20.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣε υψηλό τετραετίας υποχώρησαν οι ευρωπαϊκές μετοχές

Σε υψηλό τετραετίας υποχώρησαν οι ευρωπαϊκές μετοχές

Οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν από το υψηλό τετραετίας σήμερα, καθώς η πολυαναμενόμενη ομιλία του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έδωσε λίγες ενδείξεις για πρόοδο στην εμπορική συμφωνία με την Κίνα και ενώ συνεχίζονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ, πλήττοντας τις αγορές.
Οι μετοχές των τραπεζών HSBC και η Standard Chartered, με σημαντική έκθεση στο Χονγκ Κονγκ, υποχώρησαν κατά 2% και 1,5%. Τα αποθαρρυντικά οικονομικά αποτελέσματα της ολλανδικής τράπεζας ABN Amro επίσης έπληξαν τον τραπεζικό κλάδο, που σημείωσε πτώση κατά 2,2%.
Τμήματα του ασιατικού χρηματοπιστωτικού κέντρου έχουν παραλύσει, ενώ συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις. Οι διαδηλωτές πέταξαν τούβλα σε δρόμους όπου βρίσκονται κάποια από τα πιο ακριβά ακίνητα του κόσμου αλλά και πολυτελή καταστήματα.
Στο μέτωπο του εμπορίου, ο Τραμπ επανέλαβε χθες ότι οι ΗΠΑ είναι κοντά στο να υπογράψουν τη «φάση 1» της εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα, αλλά ότι ο ίδιος θα αποδεχθεί μόνο μια συμφωνία που είναι καλή για τη χώρα του, χωρίς να προσφέρει νέες λεπτομέρειες για τις διαπραγματεύσεις σε ομιλία του στο Economic Club της Νέας Υόρκης.
Οι δηλώσεις αυτές έπληξαν τους εξαγωγικούς κλάδους που επηρεάζονται από τις εξελίξεις στο εμπόριο, με τις μετοχές των εταιριών εξόρυξης να υποχωρούν κατά 1,6%, ενώ η έλλειψη λεπτομερειών για πιθανούς αμερικανικούς δασμούς σε ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες επιβάρυναν τις μετοχές του κλάδου, που σημείωσαν πτώση κατά 1,8%.
«Οι χρηματιστηριακές αγορές είχαν προεξοφλήσει αρκετή αισιοδοξία ότι είναι πιθανόν να υπάρξει (μια εμπορική συμφωνία). Άρα υπάρχει κάποια απαισιοδοξία που δεν υπήρξε συγκεκριμένη πρόταση», δήλωσε ο Ίαν Χέσλοπ, επικεφαλής παγκόσμιων μετοχών στην Merian Global Investors.
Ο γερμανικός δείκτης αναφοράς αναμένεται να καταγράψει τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση του εδώ και ένα μήνα. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση 0,7%, υποχωρώντας από το υψηλό τετραετίας στο οποίο ανήλθε χθες.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ