16.7 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΚΟΙΝΩΝΙΑΤο μουσείο του Γκραντ Κάνυον φέρεται να εξέθετε επί χρόνια τουρίστες σε...

Το μουσείο του Γκραντ Κάνυον φέρεται να εξέθετε επί χρόνια τουρίστες σε ακτινοβολία

Το εθνικό πάρκο του Γκραντ Κάνυον κάλυψε ανακάλυψη κρύπτης ραδιενεργού ουρανίου και είναι πιθανό υπάλληλοι και επισκέπτες να έχουν εκτεθεί σε ακτινοβολία έως και 4.000 φορές πάνω από τα επίπεδα ασφαλείας, ισχυρίζεται υπάλληλος του πάρκου.
Υψηλόβαθμα στελέχη του πάρκου προχώρησαν σε «συμφωνία μυστικότητας» για να συγκαλύψουν το γεγονός ότι τρία μεγάλα βαρέλια με ουράνιο είχαν αποθηκευτεί στο κτίριο που στεγάζει το μουσείο του Γκραντ Κάνυον για 18 χρόνια, εκθέτοντας τόσο τους υπαλλήλους όσο και τους τουρίστες – μεταξύ τους και παιδιά – σε επικίνδυνα επίπεδα ακτινοβολίας, ισχυρίζεται ο διευθυντής υγείας και ασφάλειας των υπηρεσιών του Εθνικού Πάρκου, Ελστον Στέφενσον, σύμφωνα με το USA Today.
Ο Στέφενσον δήλωσε ότι προσπάθησε να πείσει τα στελέχη του Πάρκου να προειδοποιούν το κοινό ότι όποιος επισκέπτονταν το σημείο μετά το 2000 μπορεί να εκτίθετο σε ακτινοβολία που ο ίδιος υπολόγισε σε επίπεδα ίσως και 4.000 φορές πάνω από αυτά που η Αρχή Πυρηνικών ορίζει ως «ασφαλή» για παιδιά και 400 φορές πάνω από τα αντίστοιχα για ενήλικες, αλλά η διοίκηση αρνήθηκε οποιαδήποτε κουβέντα.
Ο ίδιος πιστεύει ότι το Πάρκο παραβίασε τον νόμο με τη μη πληροφόρηση του κοινού για τον κίνδυνο.
Ο ραδιενεργός «θησαυρός» ανακαλύφθηκε από έφηβο με μετρητή ραδιενέργειας κατά τη διάρκεια ξενάγησης στο μουσείο και αμέσως κρύφτηκε «κάτω από το χαλί», δήλωσε ο Στέφενσον, προσθέτοντας ότι οι τεχνικοί πέταξαν το φορτίο μέσα σε ένα παλιό ορυχείο στο χωριό Γκραντ Κάνυον, αποκρύπτοντάς του τις μετρήσεις ραδιενέργειας καθ’ όλη τη διάρκεια της επιχείρησης «καθαρισμού» της κατάστασης.
Θορυβημένος από την αντιεπαγγελματική τους συμπεριφορά κάλεσε την Υπηρεσία Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία που ανακάλυψε μόνο τα κενά βαρέλια που είχαν «ανεξήγητα επιστρέψει στο κτίριο» και ακόμα εξέπεμπαν αχνά ακτινοβολία.
Η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων Εμιλι Ντέιβις ισχυρίζεται ότι «δεν υπάρχει τώρα κίνδυνος για τους υπαλλήλους ή το κοινό» αλλά παραδέχεται ότι το ουράνιο έχει απομακρυνθεί και αρνήθηκε να σχολιάσει τους ισχυρισμούς του Στέφενσον, σε επικοινωνία που είχε το Arizona Republic.
Πηγή Sputniknews

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ