12.9 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗΤεστ για κορονοϊό: Τι πρέπει να γνωρίζουμε

Τεστ για κορονοϊό: Τι πρέπει να γνωρίζουμε

Υποψίες για κορονοϊό; Πώς εξετάζεται κάποιος; Τι εξηγεί στο Sputnik o βιοπαθολόγος Ανάργυρος Πλακιώτης. Η σημασία της τήρησης των κανόνων ατομικής υγιεινής.
Καθότι φαίνεται ότι ο νέος κορονοϊός θα συνεχίσει να μας απασχολεί το προσεχές χρονικό διάστημα, το Sputnik διερωτάται τι ισχύει αναφορικά με την εξέταση, το τεστ για τον Covid-19.
Τι πρέπει να κάνουμε αν πιστεύουμε ότι έχουμε συμπτώματα ή έχουμε έρθει σε επαφή με ύποπτο κρούσμα;
Στην περίπτωση αυτή, επικοινωνούμε με τον αριθμό 1135 και δεν πραγματοποιούμε επίσκεψη σε χώρο παροχής υπηρεσιών υγείας χωρίς προηγούμενη ενημέρωση του ΕΟΔY. Μέσω του αριθμού θα δοθούν περαιτέρω οδηγίες για τι θα πρέπει να κάνει ο πολίτης.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι δίνεται δείγμα προς εξέταση και το αποτέλεσμα κοινοποιείται την ίδια μέρα.
Πού κάνουν τεστ για κορονοϊό;
Αυξάνονται τα εργαστήρια που κάνουν την εξέταση από σήμερα, καθώς λειτουργεί το εργαστήριο στο Ρίο για τον έλεγχο δειγμάτων.
Επιπλέον, από αύριο θα λειτουργήσουν τα εργαστήρια των νοσοκομείων Αττικό και Πανεπιστημιακού Λάρισας που θα εκτελούν εξετάσεις για τον κορονοϊό, ανεβάζοντας τον αριθμό των εργαστηρίων σε επτά(Παστέρ, ΕΚΠΑ, ΑΠΘ, ΠΑΓΝΗ, Ρίο, Αττικόν, Λάρισα).
Για τη διαδικασία εξέτασης για τον νέο ιό, μίλησε στο Sputnik o βιοπαθολόγος Ανάργυρος Πλακιώτης.
«Αυτό που πρέπει να κάνει κάποιος είναι να συμβουλευτεί κατευθείαν τον γιατρό του.
Κανείς από εμάς που υποπτεύεται ότι έχει τον κορονοϊό, δεν πηγαίνει να κάνει τεστ, καθώς ενδέχεται να διασπείρει τη νόσο. Για αν κάνουμε το τεστ θα πρέπει να έχουμε κάποια στοιχειώδη συμπτωματολογία. Έναν επίμονο βήχα, έναν έντονο πυρετό, μια έντονη καταβολή.
Το αν θα γίνει τεστ, την απόφαση θα πάρει μόνο ένα άτομο. Ο θεράπων ιατρός μας.
Από μόνοι μας, λοιπόν, δεν μπορούμε να κάνουμε το τεστ. Αν το αποφασίσουμε, σε ιδιώτες κοστίζει ακριβά. Στις δημόσιες δεν μπορούμε να πάμε για λόγους διασποράς της νόσου».
Με άλλα λόγια, ο πολίτης δίνει δείγμα εκεί που θα του υποδειχθεί και στη συνέχεια αναμένει.
Γιατί η εξέταση είναι ακριβή σε ιδιωτικό ιατρείο;
«Δεν έχει σχέση με το τεστ της γρίπης, γιατί ο κορονοϊός μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα από τη γρίπη. Στον ιδιωτικό τομέα χρεώνουν ένα πακέτο υπηρεσιών. Δεν κάνουν μόνο τεστ για κορονοϊό, αλλά και τη γρίπη τύπου Α και Β. Σας χρεώνεται και η εκτίμηση του Ιατρού που θα σας δει», προσθέτει ο κ. Πλακιώτης.
Και προσθέτει:
«Ο κορονοϊός είναι ένας ιός που δεν μας περιμένει στα σκαλοπάτια του σπιτιού μας. Δεν πρέπει να έχουμε πανικό. Είναι ένας ιός, όπως όλοι οι υπόλοιποι ιοί, απλά έχει τρομακτική μεταδοτικότητα. Δεν σκοτώνει ο ιός τους υγιείς ανθρώπους. Ο ιός είναι επικίνδυνος για εξασθενημένα άτομα, υπερήλικες και κάποιους που έχουν χρόνια νοσήματα. Αν είναι άτυχος κάποιος θα έχει ζήτημα στους πνεύμονες. Συχνά έχει ήπια συμπτώματα».
Η συμβουλή του ειδικού:
Επίμονος και καλός καθαρισμός των χεριών. Επί 20 δευτερόλεπτα καλό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι.
«Ούτε μάσκες ούτε γάντια, ούτε υστερίες. Αποφυγή συναθροίσεων όταν δεν υπάρχει σημαντικός λόγος. Έχουμε περάσει και χειρότερα όπως το SARS, το MERS», καταλήγει ο ειδικός.
Λάμπρος Ζαχαρής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ