21.1 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤο εξωτερικό εμπόριο της Κίνας διατηρεί τη θετική δυναμική του

Το εξωτερικό εμπόριο της Κίνας διατηρεί τη θετική δυναμική του

Ισχυρός παρέμεινε ο ρυθμός αύξησης του εξωτερικού εμπορίου της Κίνας τους δύο πρώτους μήνες του έτους, ενισχύοντας τις ενδείξεις για σταθεροποίηση της οικονομίας, σύμφωνα με στοιχεία από τις υπηρεσίες τελωνείων.
Οι εισαγωγές, εκπεφρασμένες σε γιουάν, αυξήθηκαν κατά 44,7% σε ετήσια βάση τον περασμένο μήνα, υψηλότερα από τις προβλέψεις της αγοράς και της αύξησης κατά 25,2% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τη Γενική Διεύθυνση Τελωνείων (GAC).
Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 4,2% ύστερα από αύξηση κατά 15,9% τον Ιανουάριο. Το συνολικό εξωτερικό εμπόριο ανήλθε στο 1,71 τρισ. γιουάν (σχεδόν 250 δισ. δολάρια), αυξημένο κατά 21,9% σε ετήσια βάση.
Αυτό οδήγησε σε μηνιαίο εμπορικό έλλειμμα 60,36 δισ. γιουάν, συγκριτικά με πλεόνασμα άνω των 354 δισ. γιουάν τον Ιανουάριο. Την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, η Κίνα είχε πλεόνασμα 180,5 δισ. γιουάν. Πρόκειται για το πρώτο έλλειμμα της Κίνας τα τελευταία τρία χρόνια.
Η Τζουάγνκ Ρούι, καθηγήτρια Οικονομικών στο πανεπιστήμιο UIBE του Πεκίνου, απέδωσε την αύξηση των εισαγωγών στις υψηλότερες τιμές των εμπορευμάτων. «Η Κίνα για χρόνια αγόραζε μεγάλες ποσότητες εμπορευμάτων για να στηρίξει τις εγχώριες υποδομές, κάτι που, ωστόσο, δεν ήταν αντιληπτό λόγω των χαμηλών τιμών παγκοσμίως», δήλωσε η Τζουάνγκ. Η GAC επιβεβαίωσε την εκτίμηση αυτή καθώς στην ανακοίνωσή της καταγράφονται σημαντικές αυξήσεις στην αξία των βασικών εισαγώμενων εμπορευμάτων τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.
«Στο έλλειμμα συνέβαλαν επίσης εποχικοί παράγοντες», δήλωσε ο Τζονγκ Γιονγκτζούν, ερευνητής στο κινεζικό οικονομικό ινστιτούτο CCIEE. «Αλλά η κατάσταση δεν είναι διατηρήσιμη και ο αντίκτυπος στη συναλλαγματική ισοτιμία του γιουάν θα είναι περιορισμένος». Οι Κινέζοι εξαγωγείς συνήθως αναστέλλουν ή περιορίζουν την παραγωγή τους κατά την εβδομαδιαία αργία για την Κινεζική Πρωτοχρονιά.
Τα εμπορικά στοιχεία του Φεβρουαρίου διατήρησαν την θετική τάση που καταγράφεται από την αρχή του έτους. Τους δύο πρώτους μήνες οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 11% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα και οι εισαγωγές κατέγραψαν άλμα 34,2%. Το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου, το εμπόριο της Κίνας με την ΕΕ αυξήθηκε κατά 15% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κίνας, αντιστοιχώντας στο 15% του εξωτερικού εμπορίου της χώρας. Το εμπόριο με τις ΗΠΑ, τα μέλη της Ενωσης Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) και την Ιαπωνία αυξήθηκε αντίστοιχα κατά 18,9%, 24,2% και 20,1%.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ