24.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΚΟΙΝΩΝΙΑΤρία κέντρα αριστείας δημιουργεί σε Πειραιά, Ρόδο και Βόλο το ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ

Τρία κέντρα αριστείας δημιουργεί σε Πειραιά, Ρόδο και Βόλο το ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ

 

Ερευνητικό κέντρο αριστείας, εξειδικευμένο σε ναυτιλιακά θέματα, θα λειτουργήσει από τις αρχές του νέου έτους (2018), στον Πειραιά, το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (ΙΜΕΤ) του ΕΚΕΤΑ, ενώ αντίστοιχο κέντρο αριστείας για τις ναυτιλιακές μεταφορές και τον τουρισμό, πρόκειται να συσταθεί στη Ρόδο και ακόμη ένα για την οδική ασφάλεια και τους αυτοκινητοδρόμους, στον Βόλο.
Σύμφωνα με τον διευθυντή του ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ, Ευάγγελο Μπεκιάρη, από τη νέα χρονιά το κέντρο αριστείας ναυτιλιακών Πειραιά θα εγκατασταθεί σε υποδομές που παραχωρεί το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά, σε συνεργασία με τον δήμο, το πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Πειραιά. Ηδη, έχει εκφραστεί εφοπλιστικό ενδιαφέρον για τα έργα που θα εκπονεί το κέντρο, ωστόσο, προς το παρόν, οι εργασίες του θα έχουν ως επίκεντρο την έρευνα. «Θέλαμε αυτήν τη συνεργασία γιατί είναι το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, με τον ΟΛΘ έχουμε ήδη εδώ και χρόνια συνεργασίες. Μιλάμε για έναν καλύτερο συντονισμό λιμανιού και πόλης και για ηλεκτροκίνηση» ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Μπεκιάρης.
Το κέντρο αριστείας ναυτιλιακών μεταφορών και τουρισμού της Ρόδου θα λειτουργήσει, επίσης, μέσα στο 2018, καθώς έχουν ήδη υπογραφεί σχετικές συμφωνίες με την περιφέρεια, τον δήμο, τις σχολές τουριστικών επαγγελμάτων και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ενώ θα φιλοξενηθεί σε εγκαταστάσεις του ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ στο νησί. «Η αρχική ιδέα είναι να δημιουργηθούν δυνατές ομάδες αριστείας, με ερευνητικό προσωπικό που διαθέτει το ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ και συνεργαζόμενους φορείς, ώστε να αναπτυχθεί ένας πόλος αριστείας που θα μπορεί να προσφέρει στους τομείς δραστηριότητας των κέντρων και στην καλύτερη λειτουργία των λιμανιών» σημείωσε ο κ. Μπεκιάρης.
Στον Βόλο, το κέντρο οδικής ασφάλειας και αυτοκινητοδρόμων θα λειτουργήσει την επόμενη χρονιά σε εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Αγροβιοτεχνολογίας του ΕΚΕΤΑ, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τα έργα του θα αφορούν κυρίως επαγγελματίες του χώρου των logistics και συγκοινωνιολόγους.
Ο κ. Μπεκιάρης, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για τις δράσεις του ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ, τόνισε ότι το Ινστιτούτο, στα 15 χρόνια λειτουργίας του, έχει καταφέρει να σταθεροποιήσει τον κύκλο εργασιών του στα 3 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, και έχει αποφέρει στην Ελλάδα περί τα 45 εκατομμύρια. Είναι το πρώτο ινστιτούτο της χώρας σε προσέλκυση έργων χρηματοδοτούμενων από ευρωπαϊκά προγράμματα (56 ενεργά έργα στο Horizon 2020) και είναι ένα από τα 10 καλύτερα ερευνητικά κέντρα της ΕΕ. Διαθέτει 61 ερευνητές στους τομείς ανάπτυξης τεχνολογιών για οχήματα, υποδομών σε οδικά δίκτυα και βιώσιμης κινητικότητας, και μη επίγειων μέσων μεταφοράς.
«Καινοτομούμε, όχι απλά σε επίπεδο Ελλάδας, αλλά της Ευρώπης. Στόχος μας είναι οι νέες τεχνολογίες, νέα προϊόντα και ανάπτυξη. Αλλά αυτό που έχουμε ανάγκη είναι να κρατήσουμε εδώ τους ερευνητές και να μας γνωρίσει το ευρύ κοινό, καθώς έχουμε δημιουργήσει προϊόντα που αφορούν τα οχήματα και μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν όλοι» δήλωσε ο κ. Μπεκιάρης.
Μεταξύ των «προϊόντων» που δημιούργησε το ΙΜΕΤ όλα αυτά τα χρόνια είναι ο προσομοιωτής μοτοσυκλέτας (υπάρχουν μόνο τέσσερις σε όλη την Ευρώπη), προγράμματα εικονικής πραγματικότητας για την οδήγηση, το Κέντρο Ελέγχου και Διαχείρισης της Κυκλοφορίας της Θεσσαλονίκης (Traffic Management Center), καθώς και ένα αυτοκίνητο (Lancia Thesis), το οποίο διαθέτει 15 συστήματα τηλεματικής, που δημιουργήθηκαν αποκλειστικά στο ΙΜΕΤ. Εξάλλου, το ΙΜΕΤ έχει υπογράψει πληθώρα μνημονίων με συνεργαζόμενους φορείς και έχει αναλάβει, μεταξύ άλλων σημαντικών έργων, την εκπόνηση μελέτης για την ΕΕ, για τις τεχνικές προδιαγραφές που αφορούν την κοινοτική οδηγία για τις προσβάσιμες μεταφορές και τον τουρισμό.
Τέλος, έχει αναπτύξει την ηλεκτρονική πλατφόρμα eDrive Academy με εγχειρίδια και online υλικό για μαθητές δημοτικού, γυμνασίου, λυκείου, οδηγούς, εκπαιδευτές οδήγησης, γονείς και δασκάλους. Το «προϊόν» διαθέτει το υπουργείο Μεταφορών και πρόκειται να εισαχθεί ως μάθημα στο πρόγραμμα ελεύθερης ζώνης, στα δημοτικά σχολεία της χώρας.
Open Day του ΙΜΕΤ για το κοινό, στις 5 Νοεμβρίου
Στο πλαίσιο της εξωστρέφειάς του, το ΙΜΕΤ δημιούργησε τις «Ανοιχτές Θύρες» (Open Day), μία εκδήλωση για τους πολίτες, οι οποίοι θα μπορούν να επισκέπτονται για μία ημέρα (Κυριακή 5 Νοεμβρίου, από τις 10:00 έως τις 18:00) τις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου και να ξεναγούνται στον ερευνητικό εξοπλισμό του. Συγκεκριμένα, θα έχουν τη δυνατότητα να οδηγήσουν τον προσομοιωτή αυτοκινήτου, τον φορητό προσομοιωτή αυτοκινήτου, ηλεκτρικό ποδήλατο και ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Θα υπάρχουν και ειδικά προγράμματα για παιδιά, όπως η παιδική παράσταση «Είναι φως φανάρι», δημιουργική απασχόληση με θέμα την οδική ασφάλεια, καθώς και επαγγελματικός προσανατολισμός για παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας.
Διεθνές Τεχνολογικό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη με 70 άριστες επιχειρήσεις της Ελλάδας
Το Thessaloniki International Technologies Center, σε συντομία, «Thess in Tech», θα είναι το κέντρο συνάντησης και συνεργασίας των 70 καλύτερων ελληνικών επιχειρήσεων με ερευνητικά ινστιτούτα και πανεπιστήμια, με στόχο να δημιουργηθούν ανταγωνιστικά προϊόντα στη διεθνή αγορά. «Οι επιχειρήσεις αυτές θα αποκτήσουν πρόσβαση σε 17 εργαστήρια ερευνητικών κέντρων και πανεπιστημίων και έτσι θα έχουμε μία συγκεκριμένη προσπάθεια, ώστε να έρθουν σε επαφή οι άριστοι ερευνητές με τις επιχειρήσεις, να δημιουργήσουμε δηλαδή το «οικοσύστημα» που έλειπε» ανακοίνωσε, στο πλαίσιο της συνέντευξης, ο πρόεδρος του Τεχνολογικού Πάρκου Θεσσαλονίκης, Νίκος Ευθυμιάδης.
Οπως επισήμανε, το Κέντρο πρόκειται να εγκατασταθεί σε χώρο στην περιοχή του αεροδρομίου. Αυτήν τη στιγμή βρίσκεται σε φάση χρηματοδότησης και από τις αρχές του έτους θα ανακοινωθούν περισσότερες πληροφορίες για τη λειτουργία του.
Από την πλευρά της η Μαρία Ζουρνά, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Βιώσιμης Κινητικότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης, ανέφερε ότι από την 1η Ιανουαρίου 2018 θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης, στους δρόμους που περιλαμβάνει το σχέδιο, την μελέτη του οποίου έχει εκπονήσει ο Δήμος Θεσσαλονίκης και το ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ.
Ε. Ρακιτζή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ