24.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΣε ρεκόρ για το 5ετές ομόλογο 0,76%

Σε ρεκόρ για το 5ετές ομόλογο 0,76%

Νέα μείωση καταγράφει η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου, που υποχωρεί κατά 4%, φθάνοντας στο 1,43%, ενώ το spread καταγράφει νέα ιστορικά χαμηλά και διαμορφώνεται στις 192 μ.β. και στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 2009. Ισχυρή πτώση της τάξης του 5% σημειώνει η απόδοση του 5ετούς ομολόγου, η οποία διαμορφώνεται στο χαμηλό ρεκόρ του 0,76%. H απόδοση στο 15ετές έχει «βυθιστεί» στο 1,860%, ενώ στο 25ετές αγγίζει μόλις το 2,3%.
Η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και γενικότερα των μεταρρυθμίσεων, αλλά και η πρόωρη αποπληρωμή ακριβών δανείων του ΔΝΤ, λειτουργεί και ως βασικό επιχείρημα για το αίτημα της Αθήνας να μειωθεί ο στόχος του 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα. Η συζήτηση με τους πιστωτές έχει ήδη αρχίσει, ενώ επικουρικά συντελεί το γεγονός ότι σήμερα (σ.σ. Τετάρτη) η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς υποχωρεί στο 1,44%.
Πρόκειται για πτώση έξι μονάδων βάσης ή 3,5% σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης. H απόδοση έχει μειωθεί περισσότερο από 50 μονάδες βάσης κατά τις τελευταίες 30 ημέρες, ενώ κινείται περίπου 260 μονάδες χαμηλότερα σε σχέση με τα επίπεδα στα οποία βρισκόταν τον Σεπτέμβριο του 2018.
Ευρωζώνη: Πτωτικά κινούνται οι αποδόσεις των ομολόγων
Οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης μειώθηκαν σήμερα (σ.σ. Τετάρτη), πριν από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), η οποία αναμένεται να ανακοινώσει τη δεύτερη μείωση των επιτοκίων της φέτος. Η ισπανική αγορά ομολόγων αγνόησε σε μεγάλο βαθμό την είδηση ότι στις 10 Νοεμβρίου θα διεξαχθούν στη χώρα οι τέταρτες εκλογές την τελευταία τετραετία, καθώς τα κόμματα δεν μπόρεσαν να άρουν το πολύμηνο αδιέξοδο που προέκυψε από τις τελευταίες εκλογές.
Σε μία υποτονική συνεδρίαση εν όψει της συνεδρίασης της Fed, οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων αναφοράς μειώθηκαν 2-3 μονάδες βάσης. Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς τίτλου υποχώρησε στο -0,49%, κάτω από το υψηλό επίπεδο έξι εβδομάδων του -0,43% που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα. Η απόδοση του αντίστοιχου ισπανικού τίτλου υποχωρούσε 2,5 μονάδες βάσης στο 0,27%, μετά την είδηση για τη διεξαγωγή νέων εκλογών. Την ίδια, ώρα υποχωρεί η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς κατά τρεις μονάδες βάσης, στο 0,89%.
Μετά τη μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την περασμένη εβδομάδα και το πακέτο στήριξης που αυτή ανακοίνωσε, η Fed αναμένεται ευρύτερα να χαμηλώσει τον στόχο για το βασικό επιτόκιό της κατά 25 μονάδες βάσης, μεταξύ του 1,75% και του 2%. Η διχασμένη Fed πιέζεται από τον Λευκό Οίκο για μεγάλες μειώσεις επιτοκίων και από την απροσδόκητη εκτίναξη του κόστους δανεισμού για μία ημέρα.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ