποία πιθανόν να απαγορευτεί να χρησιμοποιεί την ονομασία Φέτα για τα τυριά της.
Οι υπουργός Εμπορίου της Αυστραλίας, Σιμόν Μπέρμιγχαμ, δημοσιοποίησε μια λίστα με ονομασίες που η ΕΕ θέλει να προστατεύσει, στο πλαίσιο της νέας εμπορικής συμφωνίας και αφορά στον γεωγραφικό προσδιορισμό των προϊόντων.
Το ζήτημα έχει πυροδοτήσει έντονες ανησυχίες στους τυροπαραγωγούς της Αυστραλίας, που ενδεχομένως θα κληθούν να μην χρησιμοποιούν τις ονομασίες της φέτας και άλλων τυριών, όπως τη γραβιέρα και την γκοργκοντζόλα, για τα προϊόντα τους.
«Στην Αυστραλία δεν αρέσει η ιδέα των γεωγραφικών ενδείξεων, αλλά είναι ένα μη διαπραγματεύσιμο στοιχείο από την Ευρωπαϊκή Ενωση», δήλωσε συγκεκριμένα μιλώντας στο ABC ο Αυστραλός υπουργός Εμπορίου, διαμηνύοντας ότι η χώρα του θα δώσει «ισχυρή μάχη» για τη διασφάλιση των συμφερόντων της και των επιχειρήσεων και αγροτών της Αυστραλίας.
Η λίστα της ΕΕ, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Guardian, περιλαμβάνει προϊόντα όπως μπύρες και άλλα αλκοολούχα ποτά, τυριά και κρέατα, των οποίων οι ονομασίες συνδέονται με τη γεωγραφική περιοχή προέλευσής τους.
Πηγή Sputniknews

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ