12.4 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΚΟΙΝΩΝΙΑΣε «καλό δρόμο» η Ευρώπη σε σχέση με την επίτευξη των ενεργειακών...

Σε «καλό δρόμο» η Ευρώπη σε σχέση με την επίτευξη των ενεργειακών της στόχων, αναφέρει έκθεση της Επιτροπής

DECON 2

Σε «καλό δρόμο» βρίσκεται η Ευρώπη για την επίτευξη των στόχων που έχει θέσει για το 2020, όσον αφορά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, την ενεργειακή απόδοση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Αυτό υπογραμμίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη δεύτερη έκθεσή της για την κατάσταση της Ενεργειακής Ενωσης στην ΕΕ, η οποία δείχνει ότι ο εκσυγχρονισμός της οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η μετάβαση σε μια εποχή χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών αποτελούν πλέον γεγονός.
Στην έκθεση αναφέρεται ότι η ΕΕ έχει ήδη επιτύχει το στόχο της για το 2020 όσον αφορά την τελική κατανάλωση ενέργειας. Το ίδιο ισχύει και για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου: το 2015, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στην ΕΕ ήταν κατά 22% χαμηλότερες από το επίπεδο του 1990. Η ΕΕ βρίσκεται επίσης σε καλό δρόμο όσον αφορά τον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπου -με βάση τα δεδομένα του 2014- το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έφθασε στο 16% της ακαθάριστης τελικής κατανάλωσης ενέργειας της ΕΕ. Μια άλλη σημαντική τάση είναι το γεγονός ότι η ΕΕ εξακολουθεί να αποσυνδέει με επιτυχία την οικονομική της ανάπτυξη από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Κατά την περίοδο 1990-2015, το συνδυασμένο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της ΕΕ (ΑΕΠ) αυξήθηκε κατά 50%, ενώ οι συνολικές εκπομπές μειώθηκαν κατά 22%.
Τέλος, ο Μάρος Σέφτσοβιτς, αντιπρόεδρος της Επιτροπής και επίτροπος αρμόδιος για την Ενεργειακή Ενωση, δήλωσε επί του θέματος τα εξής: «Η Ενεργειακή Ενωση δεν περιορίζεται μόνο στην ενέργεια και το κλίμα. Αφορά την επιτάχυνση του ριζικού εκσυγχρονισμού ολόκληρης της ευρωπαϊκής οικονομίας, ώστε να καταστεί μια οικονομία χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών και αποτελεσματική ως προς τη χρήση ενέργειας και πόρων, με κοινωνικά δίκαιο τρόπο. Θα πρέπει επίσης να ενισχύσουμε την εξωτερική διάσταση της Ενεργειακής Ενωσης, ώστε να προωθήσουμε τον ηγετικό ρόλο της ΕΕ στην παγκόσμια σκηνή. Τώρα, που ένα μεγάλο μέρος των σχετικών νομοθετικών προτάσεων βρίσκονται ήδη στο τραπέζι, το 2017 πρέπει να είναι το έτος υλοποίησης. Αυτό είναι το μήνυμα που θα απευθύνω στα κράτη – μέλη κατά τη διάρκεια της περιοδείας για την προώθηση της Ενεργειακής Ενωσης, που θα εγκαινιάσω στις 3 Φεβρουαρίου».
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ