19.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΤαινίες Πρώτης Προβολής: Από τον Φάρο μέχρι το απίθανο ταξίδι ενός Φακίρη

Ταινίες Πρώτης Προβολής: Από τον Φάρο μέχρι το απίθανο ταξίδι ενός Φακίρη

Με έξι νέες ταινίες ξεκινά η κινηματογραφική εβδομάδα, χωρίς, ωστόσο, να υπάρχει ανάμεσά τους μία δυνατή δημιουργία, όπως το φιλμ “1917”, που συνεχίζει τη διαδρομή του στις αίθουσες λόγω και των 11 υποψηφιοτήτων του στα Oσκαρ. Ξεχωρίζουν το δραματικό θρίλερ “Ο Φάρος”, η γκανγκστερική περιπέτεια “The Gentlemen” και η ευχάριστη περιπέτεια “Το Απίθανο Ταξίδι ενός Φακίρη”.
“Ο Φάρος” (“The Lighthouse”)
Δραματικό θρίλερ φαντασίας, αμερικανικής παραγωγής του 2019, σε σκηνοθεσία Ρόμπερτ Eγκερς, με τους Ρόμπερτ Πάτινσον, Γουίλεμ Νταφόε.
Σκληρή δραματική ταινία, με έντονα μεταφυσικά στοιχεία, που φτάνει στα άκρα την ψυχοσύνθεση των ηρώων της, αλλά και του θεατή, μπαίνοντας προς το τέλος και στον τρόμο. Επιδεικτικά γυρισμένη από τον Ρόμπερτ Eγκερς (“The Witch”) και με τους Γουίλεμ Νταφόε και Ρόμπερτ Πάτινσον να καθηλώνουν με τις ερμηνείες τους.
Το θέμα της ταινίας περιστρέφεται γύρω από δυο άνδρες, ενός γέρου σακάτη ναυτικού φαροφύλακα και του βοηθού του, ενός νέου που θέλει να μάθει τη δουλειά, οι οποίοι βρίσκονται πάνω σε ένα ανεμοδαρμένο ξερονήσι να φροντίσουν ένα φάρο. Η εχθρική σχέση μεταξύ τους, με τον γέρο ναυτικό να συμπεριφέρεται ως αφέντης πάνω στο νεαρό και με τον δεύτερο να προτάσσει τα νιάτα του στον ιδιότυπο ανταγωνισμό τους, αλλά και η επιρροή που έχει πάνω τους ο φάρος, θα τους φέρει σε μία σύγκρουση που στο τέλος θα μετατραπεί σε μία σφαγή χωρίς προηγούμενο.
Ο Eγκερς, προσπαθώντας να κάνει μία μελέτη πάνω στους ανθρώπους και το μικρόβιο της αναζήτησης αντιπάλων, αλλά και τους δαίμονες που καταδιώκουν τη μίζερη ζωή τους, θα φτάσει στα άκρα, θα τους βάλει στον κόσμο της τρέλας, θα απογυμνώσει τους ήρωές του από κάθε τι που μπορεί να τους κολακέψει και στο τέλος θα τους οδηγήσει σε ένα αποτρόπαιο τέλος. Ο Eγκερς κινηματογραφεί σε σκληρό ασπρόμαυρο, προτιμά το ημίφως, δίνει εντυπωσιακές εξπρεσιονιστικές σκηνές σε τετράγωνα πλάνα, με γκρο-πλαν και αλλάζοντας συνεχώς γωνίες λήψης, θέλοντας να τονίσει την αποκρουστική στάση των ηρώων του, την απειλή που υποβόσκει και το μυστήριο που κυριαρχεί πάνω, κάτω και μέσα στο φάρο. Αυτά όλα όμως γίνονται υπερβολικά, καθώς ο Eγκερς θέλει να κάνει επίδειξη των δυνατοτήτων του ακόμη και εις βάρος του συνόλου της ταινίας του. Ταυτόχρονα, χάνει από τη θεατρική δομή της ταινίας του που είναι εμφανής και κουραστική και από τις συχνές επαναλήψεις περίπου των ίδιων σκηνών.
Οι δυο ηθοποιοί πασχίζουν να αναπτύξουν αυτή την περίεργη σχέση μεταξύ τους, πέρα από τους αβανταδόρικους χαρακτήρες τους και τα καταφέρνουν σε μεγάλο βαθμό. Με δυο λόγια, μια ταινία που κάποιους θα τους ενθουσιάσει, κάποιους θα τους κουράσει και τους αμύητους, που περιμένουν ένα συνηθισμένο θρίλερ, μία αδυσώπητη μάχη χαρακτήρων, μάλλον θα τους ενοχλήσει.
ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ… Στη Νέα Αγγλία των Ηνωμένων Πολιτειών, γύρω στο 1890, σε ένα μυστηριώδες νησί, δυο φρουροί ενός απομονωμένου φάρου έχουν χρέος να μείνουν στο πόστο τους για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα. Εκεί θα έρθουν κοντά, θα συγκρουστούν και τελικά θα βυθιστούν στα ανείπωτα μυστήρια αυτού του παράξενου μέρους. Το πέρασμα του χρόνου θα φέρει στην επιφάνεια το πνιγηρό αίσθημα απομόνωσης, θα ανασύρει σκοτεινές φαντασιώσεις και, τελικά, θα στρέψει τους δυο άνδρες στην παράνοια.

Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ