18.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΣτη «μαύρη λίστα» της Κομισιόν για ξέπλυμα χρήματος τέσσερα αμερικανικά εδάφη

Στη «μαύρη λίστα» της Κομισιόν για ξέπλυμα χρήματος τέσσερα αμερικανικά εδάφη

Σκληρή κόντρα Ουάσιγκτον – Βρυξελλών

Διαμάχη μεταξύ της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών έχει ξεσπάσει, μετά την απόφαση της Κομισιόν να εντάξει τέσσερα εξωχώρια αμερικανικά εδάφη στη «μαύρη λίστα» του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.
Πρόκειται συγκεκριμένα, για το Πουέρτο Ρίκο, την αμερικανική Σαμόα, το νησί Γκουάμ και τις αμερικανικές Παρθένες Νήσους.
«Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έχει σημαντικές ανησυχίες σχετικά με το περιεχόμενο της λίστας και τη λαθεμένη διαδικασία, με την οποία καταρτίστηκε» διαμήνυσε το αμερικανικό υπουργείο.
Κάλεσε δε, τις αμερικανικές τράπεζες να αγνοήσουν κάθε υπόδειξη της Κομισιόν σχετικά με τη λήψη αυξημένων μέτρων ελέγχου των χρηματοοικονομικών συναλλαγών που λαμβάνουν χώρα στις προαναφερθείσες περιοχές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένες τέσσερις αμερικανικές περιοχές, μαζί με ακόμη 19 χώρες, συγκαταλέγονται στη «μαύρη λίστα» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ως προς τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι η ευρωπαϊκή λίστα είναι «άνευ ουσίας», καθώς τα standards για την καταπολέμηση του «μαύρου» χρήματος καθορίζονται από την Ομάδα Δράσης Χρηματοπιστωτικών Ενεργειών (FATF).
Παρατηρούν δε, ότι οι ευρωπαϊκές αρχές, κατά παράδοση, στοχοποιούν περισσότερες χώρες σε σχέση με τις προτάσεις και τις αναφορές της FATF.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαφωνία μεταξύ των δύο πλευρών έρχεται να προστεθεί στο ήδη δυσμενές κλίμα των αμερικανο-ευρωπαϊκών σχέσεων, καθώς έχουν προηγηθεί οι αντεγκλήσεις για την ιρανική συμφωνία, τους εμπορικούς δασμούς και τις αμυντικές δαπάνες.
Πέραν των τεσσάρων αμερικανικών εδαφών, στην επίμαχη λίστα συμπεριλαμβάνονται ο Παναμάς, η Σαουδική Αραβία, η Υεμένη, η Συρία, το Ιράκ, το Ιράν, το Αφγανιστάν, οι Μπαχάμες, η Μποτσουάνα, η Βόρεια Κορέα, η Αιθιοπία, η Γκάνα, η Λιβύη, η Νιγηρία, το Πακιστάν, η Σρι Λάνκα, η Συρία, το Τρίνιταντ και η Τυνησία.
Πηγή Sputniknews

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ