18.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΣημαντική διάκριση για το ΕΚΠΑ

Σημαντική διάκριση για το ΕΚΠΑ

26ο παγκοσμίως στη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων

Στην 26η θέση, παγκοσμίως, στη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, στην 79η θέση στην προσφορά ποιοτικής εκπαίδευσης και στην 98η θέση για τη συμβολή του στην υγεία και την ευημερία κατατάχθηκε το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, σύμφωνα με την παγκόσμια κατάταξη πανεπιστημίων THE University Impact Rankings, που ανακοίνωσε ο φορέας Times Higher Education.
Η εν λόγω κατάταξη, η οποία χαρακτηρίζεται από την πανεπιστημιακή κοινότητα πολύ σημαντική, εκτιμά τη θέση των πανεπιστημίων παγκοσμίως, με βάση την οικονομική και κοινωνική επίδρασή τους, όπως αυτή αποτιμάται από τους δεκαεπτά στόχους βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Είναι η δεύτερη χρονιά που δημοσιεύεται η συγκεκριμένη κατάταξη, η οποία περιλαμβάνει αποτίμηση της δράσης των πανεπιστημίων και στους 17 στόχους. Στην περυσινή πρώτη έκδοση αποτελεσμάτων της κατάταξης είχαν υπολογιστεί βαθμολογίες για τους 11 από τους 17 στόχους. Τα πανεπιστήμια κατατάσσονται με βάση τον τρόπο και τις ενέργειες με τις οποίες αντιμετωπίζουν ορισμένα από τα πιο πιεστικά ζητήματα που απασχολούν τη ανθρωπότητα, από την εξάλειψη της φτώχειας και την προώθηση της καλής υγείας και ευεξίας έως τη διασφάλιση της ισότητας των φύλων και τη λήψη μέτρων για την κλιματική κρίση.
Η φετινή ανακοίνωση επιφύλαξε στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών εξαιρετικά υψηλές θέσεις και διακρίσεις σε επιμέρους στόχους οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, επιβεβαιώνοντας τη σημαντική επιρροή που ασκεί σε θέματα κοινωνικής ευημερίας, οικονομικής ανάπτυξης, αντιμετώπισης των κοινωνικών ανισοτήτων, παιδείας και υγείας. Το ΕΚΠΑ αξιολογήθηκε σε οκτώ από τους δεκαεπτά στόχους (πέρυσι είχε αξιολογηθεί σε τέσσερις), με τη βαθμολογία που έλαβε σε ορισμένους εξ αυτών να είναι εξαιρετική.
Συγκεκριμένα, η κατάταξη του ΕΚΠΑ ανά στόχο:
– «Μείωση Ανισοτήτων (Reduced Inequalities)», 26η θέση στον κόσμο μεταξύ 458 πανεπιστημίων με βαθμολογία 76,5 στα 100.
– «Ποιοτική Εκπαίδευση (Quality Education)», 79η θέση παγκοσμίως μεταξύ των 676 πανεπιστημίων που επιλέχθηκαν και με συνολική βαθμολογία 71 στα 100.
– «Ισότητα των Φύλων (Gender Equality)», 86η θέση παγκοσμίως μεταξύ των 647 πανεπιστημίων που επιλέχθηκαν και με συνολική βαθμολογία 64,1 στα 100.
– «Καλή Υγεία και Ευημερία (Good Health and Well-being)», 98η θέση παγκοσμίως μεταξύ των 620 πανεπιστημίων που επιλέχθηκαν και με συνολική βαθμολογία 75,3 στα 100.
– «Ειρήνη – Δικαιοσύνη και Ισχυροί Οργανισμοί (Peace, Justice and Strong Institutions)»: Το ΕΚΠΑ βρίσκεται στις θέσεις 101-200 παγκοσμίως μεταξύ των 453 πανεπιστημίων που επιλέχθηκαν και με συνολική βαθμολογία 65 στα 100.
– «Βιομηχανία, Καινοτομία και Υποδομές (Industry, Innovation and Infrastructure)»: Το ΕΚΠΑ βρίσκεται στις θέσεις 101-200 παγκοσμίως μεταξύ των 494 πανεπιστημίων που επιλέχθηκαν και με συνολική βαθμολογία 57,4 στα 100.
– «Αξιοπρεπής Εργασία και Οικονομική Ανάπτυξη (Decent Work and Economic Growth)»: Το ΕΚΠΑ βρίσκεται στις θέσεις 201-300 παγκοσμίως μεταξύ των 479 πανεπιστημίων που επιλέχθηκαν και με συνολική βαθμολογία 47,3 στα 100.
– «Συνεργασία για την Επίτευξη Στόχων (Partnership for the Goals)»: Το ΕΚΠΑ βρίσκεται στις θέσεις 401-600 παγκοσμίως μεταξύ των 806 πανεπιστημίων που επιλέχθηκαν και με συνολική βαθμολογία 48,9 στα 100.
Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών βρίσκεται συνολικά στις θέσεις 201-300 παγκοσμίως μεταξύ 766 πανεπιστημίων από 85 χώρες με συνολική βαθμολογία 68,2-75,3 έναντι 53,7-64,5 πέρυσι. Στην κατάταξη του 2019, το ΕΚΠΑ ήταν πάλι στις θέσεις 201-300, όμως μεταξύ μόλις 467 πανεπιστημίων από 76 χώρες που συμπεριλήφθηκαν στην πρώτη έκδοση της κατάταξης.
Στη συγκεκριμένη κατάταξη έχουν συμπεριληφθεί άλλα δύο ελληνικά πανεπιστήμια, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας στις θέσεις 401-600 και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, επίσης, στις θέσεις 401-600.
«Επιτυχία που ανήκει σε όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα»
«Η συγκεκριμένη επιτυχία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ανήκει σε όλη την ακαδημαϊκή του κοινότητα, και ιδιαίτερα στο διδακτικό, ερευνητικό, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό, το οποίο εργάζεται άοκνα, με υψηλό αίσθημα ευθύνης και σημαντική αποτελεσματικότητα, παρά την υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση του Ιδρύματος», ανέφερε σχετικά ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος. «Η άνοδος στις παγκόσμιες κατατάξεις πανεπιστημίων είναι απόρροια της προσπάθειας του στελεχιακού δυναμικού μας», τόνισε.
«Θα πρέπει να επισημανθεί ότι η συγκεκριμένη κατάταξη δεν στηρίζεται μόνο σε βιβλιομετρικούς δείκτες έρευνας και στη μέτρηση ετεροαναφορών. Αποδεικνύεται συνεπώς ότι το πανεπιστήμιό μας εφαρμόζει ορθές και αποτελεσματικές πολιτικές που συμβάλλουν σε μία βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη με συνεχή προσπάθεια μείωσης των ανισοτήτων, ενίσχυση της θέσης της γυναίκας στη διοίκηση και τις σπουδές, βελτίωση της υγείας των συνανθρώπων μας, παροχή ποιοτικής δημόσιας εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες και σε όλον τον ελληνικό και όχι μόνο πληθυσμό», κατέληξε ο κ. Δημόπουλος.
Το top 10 των πανεπιστημίων παγκοσμίως
Σύμφωνα με την κατάταξη THE University Impact Rankings, στην 1η θέση βρίσκεται το πανεπιστήμιο του Auckland από τη Νέα Ζηλανδία. Στη 2η, 3η και 4η θέση ακολουθούν τρία πανεπιστήμια από την Αυστραλία (Sydney & Western Sydney University και La Trobe University). Στη συνέχεια, το Arizona State University από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, το πανεπιστήμιο Bologna της Ιταλίας, το British Columbia του Καναδά, δύο Πανεπιστήμια από το Ηνωμένο Βασίλειο (University of Manchester, King’s College London) και το Πανεπιστήμιο RMIT από την Αυστραλία.
Η κατάταξη βρίσκεται στον σύνδεσμο: https://www.timeshighereducation.com/rankings/impact/2020/overall#!/page/0/length/25/locations/GR/sort_by/rank/sort_order/asc/cols/undefined.
Οι δεκαεπτά στόχοι για τη βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη (SDGs -Sustainable Development Goals), αναλύονται στον σύνδεσμο: https://www.un.org/sustainabledevelopment/sustainable-development-goals/.
Αθηνά Καστρινάκη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ