20.9 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΤελεσίγραφο του Ιταλού πρωθυπουργού στην κυβέρνηση

Τελεσίγραφο του Ιταλού πρωθυπουργού στην κυβέρνηση

Ανοδικά κινείται το ιταλικό spread

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε θα εκδώσει σήμερα τελεσίγραφο στα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, τα οποία βρίσκονται σε έριδα, ότι είτε θα επιταχύνουν την κυβερνητική δράση είτε θα βρεθούν αντιμέτωπα με την παραίτησή του, γράφουν σήμερα οι ιταλικές εφημερίδες La Repubblica και Corriere della Sera.
Ο Κόντε θα καταστήσει σαφές σε ομιλία που θα εκφωνήσει σήμερα το απόγευμα ότι δεν έχει καμία πρόθεση να επιτρέψει να υποβληθεί η Ιταλία σε οποιαδήποτε πειθαρχική διαδικασία για το δημόσιο χρέος από την ΕΕ, σύμφωνα με την La Repubblica, η οποία επικαλείται διάφορες πηγές.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε την περασμένη εβδομάδα επιστολή στην Ιταλία με την οποία ζητεί διευκρινίσεις σχετικά με τα αίτια που το δημόσιο χρέος της αυξήθηκε το 2018 αντί να μειωθεί όπως απαιτείτο, στήνοντας το σκηνικό για μια πιθανή νομική σύγκρουση με τον ευρωσκεπτικιστικό κυβερνητικό συνασπισμό της Ιταλίας.
Ανοδικά κινείται το ιταλικό spread εν αναμονή του τελεσιγράφου του πρωθυπουργού Κόντε, ενώ και τα 10ετή ομόλογα προσεγγίζουν τα επιτόκια των ελληνικών
Την ανιούσα πήρε ξανά σήμερα το πρωΐ το ιταλικό spread εν αναμονή της συνέντευξης Τύπου του πρωθυπουργού, Τζουζέπε Κόντε, στην οποία αναμένεται να αξιώσει από τους δύο κυβερνητικούς εταίρους (Λέγκα και Κίνημα 5 Αστέρων) να επιταχύνουν το κυβερνητικό έργο, ώστε να αποφευχθεί η ενεργοποίηση της διαδικασίας από πλευράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για παραβίαση του συμφώνου σταθερότητας.
Καθώς παραμένει ακόμη εκκρεμής η απάντηση των Βρυξελλών στην επιστολή που απέστειλε η Ρώμη σχετικά με την πορεία του προϋπολογισμού, η τιμή του spread έφθασε σήμερα το πρωΐ τις 289 μονάδες και υπολογίζεται πως θα πιάσει και τις 291, ενώ η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου έφθασε το 2,68%.
Επίσης, μειώνεται και η διαφορά με τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων. Καθώς πρόσφατα ξεπέρασαν τα αντίστοιχα ελληνικά 5ετή ομόλογα, πλέον και οι αποδόσεις των 10ετών απέχουν λίγο από τα ελληνικά, καθώς τα χωρίζουν μόλις 20 μονάδες βάσης.
Πηγή La Repubblica, Corriere della Sera, Γιώργης-Βύρων Δάβος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ