19.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΣMΟΣ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣΤα μεγάλα έργα ζωγραφικής της Παναγίας των Παρισίων θα μεταφερθούν στο Λούβρο

Τα μεγάλα έργα ζωγραφικής της Παναγίας των Παρισίων θα μεταφερθούν στο Λούβρο

Τα μεγάλα έργα ζωγραφικής της Παναγίας των Παρισίων, που υπέστησαν φθορές κυρίως από τον καπνό, πρόκειται να μεταφερθούν από την Παρασκευή στο Μουσείο του Λούβρου για συντήρηση, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Πολιτισμού, Φρανκ Ριστέρ. «Οι μεγάλοι πίνακες της Παναγίας των Παρισίων δεν υπέστησαν ζημιές που σχετίζονται με τη φωτιά, αλλά περισσότερο από τον καπνό» δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Πολιτισμού μιλώντας στους δημοσιογράφους μπροστά από τον ναό.
«Οι πίνακες ενδέχεται να αρχίσουν να μεταφέρονται με ασφάλεια από την Παρασκευή στα εργαστήρια του Λούβρου, όπου θα γίνει η συντήρηση και αποκατάστασή τους» δήλωσε ο υπουργός. «Οι Γάλλοι αρχιτέκτονες έχουν κινητοποιηθεί για να διασφαλίσουν τη στατική ασφάλεια του χώρου στο σύνολό του.


Οι ειδικοί διχογνωμούν για τον τρόπο αναστύλωσης της Νοτρ Νταμ
Μετά την καταστροφική πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων και τις αποφασιστικές υποσχέσεις της γαλλικής κυβέρνησης να την αποκαταστήσει το ταχύτερο δυνατόν, ο λόγος αναπόφευκτα περνά στους ειδικούς, αρχιτέκτονες, μηχανικούς, διαχειριστές των πολιτιστικών έργων, για να αποφασίσουν τον τρόπο, τη μέθοδο, ακόμη και τη μορφή που θα πρέπει να έχει μετά τις σχετικές εργασίες η Νοτρ Νταμ.
Και τούτο γιατί και τα αρχιτεκτονικά μνημεία δεν μένουν στατικά μέσα στην πορεία τους στην ιστορία και στις διακυμάνσεις στην αντίληψη των εκάστοτε γενεών για το κάλλος και το υψηλόν. Πράγματι, ο αρχιτέκτονας Βιολέ-λε-Ντυκ που είχε αναλάβει στα μέσα του 19ο αιώνα τη ριζική ανακαίνιση της Παναγίας, είχε προσθέσει τους αποτροπαϊκούς δαίμονες (τα γνωστά gargoyle), που προφανώς δεν είχε οραματισθεί ο επίσκοπος Μορίς ντε Σουλί στον 12ο αιώνα. Οπως επίσης της πρόσθεσε και τον πυργίσκο του «Βέλους», ο οποίος κατάρρευσε από τις φλόγες, και στον οποίο ουδέποτε μπόρεσε να σκαρφαλώσει ο καμπούρης κωδωνοκρούστης Κουασιμόδος, καθώς το λογοτεχνικό έργο του Βίκτωρος Ουγκώ κυκλοφόρησε το 1831. Ο ίδιος ο Ουγκώ μέσα στις σελίδες του περιέγραφε «τη μεγάλη φωτιά ανάμεσα στους δύο πύργους», όπως ακριβώς φαίνεται στη φωτογραφία που κυκλοφορεί σε όλα τα μέσα ενημέρωσης και το διαδίκτυο.


Εκπρόσωποι του Icomos για την Παναγία των Παρισίων: Χρειάζεται εγρήγορση για την προστασία των μνημείων
Η τρομερή πυρκαγιά στη Νοτρ Νταμ δείχνει την ευαλωτότητα των μνημείων και το καταστροφικό γεγονός να μοιάζει ακόμα πιο τραγικό μια μέρα πριν από την Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών. Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων συνομίλησε με δύο εκπροσώπους του Icomos (Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών), οργανισμό που αποτελεί τον επίσημο τεχνικό σύμβουλο της Ουνέσκο για την παγκόσμια κληρονομιά.
Σοφία Αυγερινού – Κολώνια, αντιπρόεδρος του ελληνικού Icomos: «Εκφράζουμε αλληλεγγύη προσφέροντας τεχνογνωσία»
«Από τις πρώτες ώρες που έγινε γνωστό το τραγικό γεγονός, το παγκόσμιο δίκτυο του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών, του ICOMOS, κινητοποιήθηκε εκφράζοντας την αλληλεγγύη του προς τους Γάλλους συναδέλφους προσφέροντας τεχνογνωσία. Ανάμεσά τους, το ελληνικό ICOMOS έστειλε το δικό του μήνυμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης».
Γκουστάβο Αραόζ, επίτιμος πρόεδρος Icomos: «Εχει πολλή δουλειά να γίνει»
«Οι γαλλικές αρχές βρίσκονται ακόμα στη φάση πρώιμης διάγνωσης του προβλήματος. Υπάρχουν κάποια ενθαρρυντικά στοιχεία, τα βιτρό είναι στη θέση τους, έχουν κυκλοφορήσει φωτογραφίες που δείχνουν ότι έχουν διασωθεί, ιδίως τα βιτρό του βόρειου και νότιου τμήματος του ναού. Είναι τα παλαιότερα και εξαιρετικά πολύτιμα. Ομως πρέπει να αξιολογηθεί η κατάσταση, τα παράθυρα μπορεί να έχουν εξασθενήσει από τη φωτιά. Εχει πολλή δουλειά να γίνει. Πρέπει κατ’ αρχήν να εντοπιστούν και να αναγνωριστούν τα προβλήματα, στη συνέχεια να αποφασιστεί ο καλύτερος τρόπος να επαναφέρουν το κτίριο στην παλιά του αίγλη, γεγονός που δεν αμφιβάλω καθόλου ότι θα συμβεί».
Πηγές ΑΠΕ-ΜΠΕ, El Pais, Huffington Post, Corriere della Sera

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ