24.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΣτον Γιωργή Τσουρή το βραβείο «Δημήτρης Χορν»

Στον Γιωργή Τσουρή το βραβείο «Δημήτρης Χορν»

O Γιωργής Τσουρής είναι ο φετινός νικητής του θεατρικού βραβείου «Δημήτρης Χορν», που συμπληρώνει φέτος είκοσι χρόνια από τη θέσπισή του. Ο ηθοποιός και συγγραφέας τιμήθηκε για τον ρόλο του Γρηγόρη στα «170 τετραγωνικά (Moonwalk)» που έγραψε ο ίδιος, σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη (Από Μηχανής Θέατρο) και φόρεσε τον σταυρό του Δημήτρη Χορν που του παρέδωσε ο περσινός νικητής του βραβείου, Μιχάλης Συριόπουλος.
«Είμαι πολύ καλός στους λόγους όταν δεν μου το ζητούν, αλλά αυτή τη στιγμή βρίσκομαι σε μία γλυκιά αμηχανία, πόσο μάλλον τώρα που είναι μία δύσκολη συγκυρία και για τη χώρα και για τον πλανήτη. Μοιράζομαι αυτό το βραβείο με όσους βρίσκονται πάνω στη σκηνή, όλους τους συντελεστές, δηλαδή, της παράστασης «170 τετραγωνικά (Moonwalk)»» ανέφερε ο Γιωργής Τσουρής και αφιέρωσε το βραβείο στην οικογένειά του: στη σύζυγό του, Βάλια Παπακωνσταντίνου, στον αδερφικό του φίλο, Βαγγέλη Ρωμνιό που έφυγε από τη ζωή πριν δυο χρόνια, στη μητέρα του, Νάγια και στον πατέρα και συνάδελφό του, Ανδρέα Τσουρή.
Την εκδήλωση άνοιξε ο Σταμάτης Φασουλής, τονίζοντας ότι «και οι 20 ηθοποιοί που έχουν τιμηθεί με το βραβείο Χορν επιβεβαιώνουν ότι είναι οι στυλοβάτες του ελληνικού θεάτρου σήμερα», ενώ στο θεσμό του βραβείου αναφέρθηκε ο πρόεδρος της επιτροπής, Κώστας Γεωργουσόπουλος.
Με τη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι από την ταινία «Αμέρικα Αμέρικα» οι ηθοποιοί που βραβεύθηκαν από το 2001 ως το 2019 (Δημήτρης Ημελλος, Αργύρης Ξάφης, Χρήστος Λούλης, Κώστας Βασαρδάνης, Νίκος Καρδώνης, Γιάννος Περλέγκας, Θανάσης Αλευράς, Μάκης Παπαδημητρίου, Μιχάλης Οικονόμου, Θάνος Τοκάκης, Δημήτρης Λάλος, Χάρης Φραγκούλης, Γιώργος Χρυσοστόμου, Αργύρης Πανταζάρας, Κωνσταντίνος Μπιμπής, Γιάννης Νιάρρος), τραγούδησαν, το «Ηθοποιός σημαίνει φως, κι είναι καημός πολύ πικρός….». Ελειπαν λόγω θεατρικών υποχρεώσεων ο Μιχάλης Σαράντης και ο Κώστας Γάκης.
Το επαμειβόμενο (με 3.000 ευρώ) βραβείο συνοδεύεται από περγαμηνή και τον σταυρό του Δημήτρη Χορν που περνά κάθε χρόνο από τον έναν βραβευμένο στον άλλο και απονέμεται για την καλύτερη ερμηνεία νέου άντρα ηθοποιού κατά την περασμένη θεατρική περίοδο. Το θεσμοθέτησε ο Σταμάτης Φασουλής και το χρηματοδοτεί ο Γιάννης Χορν.
Συνυποψήφιοί του Γ. Τσουρή ήταν οι: Αυγουστίνος Κούμουλος, Εκτορας Λιάτσος, Βασίλης Μαγουλιώτης και Μιχαήλ Ταμπακάκης.
Την κριτική επιτροπή αποτελούν ο Κώστας Γεωργουσόπουλος (πρόεδρος), ο Σταμάτης Φασουλής, η Ξένια Καλογεροπούλου, η Λυδία Κονιόρδου και η δημοσιογράφος Αντιγόνη Καράλη.
Την συνολική οργάνωση της εκδήλωσης είχαν αναλάβει, όπως κάθε χρόνο, ο Σταμάτης Φασουλής και ο Θεοδόσης Ισαακίδης, ενώ την σκηνοθετική επιμέλεια της βραδιάς ο Γιώργος Λύρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ