20.9 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΣήμερα ο β’ γύρος Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας - ΗΠΑ

Σήμερα ο β’ γύρος Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ

Στον απόηχο της επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, στην Αθήνα, που σηματοδότησε την αναβάθμιση της Αμυντικής Συμφωνίας με την Ελλάδα, πραγματοποιείται σήμερα ο δεύτερος γύρος του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών. Διάλογος που από αμερικανικής πλευράς αποτελεί μια διαδικασία ενίσχυσης της συνεργασίας τους με χώρες οι οποίες έχουν ειδικό γεωστρατηγικό βάρος.
Σε αυτό το πλαίσιο, θα πραγματοποιηθούν μια σειρά από διμερείς διαβουλεύσεις μεταξύ υψηλόβαθμων Ελλήνων και Αμερικανών αξιωματούχων, σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως η ασφάλεια, η ενέργεια, το εμπόριο, η οικονομία, οι επενδύσεις, ο πολιτισμός και η παιδεία.
Την έναρξη των εργασιών θα κηρύξει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μαζί με τον επικεφαλής της αμερικανικής πλευράς, βοηθό υπουργό Εξωτερικών, Φίλιπ Ρίκερ.
Από ελληνικής πλευράς, πέραν του υπουργού Εξωτερικών, Ν. Δένδια, στις εργασίες του Διαλόγου θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη και Παιδείας, Μ. Χρυσοχοΐδης και Ν. Κεραμέως αντίστοιχα, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Κ. Πιερρακάκης, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού. Λ. Μενδώνη, ο αναπλ. υπουργός αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Γ. Κουμουτσάκος, καθώς και ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κ. Φραγκογιάννης, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Α. Στεφανής, οι υφυπουργοί Παιδείας, Σ. Ζαχαράκη και Β. Διγαλάκης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Κ. Παπαθανάσης, οι υφυπουργοί Ανάπτυξης αρμόδιος για θέματα Έρευνας και Τεχνολογίας, Χ. Δήμας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Κ. Σκρέκας, Υγείας, Β. Κοντοζαμάνης, ο υφυπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Γ. Θωμάς, γενικοί γραμματείς και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Κεντρικό σημείο του Στρατηγικού διαλόγου θα έχουν θέματα περιφερειακής συνεργασίας και ασφάλειας, όπως, μεταξύ άλλων, τα Δυτικά Βαλκάνια, η Συρία και η Ανατολική Μεσόγειος, με επιστέγασμα, τη συζήτηση της συνεχιζόμενης παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Ένα άλλο βασικό σημείο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, θα είναι ο ρόλος της Ελλάδας, ως παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και τα σχήματα συνεργασίας που έχει αναπτύξει με μια σειρά από χώρες της ΝΑ Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου, θα βρεθούν αναμφίβολα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, ενώ ξεχωριστή σημασία έχει η παρουσία του βοηθού ΥΦΥΠΕΞ των ΗΠΑ αρμόδιου για θέματα Ευρώπης και Ασίας, Φίλιπ Ρίκερ, στις σχετικές συνομιλίες.
Επιπροσθέτως, θα συζητηθεί η διεθνής διάσταση του προσφυγικού-μεταναστευτικού και η κατάσταση στα ανατολικά σύνορα της Ελλάδας, ένα ζήτημα που απασχολεί ιδιαίτερα την επικαιρότητα.
Ο Στρατηγικός Διάλογος Ελλάδας – ΗΠΑ θα συμπεριλάβει ζητήματα ασφάλειας και άμυνας, καθώς η στενή συνεργασία των δυο χωρών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, έχει πλέον αναβαθμιστεί μέσω της επικαιροποιημένης Αμυντικής Συμφωνίας, ενώ κι από τις δύο πλευρές αναμένεται να υπογραμμιστεί η άριστη συνεργασία τους σε επιχειρησιακό επίπεδο. Θέματα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, κυβερνοασφάλειας, αντιμετώπισης διασυνοριακού εγκλήματος θα αποτελέσουν επίσης αντικείμενο συζήτησης.
Ιδιαίτερης σημασίας θα είναι και τα ζητήματα ενέργειας και ειδικότερα, ενεργειακής ασφάλειας, καθώς η Ελλάδα αποκτά ολοένα πιο κρίσιμο ρόλο ως «σταυροδρόμι» ενεργειακών δρόμων προς την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η ανάπτυξη του Νοτίου Διαδρόμου, του ΤΑΡ, του IGB, του τερματικού σταθμού LNG στη Ρεβυθούσα, του σχεδιαζόμενου πλωτού σταθμού αποθήκευσης και επαναεριοποίησης στην Αλεξανδρούπολη (FSRU), καθώς και του, μεγάλης σημασίας, αγωγού EastMed, ο σχεδιαζόμενος τερματικός σταθμός LNG στην Αλεξανδρούπολη, αλλά και η συνεργασία με τις ΗΠΑ στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, θα αποτελέσουν επίσης αντικείμενο των συζητήσεων.
Η προώθηση του εμπορίου, των επενδύσεων, της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας μέσω στενότερης συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών θα βρεθεί επίσης στο επίκεντρο των συνομιλιών, καθώς έχει ήδη δημιουργηθεί στην Ελλάδα μια θετική δυναμική επενδυτικών ευκαιριών και στήριξης αντίστοιχων κινήσεων από αμερικανικής πλευράς. Η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας έχει ήδη δημιουργήσει νέες προοπτικές διμερούς συνεργασίας και προσέλκυσης νέων επενδύσεων στην Ελλάδα, καθώς ξαναμπαίνει σταδιακά στο «ραντάρ» των Αμερικανών επενδυτών, όπως είπε και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο. Επίσης, η καινοτομία στον τομέα των ψηφιακών τεχνολογιών, η προώθηση συναφών νεοφυών επιχειρήσεων, οι οπτικοαουστικές παραγωγές, αποτελούν τομείς με ιδιαίτερα αξιόλογα περιθώρια περαιτέρω συνεργασίας.
Η ενίσχυση της συνεργασίας σε τομείς «ήπιας ισχύος», όπως είναι οι επαφές της κοινωνίας των πολιτών, η προώθηση του τουρισμού μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, καθώς και η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, θα αποτελέσουν ένα ακόμη θέμα συζήτησης μεταξύ των συμμετεχόντων. Στον Στρατηγικό Διάλογο περιλαμβάνονται, τέλος, μια σειρά από δράσεις που αποσκοπούν να συσφίξουν περαιτέρω τις ήδη εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ των δύο λαών, όπως προγράμματα συνεργασίας μεταξύ μουσείων, ανταλλαγές σπουδαστών, προγράμματα υποτροφιών κα. Σημειώνεται, ότι έχει συμφωνηθεί η ενεργοποίηση δύο διεθνών προγραμμάτων υποτροφιών, του Gilman International Scholarship Program και του Future Leaders Exchange Program (FLEX), ενώ επίσης η Ελλάδα συμμετέχει στο πρόγραμμα υποτροφιών του ιδρύματος Fulbright.
Ο Στρατηγικός Διάλογος, όπως τονίζουν διπλωματικές πηγές, αποτελεί πλέον το θεσμοθετημένο πλαίσιο επί του οποίου αναπτύσσονται οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Το υψηλό επίπεδο της συνεργασίας των δύο χωρών θα συνεχίσει αναμφίβολα να επεκτείνεται σε νέους τομείς, ενώ τα αποτελέσματα της σημαντικής αυτής προσπάθειας κι από τις δύο πλευρές ήδη έχουν αρχίσει να αποδίδουν τους πρώτους καρπούς.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ