15.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣΣτα 572 εκατ. ευρώ τα συγκρίσιμα λειτουργικά κέρδη της Ελληνικά Πετρέλαια το...

Στα 572 εκατ. ευρώ τα συγκρίσιμα λειτουργικά κέρδη της Ελληνικά Πετρέλαια το 2019

Στα 572 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα συγκρίσιμα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) της Ελληνικά Πετρέλαια το 2019, ενώ τα καθαρά κέρδη στο σύνολο της χρονιάς ήταν 185 εκατ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία.
«Τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικά, λαμβάνοντας υπόψιν την αυξημένη μεταβλητότητα του διεθνούς περιβάλλοντος διύλισης κατά τη διάρκεια ολόκληρου του χρόνου, τη σημαντική επιδείνωσή του στο μεγαλύτερο μέρος του Δ’ Τριμήνου, αλλά και την προγραμματισμένη διακοπή λειτουργίας του διυλιστηρίου Ελευσίνας διάρκειας 5 εβδομάδων για την τριετή συντήρησή του, που ολοκληρώθηκε με επιτυχία και ασφάλεια τον Οκτώβριο 2019», σημειώνουν τα ΕΛΠΕ στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.
Σε δηλώσεις του ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΠΕ, Ανδρέας Σιάμισιης, υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι ο όμιλος κλήθηκε να διαχειριστεί, για πρώτη φορά εδώ και αρκετά χρόνια, μια σημαντική επιδείνωση του διεθνούς περιβάλλοντος και προσθέτει: «Σε ένα τέτοιο περιβάλλον προκλήσεων ανταποκριθήκαμε με μεγάλη επιτυχία, βελτιώνοντας τον ισολογισμό μας και διατηρώντας υψηλές αποδόσεις για τους μετόχους μας. Ιδιαίτερης σημασίας ήταν η έκδοση του Ευρωομολόγου ύψους 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 2%, το χαμηλότερο επίπεδο δανεισμού για τον Όμιλο εδώ και τουλάχιστον 10 χρόνια, ανοίγοντας παράλληλα τη διεθνή αγορά ομολόγων για άλλες Ελληνικές εταιρείες. Επιπλέον, επικαιροποιήσαμε τη στρατηγική μας, εστιάζοντας στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, τόσο σε ό,τι αφορά τη λειτουργία, όσο και σε νέες επενδύσεις, αλλά και στην ανάπτυξη σε δραστηριότητες που θα βελτιώσουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του Ομίλου κατά 50% μέχρι το 2030, με διατηρήσιμες αποδόσεις, στο πλαίσιο του οράματός μας να διαδραματίσουμε σημαντικό ρόλο στον ενεργειακό μετασχηματισμό στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».
Τα βασικά μεγέθη
– Η παραγωγή για το σύνολο του έτους ανήλθε στους 14,2 εκατ. τόνους και οι πωλήσεις στους 15,2 εκατ. τόνους.
Στην Εγχώρια Εμπορία, η βελτίωση επιδόσεων στον κλάδο Λιανικής και Αεροπορικών καυσίμων οδήγησε τα Συγκρίσιμα EBITDA το 2019 στα 49 εκατ. ευρώ (+14%).
Η συνεισφορά της ΔΕΠΑ και των θυγατρικών της εταιρειών στα ενοποιημένα Καθαρά Κέρδη του Ομίλου για το 2019 ανήλθε στα 21 εκατ. ευρώ.
Το EBITDA της Elpedison διαμορφώθηκε στα 20 εκατ. ευρώ για το 2019, σχεδόν αμετάβλητο σε σχέση με πέρυσι.
Το Διοικητικό Συμβούλιο πρότεινε προς τη Γενική Συνέλευση τη διανομή τελικού μερίσματος ύψους 0,25 ευρώ ανά μετοχή, διαμορφώνοντας το συνολικό προτεινόμενο μέρισμα (μαζί με το προμέρισμα που έχει διανεμηθεί) για το 2019 στα 0,50 ευρώ ανά μετοχή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ