18.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήOIKONOMIAΤα πρώτα βήματα της κοινωνικής επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα

Τα πρώτα βήματα της κοινωνικής επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα

 

Είναι επιχειρηματίες που έχουν στόχο να επιλύσουν κοινωνικά προβλήματα με οικονομικά βιώσιμο τρόπο. Αυτή η ιδιαίτερη κατηγορία επιχειρηματιών έχει κάνει την εμφάνισή της στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια. Πρόκειται για ανθρώπους ή οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο της κοινωνικής επιχειρηματικότητας.
H Wise Greece είναι μία μη κερδοσκοπική κίνηση, που έχει στόχο να βοηθήσει τους μικρούς παραγωγούς να προωθήσουν και να αναδείξουν τα εξαιρετικά προϊόντα τους, και παράλληλα χρησιμοποιεί το κέρδος από την πώληση των προϊόντων για να αγοράσει βασικά τρόφιμα και να τα διαθέσει σε κοινωνικά παντοπωλεία, ορφανοτροφεία και συσσίτια που αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα έλλειψης τροφίμων.
«Ο κοινωνικός επιχειρηματίας βλέπει κάποια στιγμή, εντοπίζει ένα κοινωνικό πρόβλημα, όπως η ανεργία, το περιβάλλον, η έλλειψη τροφίμων, η έλλειψη φαρμάκων και γενικά οποιοδήποτε κοινωνικό πρόβλημα και δημιουργεί ένα βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο για να το αντιμετωπίσει», επισημαίνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος της Wise Greece, Ελπίδα Ταπραντζή.
Και διευκρινίζει ότι «στον πυρήνα δηλαδή της κοινωνικής επιχείρησης βρίσκεται η κοινωνική προσφορά και όχι το κέρδος για τους ανθρώπους που τρέχουν την συγκεκριμένη επιχείρηση. Φυσικά πρέπει να υπάρχει κέρδος για να είναι και βιώσιμη αυτή η προσπάθεια. Δεν στηρίζονται σε αυτή την προσπάθεια μόνο οι προμηθευτές και οι εργαζόμενοι αλλά και τα ιδρύματα και γενικότερα οι άνθρωποι που περιμένουν αυτή τη βοήθεια».
Η Wise Greece επιδιώκει την ανάδειξη σε παγκόσμιο επίπεδο ελληνικών προϊόντων, όπως τρόφιμα, χειροποίητα καλλυντικά και σουβενίρ, βοηθώντας τους ίδιους τους μικρούς παραγωγούς να «μεγαλώσουν» και να είναι βιώσιμοι, ενώ από την άλλη πλευρά εξασφαλίζει για τους ανθρώπους που ζουν στα όρια της φτώχειας, το πιο σημαντικό αγαθό: τη διατροφή.
«Βοηθάμε τον μικρό παραγωγό να αναδείξει και να προωθήσει τα προϊόντα του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και χρησιμοποιούμε το κέρδος από την πώληση για να αγοραστούν τρόφιμα για τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Το κέρδος μας μετατρέπεται σε τρόφιμα. Ποτέ δεν δίνουμε χρήματα σε ιδρύματα. Δίνουμε πάντα τρόφιμα», τονίζει η κ. Ταπραντζή.
Περισσότερα από 1.000 ελληνικά προϊόντα και 100 Ελληνες παραγωγοί, έχουν συσπειρωθεί και συμμετέχουν στην Κίνηση Wise Greece. Μέσα σε λίγα χρόνια λειτουργίας τα προϊόντα έχουν ήδη φτάσει σε 8 χώρες στο εξωτερικό, ενώ μέσα από αυτή την προσπάθεια έχουν διατεθεί πάνω από 10 τόνοι τροφίμων σε Ιδρύματα.
«Δυστυχώς έχουμε καθυστερήσει πολύ στον τομέα της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και είναι πολύ περίεργο γιατί η Ελλάδα έχει αρκετά κοινωνικά προβλήματα και πολλές κοινωνικές ανισότητες και παρόλα αυτά έχουμε ρίξει το ενδιαφέρον μας μόνο στην digital start up κοινότητα και δεν έχουμε ρίξει το ενδιαφέρον μας στην κοινωνική επιχειρηματικότητα που μπορεί να λύσει κοινωνικά προβλήματα και να έχει όφελος και για τη χώρα», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Ταπραντζή.
«Στην Αμερική για παράδειγμα ο κλάδος στον οποίο ανήκουν οι κοινωνικές επιχειρήσεις αποφέρει στη χώρα 500 δισ. δολάρια κάθε χρόνο. Στην Βρετανία, το 12% του ΑΕΠ της χώρας προκύπτει από κοινωνικές επιχειρήσεις σαν τη δική μας. Οπότε αυτή είναι μια τάση που υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια και στη Βρετανία και στην Ισπανία, που είναι πρωτοπόροι στην κοινωνική οικονομία στην Ευρώπη. Δυστυχώς στην Ελλάδα υπάρχουν ελάχιστες κοινωνικές επιχειρήσεις», καταλήγει η πρόεδρος της Wise Greece.
Φ. Δουλγκέρη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ