22.3 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣε χαμηλό 16 μηνών ο μεταποιητικός τομέας στην Ελλάδα

Σε χαμηλό 16 μηνών ο μεταποιητικός τομέας στην Ελλάδα

ECON 12

Καταγράφει την ασθενέστερη τιμή στην ιστορία της έρευνας της Markit

Στις 46,6 μονάδες υποχώρησε τον Ιανουάριο ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index – PMI) – έναν σύνθετο δείκτη που έχει σχεδιαστεί για να μετρά την απόδοση της μεταποιητικής οικονομίας.
Χαμηλότερα από τις 49,3 μονάδες του Δεκεμβρίου, η πρόσφατη τιμή ήταν η χαμηλότερη που έχει καταγραφεί σε διάστημα 16 μηνών και η ασθενέστερη σε σύγκριση με την επί μακρόν καταγραμμένη μέση τιμή στην ιστορία της έρευνας (49,4 μονάδες).
Οπως σημειώνεται στην έρευνα της Markit, οι Ελληνες κατασκευαστές υπέστησαν τα αποτελέσματα των απροσδόκητων σφοδρών χιονοπτώσεων στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς, καθώς η υγεία του τομέα επιδεινώθηκε με τον δριμύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Σεπτέμβριο του 2015. Η ύφεση, η οποία ήταν αποτέλεσμα έντονης μείωσης τόσο της παραγωγής όσο και των νέων παραγγελιών, ώθησε κατά συνέπεια τις εταιρείες σε περαιτέρω μείωση του αριθμού των εργαζομένων. Σε ότι αφορά τις τιμές, η αύξηση του κόστους εισροών επιταχύνθηκε καταγράφοντας υψηλό 70 μηνών, παρ’ όλα αυτά, οι εταιρείες μείωσαν τις τιμές πώλησης.
Τα επίπεδα νέων παραγγελιών εξακολούθησαν να υποχωρούν στον μεταποιητικό τομέα της Ελλάδας κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου. Στην πραγματικότητα, ο ρυθμός συρρίκνωσης επιταχύνθηκε σε σύγκριση με το τέλος του 2016 στον ταχύτερο που έχει καταγραφεί από τον Σεπτέμβριο του 2015. Οι εταιρείες κατέγραψαν σημαντική μείωση των νέων εργασιών από το εξωτερικό, για πέμπτο συνεχή μήνα.
Σε αντιστοιχία με την τάση που επικρατεί ως προς τις νέες εργασίες, οι Ελληνες παραγωγοί αγαθών περιόρισαν τα επίπεδα παραγωγής στο ξεκίνημα του 2017, καθώς ορισμένες εταιρείες επεσήμαναν τις πυκνές χιονοπτώσεις ως τον κύριο παράγοντα που οδήγησε στη μείωση. Ο ρυθμός συρρίκνωσης ήταν σημαντικός και επιταχύνθηκε στον ταχύτερο που έχει καταγραφεί σε διάστημα 16 μηνών. Παράλληλα, τα αποθέματα ετοίμων προϊόντων υποχώρησαν περαιτέρω.
Εχοντας να αντιμετωπίσουν μειωμένους όγκους νέων εργασιών, οι Ελληνες παραγωγοί αγαθών εξακολούθησαν να μειώνουν τις αδιεκπεραίωτες εργασίες τους, επεκτείνοντας την τρέχουσα τάση, η οποία παρατηρήθηκε για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2008. Κατά συνέπεια, οι εταιρείες περιόρισαν περαιτέρω τα επίπεδα στελέχωσης, συνδέοντας την υποχώρηση αυτή με τις προσπάθειες μείωσης κόστους.
Οι επιχειρήσεις παρέμειναν αισιόδοξες ως προς τις προοπτικές σχετικά με τα επίπεδα παραγωγής μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Παρ’ όλα αυτά, τα επίπεδα αισιοδοξίας ήταν τα ασθενέστερα που έχουν καταγραφεί από τον Οκτώβριο του 2015.
Τα τελευταία στοιχεία της έρευνας υπέδειξαν περαιτέρω σημαντική αύξηση του κόστους εισροών την οποία κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι Ελληνες παραγωγοί, ενώ ο ρυθμός αύξησης επιταχύνθηκε καταγράφοντας υψηλό 70 μηνών. Υπήρξαν ενδείξεις ότι οι υψηλότερες τιμές πετρελαίου, χάλυβα, καφέ και θερμοπλαστικών υλικών, συνέβαλαν στη γενική αύξηση των τιμών εισροών. Ωστόσο, οι έντονες ανταγωνιστικές πιέσεις στον τομέα ώθησαν τις εταιρείες στη μείωση των τιμών πώλησης.
Μετά τη σταθεροποίηση κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου, η αγοραστική δραστηριότητα των Ελλήνων παραγωγών αγαθών περιορίστηκε στο ξεκίνημα του 2017. Η ασθενέστερη ζήτηση, τα χαμηλότερα επίπεδα παραγωγής και οι αντίξοες καιρικές συνθήκες ήταν ορισμένοι από τους λόγους τους οποίους συνέδεσαν οι εταιρείες με τη μείωση των αγορών προμηθειών. Ως εκ τούτου, τα επίπεδα αποθεμάτων αγορών περιορίστηκαν με σημαντικό ρυθμό.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ