24.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΣτο φως νέα ντοκουμέντα για την τραγωδία στο Μάτι

Στο φως νέα ντοκουμέντα για την τραγωδία στο Μάτι

Την έλλειψη συντονισμού μεταξύ της πυροσβεστικής, της αστυνομίας και της πολιτικής προστασίας, αλλά και τις τραγικές ώρες που έζησαν οι κάτοικοι στο Μάτι στις 23 Ιουλίου του 2018, αναδεικνύει έρευνα του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ.
Πρόκειται για ηχητικά ντοκουμέντα από τις συνομιλίες αστυνομικών και πυροσβεστών με απελπισμένους πολίτες, τη μοιραία ημέρα της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι που κόστισε τη ζωή σε 101 ανθρώπους.
Σε ηχητικό ντοκουμέντο που παρουσίασε ο σταθμός, ακούγεται ένας από τους υπεύθυνους να λέει την ώρα της πύρινης λαίλαπας: «έχει νεκρούς, αλλά δεν τους ανακοινώνουν».
Ο επιχειρησιακός υπάλληλος Πολιτικής Προστασίας, Μάνος Τσαλιαγκός, περιέγραψε τις πρώτες στιγμές της φωτιάς και την έλλειψη μέσων πυρόσβεσης, καθώς μαινόταν και άλλη πυρκαγιά στην Κινέττα.
«Στο Συντονιστώ Κέντρο δυσκολεύονται να βρουν οχήματα ή εναέριο μέσο για να συνδράμει. «Είμαστε ντιπ ξεβράκωτοι» παραδέχεται ένας από τους υπεύθυνους, «δεν έχουμε μέσα να στείλουμε» αναφέρει άλλος.
Σύμφωνα με την έρευνα, η φωτιά 6.32 πέρασε τη Λεωφόρο Μαραθώνος, τη «γραμμή άμυνας» της πυροσβεστικής. «Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου» αναφέρει ένας εκ των υπευθύνων. «Χαμός γίνεται… Δεν ξέρει το δεξί χέρι τι κάνει το αριστερό» αποκρίνεται συνομιλητής του.
Στέλεχος της πυροσβεστικής που είχε νωρίτερα πετάξει πάνω από τη φωτιά ενημερώνει τον τότε επιχειρησιακό υπαρχηγό της πυροσβεστικής και σημερινό αρχηγό της πυροσβεστικής, Βασίλη Ματθαιόπουλο, για την ένταση της φωτιάς και την εκτίμησή του για την ύπαρξη νεκρών. «Εχει καεί πολύς κόσμος να ξέρεις. Εχει καεί κόσμος». «Ο,τι δυνάμεις έχουμε, εκεί. Στείλε Χρήστο… Κοίτα τα εναέρια» απαντά ο κ. Ματθαιόπουλος.
Στην έρευνα περιγράφονται οι δραματικές εκκλήσεις κατοίκων σε βοήθεια: «Δεν μπορώ να φύγω… Καίγεται όλος ο κήπος γύρω – γύρω, το συντομότερο, παρακαλώ» αναφέρει μια γυναίκα. «Δεν είναι ταξί να το παραγγείλουμε» απαντούν από το πυροσβεστική. «Μα και εγώ κινδυνεύω κύριε, κινδυνεύω σας λέω!» απαντά εκείνη. «Καλησπέρα έχει πάρει φωτιά το σπίτι του κ. Ψινάκη, του δήμαρχου Μαραθώνα» λέει την ίδια ώρα ο αστυνομικός του δημάρχου, με αποτέλεσμα να σταλεί βοήθεια στην κατοικία.
Η Κορίνα Κωνσταντινίδου, περιέγραψε τις ώρες που ήταν εγκλωβισμένη στο σπίτι της στο Μάτι αλλά και την επικοινωνία της με τις αρχές.
«Το δίπλα σπίτι φλεγόταν ολόκληρο, ακούγονταν τρομεροί κρότοι, και κάποιο έσκασε το ντεπόζιτο του πετρελαίου του καλοριφέρ τους… Είπα ήρθε το τέλος μας». «Είμαστε 3 άνθρωποι εγκλωβισμένοι, φοβόμαστε να βγούμε από το σπίτι, παντού υπάρχει φωτιά» δηλώνει στην πυροσβεστική η κ. Κωνσταντινίδου. «Απ’ ό,τι αντιλαμβάνομαι δεν κινδυνεύετε άμεσα», της απάντησε η πυροσβεστική. «Πώς το αντιλαμβάνεστε;! Αφού δίπλα μου βλέπω τη φωτιά» αποκρίθηκε εκείνη.
Στις 23 Ιουλίου 2018, η Αττική βίωσε την φονικότερη πυρκαγιά στην ιστορία της. Η φωτιά ξεκίνησε κοντά στο Νταού Πεντέλης και έφτασε ταχύτατα στους οικισμούς Μάτι και Νέος Βουτζάς. Αρκετοί άνθρωποι εγκλωβίστηκαν από τις φλόγες μέσα στα σπίτια τους ή στην προσπάθειά τους να διαφύγουν. Συνολικά έχασαν τη ζωή τους 101 άτομα και τραυματίστηκαν δεκάδες ακόμη. Εγιναν επίσης στάχτη χιλιάδες στρέμματα δάσους, σπίτια, καταστήματα και αυτοκίνητα. Εχει ασκηθεί δίωξη κατά ενός 65χρονου που έκαιγε κλαδιά για εμπρησμό από αμέλεια και ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή, ενώ διώξεις ασκήθηκαν και κατά 19 άλλων ατόμων, μεταξύ τους ο τότε ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, ο τότε Γ.Γ. πολιτικής προστασίας, η Περιφερειάρχης Αττικής και δήμαρχοι της περιοχής.
Πηγή Sputniknews

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ