18.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΣMΟΣ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣΤο Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά, υποψήφιο για το «Ευρωπαϊκό Μουσείο...

Το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά, υποψήφιο για το «Ευρωπαϊκό Μουσείο της χρονιάς 2019»

Το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά, παράρτημα Αθήνας, προτάθηκε ως υποψήφιο «Ευρωπαϊκό Μουσείο της χρονιάς 2019» από το European Museum Forum (EMF). Τα αποτελέσματα του φετινού διαγωνισμού θα ανακοινωθούν τον Μάιο του 2019.
Το European Museum of the Year Award (EMYA), από το 1977, βραβεύει κάθε χρόνο, υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης, την καλύτερη μουσειακή πρακτική πανευρωπαϊκά και ενθαρρύνει τις καινοτόμες δράσεις στην κοινωνία των μουσείων.
Το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά, έχοντας αυτά τα χαρακτηριστικά αναδεικνύει και παρουσιάζει στο παγκόσμιο κοινό μία ύψιστης σημασίας αλλά σχετικά άγνωστη πτυχή του αρχαιοελληνικού πολιτισμού: Την τεχνολογία. Με περισσότερα από 150 λειτουργικά διαδραστικά ομοιώματα και ανακατασκευές εφευρέσεων των αρχαίων Ελλήνων, ταξινομημένα σε 24 θεματικές ενότητες, παιδιά και ενήλικες έρχονται σε επαφή με τα θαυμαστά δημιουργήματα που κληροδότησε η αρχαιοελληνική τεχνολογία στην ανθρωπότητα. Σκοπός του Μουσείου είναι να εξηγήσει ότι η αρχαιοελληνική τεχνολογία ήταν συγκλονιστικά όμοια με τις απαρχές της νεωτερικής τεχνολογίας και να αποδείξει τη σημασία της για τον σύγχρονο τεχνολογικό πολιτισμό.
Η υποψηφιότητα στο ΕΜΥΑ έρχεται να προστεθεί σ’ ένα σύνολο σημαντικών βραβεύσεων και διεθνών τιμητικών διακρίσεων που έχει αποσπάσει το Μουσείο Κοτσανά κατά την 15ετή λειτουργία του. Σημειώνεται, ότι το Μουσείο τιμάται από την Unesco και το National Geographic στο πλαίσιο της προώθησης των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ευρώπης. Τέλος, στο Μουσείο Κοτσανά, ως ενιαίο οργανισμό, απονέμεται τα τελευταία χρόνια το Βραβείο Αριστείας (Certificate of Excellence) από τον ταξιδιωτικό ιστότοπο Trip Advisor.
Ταυτόχρονα, οι περιοδεύουσες εκθέσεις του σε όλον τον κόσμο φιλοξενούνται σε σημαντικά αρχαιολογικά και τεχνολογικά μουσεία, πανεπιστήμια και διεθνείς οργανισμούς, όπως τα Ευρωπαϊκά Γραφεία Ευρεσιτεχνιών της Χάγης, του Μονάχου και της Βιέννης, το Πολυτεχνείο της Λυών, τα Αρχαιολογικά Μουσεία του Βαρέζε και της Βασιλείας, την Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας, το Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ, το Ελληνικό Μουσείο της Μελβούρνης, το Γαλιλαίο Παρκ της Γερμανίας, τα Εθνικά Μουσεία Επιστημών της Νότιας Κορέας, της Ταϊλάνδης και της Σιγκαπούρης, καθώς επίσης και στην ιστορική Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας.
Επίσης, το Μουσείο Κώστα Κοτσανά, που αποτελεί πρότυπο μουσείο τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, είναι ένας μη κερδοσκοπικός φορέας που λειτουργεί εξαρχής χωρίς καμία επιχορήγηση από οποιοδήποτε δημόσιο ή ιδιωτικό οργανισμό.
Το ξεκίνημα του Μουσείου στην Αθήνα από τις 8 Ιανουαρίου 2018, μαζί με τους ήδη υπάρχοντες εκθεσιακούς χώρους στο Κατάκολο Ηλείας και την Αρχαία Ολυμπία, ολοκληρώνει το τρίπτυχο του Μουσείου Κοτσανά και το αλληλοσυμπληρούμενο πανόραμα του μοναδικού τεχνολογικού θαύματος της αρχαιότητας.
Αναλυτικά, στο Μουσείο στην Αθήνα λειτουργούν:

  • Η έκθεση «Αρχαία Ελλάδα-οι Απαρχές των Τεχνολογιών» που παρουσιάζει 100 και πλέον διαδραστικά εκθέματα.
  • Η έκθεση «Αρχαία Ελληνικά Μουσικά Oργανα και Παιχνίδια» με 42 πλήρως λειτουργικά μουσικά όργανα.
    Προσεχώς θα ανοίξει τις πύλες της και η περιοδεύουσα έκθεση με τίτλο «ΕΥΡΗΚΑ-σκέψου σαν τον Αρχιμήδη» με απολύτως διαδραστικά εκθέματα, αφιερωμένο στον μεγαλύτερο μαθηματικό, φυσικό, μηχανικό, αστρονόμο και εφευρέτη.
    Διεύθυνση: Πινδάρου 6 και Ακαδημίας, Αθήνα, τηλ: 30 211 4110044,+30 6907292002
    Ωρες λειτουργίας: Από τις 9:00 έως τις 17:00 καθημερινά και Σαββατοκύριακα.
    Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ