23.1 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΣενάρια για δασμούς 35 δισ. ευρώ στις ΗΠΑ κάνουν οι Βρυξέλλες

Σενάρια για δασμούς 35 δισ. ευρώ στις ΗΠΑ κάνουν οι Βρυξέλλες

Ενα «επιθετικό» εμπορικό σενάριο για την αντιμετώπιση των αμερικανικών δασμών φέρεται να καταρτίζει η Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού «Politico». Ο πόλεμος των δασμών ξεκίνησε το 2018, όταν ο Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε περιοριστικά μέτρα στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Στο – 173 σελίδων – έγγραφο, η Κομισιόν προτείνει τη δημιουργία ενός ταμείου, ύψους 100 δισ. ευρώ, με στόχο τη χρηματοδότηση ευρωπαϊκών εταιρειών «με υψηλές δυνατότητες».
Στόχος είναι να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα έναντι των αμερικανικών και κινεζικών εταιρειών, οι οποίες κυριαρχούν αυτή την περίοδο στην παγκόσμια τεχνολογική αγορά.
«Η Ευρώπη δεν έχει τέτοιες εταιρείες» επισημαίνεται στο σχετικό έγγραφο, παραπέμποντας στους κινεζικούς γίγαντες Baidu και Tencent, για τους οποίους προτείνεται ο αποκλεισμός από την παροχή υπηρεσιών στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.
Το ευρωπαϊκό σχέδιο, παράλληλα, κάνει λόγο για τη μονομερή επιβολή δασμών στις αμερικανικές εισαγωγές, σε απάντηση της δυνητικής αμερικανικής υπονόμευσης του ρόλου του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.
Τον Μάιο του 2019, ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε ότι η Ουάσιγκτον θα επιβάλλει νέους δασμούς στις εισαγωγές οχημάτων και εξαρτημάτων, οι οποίες θέτουν απειλές στην «εθνική ασφάλεια» των ΗΠΑ.
Αν και τα νέα μέτρα τελούν υπό προσωρινή αναστολή, οι Βρυξέλλες έχουν ήδη σχεδιάσει ένα πλάνο αντιμετώπισης των επικείμενων αμερικανικών δασμών, μέσω της επιβολής περιοριστικών μέτρων 35 δισ. ευρώ στις αμερικανικές εισαγωγές.
Πηγή Sputniknews

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ