21.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΡαγδαίες γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μεσόγειο

Ραγδαίες γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μεσόγειο

Θάλασσα ειρήνης, σταθερότητας και συνεργασίας

Το «εμβληματικό ενεργειακό πρότζεκτ» του αγωγού EastMed, αλλά και οι ραγδαίες γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή, βρέθηκαν στο επίκεντρο των τριμερών συνομιλιών του Ελληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη και τον Πρόεδρο του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στη Λευκωσία.
Στις κοινές δηλώσεις τους μετά την ολοκλήρωση της Τριμερούς Συνόδου Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, ο Ελληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε την τριμερή συνάντηση ως θεσμό και στρατηγική συνεργασία που παίρνει σάρκα και οστά. «Είμαστε τρεις ώρες που μας βρέχουν τα ίδια νερά, η Μεσόγειος Θάλασσα θέλουμε να είναι θάλασσα ειρήνης, σταθερότητας και συνεργασίας και όχι εντάσεων» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι «στόχος αυτής της προσπάθειας είναι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, προκειμένου να διασφαλίσουμε την ευημερία, τη σταθερότητα, τη συνεργασία, ανάμεσα στις χώρες μας αλλά και στις γειτονικές χώρες και τους λαούς της περιοχής».
Ο αγωγός EastMed και ο EuroAsia Interconnector
Οι τρεις ηγέτες συζήτησαν για το «εμβληματικό ενεργειακό πρότζεκτ» όπως χαρακτήρισε ο κ. Τσίπρας τον αγωγό EastMed (που θα ενώνει το Ισραήλ και την Κύπρο με την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη) και το παράλληλο πρότζεκτ ηλεκτρικής διασύνδεσης EuroAsia Interconnector (ένα μεγαλόπνοο έργο ανάπτυξης ηλεκτρικής ενέργειας και πληροφοριών, μέσω υποθαλάσσιας διασύνδεσης). Εκανε λόγο για κορυφαίο έργο διασυνδεσιμότητας ανάμεσα στις τρεις χώρες. «Στην πραγματικότητα μιλάμε για τους ενεργειακούς και τηλεπικοινωνιακούς δρόμους του μέλλοντος για την ευρύτερη περιοχή και την Ευρώπη που συμβάλουν καθοριστικά και στη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας, που αποτελεί και βασική στρατηγική της ΕΕ» ανέφερε. Οπως σημείωσε, το γεγονός ότι σήμερα συμφώνησαν να υπογράψουν τη διακρατική συμφωνία γι’ αυτό το «ύψιστης γεωπολιτικής σημασίας έργο» το συντομότερο δυνατόν, εντός του 2018, χαρακτηρίζει τη σημερινή συνάντηση ως εξόχως εποικοδομητική.
Επιπλέον, συμφώνησαν και για τις ενεργειακές υποδομές που θα συνδέσουν το Ισραήλ με την Ευρώπη, μέσω Κύπρου και Ελλάδας. Συνομίλησαν και για τον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που παρουσιάζει, επίσης, σημαντικές ευκαιρίες για συνεργασία. Επιπροσθέτως, υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνίας, τομέας «στον οποίο σκοπεύουμε να επικεντρωθούμε την επόμενη περίοδο», ενώ σε ό,τι αφορά στην περιβαλλοντική συνεργασία υπέγραψαν συμφωνία για το Υποπεριφερειακό Σχέδιο Αντιμετώπισης Θαλάσσιας Ρύπανσης από Υδρογονάνθρακες.
Συζήτησαν, δε, εκτενώς για την οικονομία και τη συνεργασία στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας, τονίζοντας τη σημασία που έχει η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των Κεντρικών Ενώσεων Επιμελητηρίων των τριών χωρών.
Επίσης, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι συζητήθηκαν και συνεργασίες για τις ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) και το περιβάλλον με αιχμή τη θαλάσσια ρύπανση.
Ο Ελληνας πρωθυπουργός σχολίασε ότι πέραν των αγωγών, «αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία για εμάς είναι και οι αγωγοί που συνδέουν τους ανθρώπους, τους λαούς μας, τους πολιτισμούς μας», παραπέμποντας στον τουρισμό που «αποτελεί συνδετικό κρίκο ανάμεσα στις χώρες μας». Επισήμανε ότι δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί επισκέπτονται ετησίως την Ελλάδα, «μία φιλόξενη χώρα, όπου κανείς μπορεί να αισθάνεται σαν στο σπίτι του». Υπενθύμισε ότι πριν από μήνες υποδέχτηκε στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη τον Ισραηλινό Πρόεδρο, με τον οποίο εγκαινίασαν την έναρξη των εργασιών για το Μουσείο Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη.


Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ έχουν κοινό όραμα
«Καθόλα επιτυχή» χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, την 4η τριμερή σύνοδο κορυφής.
Ο κ. Αναστασιάδης, σε δηλώσεις μετά τη σύνοδο, τόνισε πως μεταξύ των τριών χωρών «υπάρχει κοινό όραμα για ειρήνη, σταθερότητα και ασφάλεια» και σημείωσε πως η τριμερής συνεργασία προωθεί καθημερινά με πρακτικό τρόπο το κοινό όραμα. Το συγκεκριμένο πλαίσιο συνεργασίας, δήλωσε, «έχει σημαντική γεωπολιτική αξία και αυτό έχει αναγνωριστεί σε διεθνές επίπεδο».
Ο Κύπριος Πρόεδρος αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου East Med και δήλωσε ότι υπήρξε δέσμευση ότι εντός του 2018 θα υπογραφεί από τους τρεις ηγέτες διακρατική συμφωνία για την προώθηση της κατασκευής του αγωγού, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη λεκάνη της Νοτιοανατολικής Μεσογείου προς την Κρήτη και ακολούθως προς την Κεντρική Ευρώπη.
Επισήμανε, επίσης, ότι ο αγωγός «θα έχει στρατηγικό όφελος για τις τρεις χώρες και την ευρύτερη περιοχή και θα συμβάλει στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης».
Ακόμη, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι στη σημερινή τριμερή, συζητήθηκε και η ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας, μέσω υποθαλάσσιου ηλεκτρικού καλωδίου και επαναβεβαιώθηκε η προσήλωση των ηγετών των τριών χωρών στα επόμενα βήματα για προώθηση του έργου.
Προσέθεσε ότι συμφωνήθηκε η από κοινή υλοποίηση νέων έργων σε διάφορους τομείς, όπως η Υγεία και η Επιχειρηματικότητα.
Ο Πρόεδρος της Κύπρου ανέφερε ότι ενημέρωσε τους συνομιλητές του για το Κυπριακό και για την ετοιμότητά του να προχωρήσει εκ νέου σε διάλογο από εκεί που τερματίστηκε στο Κραν Μοντανά, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει κοινός στόχος για μετατροπή της Κύπρου σε ένα φυσιολογικό κράτος. Ενα κράτος, είπε, το οποίο θα είναι ανεξάρτητο και απαλλαγμένο από παρεμβάσεις τρίτων, από ξένες εγγυήσεις και στρατεύματα. Τόνισε δε ότι η Τουρκία πρέπει να απέχει από τις όποιες προκλητικές ενέργειες ή παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο κ. Αναστασιάδης ευχαρίστησε τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και του Ισραήλ για τη θέση αρχών των δύο χωρών στο Κυπριακό και την αλληλεγγύη τους προς την κυπριακή κυβέρνηση έναντι των τουρκικών ενεργειών στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Στη σημερινή τριμερή σύνοδο συζητήθηκε και το Μεσανατολικό, ενημέρωσε ο κ. Αναστασιάδης και επανέλαβε την πάγια θέση της Λευκωσίας για εξεύρεση μίας βιώσιμης και δίκαιης λύσης του προβλήματος. Συμφωνήθηκε, είπε, ότι θα πρέπει να διασφαλίζεται η ασφάλεια του Ισραήλ, ότι δεν μπορεί να γίνει ανεκτή η όποια προσπάθεια υπόσκαψης ή απειλής του ισραηλινού κράτους και να δημιουργηθεί παλαιστινιακό κράτος.
Μπενιαμίν Νετανιάχου
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε ότι η χώρα του με την Κύπρο και την Ελλάδα «μοιράζονται το ίδιο όραμα και τις ίδιες αξίες» και χαρακτήρισε καρποφόρα και παραγωγική την συνεργασία μεταξύ τριών χωρών.
Υπογραμμίζοντας τη σημασία αυτής της συνεργασίας, ο κ. Νετανιάχου έφερε ως παράδειγμα την βοήθεια της Κύπρου και της Ελλάδος για κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών στη Χάιφα, πριν από δύο χρόνια, και την περίπτωση του Κύπριου αστυνομικού που την Κυριακή μεταφέρθηκε για περίθαλψη στο Ισραήλ.
Πέρα από τις συνέργειες στον τομέα της ενέργειας, υπάρχει η συνεργασία στον τουρισμό, ανέφερε ο κ. Νετανιάχου, προσθέτοντας ότι πολλοί πολίτες του Ισραήλ επισκέπτονται την Κύπρο και την Ελλάδα. «Θέλω και εσείς να κάνετε το ίδιο», προέτρεψε τους κ.κ. Αναστασιάδη και Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ δήλωσε επίσης ότι «το καθεστώς της Τεχεράνης στρέφεται κατά του κράτους του και είναι απειλή για όλους μας».
Μετά την τριμερή σύνοδο των ηγετών, οι αρμόδιοι υπουργοί των τριών χωρών υπέγραψαν Μνημόνιο Συναντίληψης στους τομείς των τεχνολογιών του διαστήματος, τις δορυφορικές επιχειρήσεις και εφαρμογές και Μνημόνιο Συναντίληψης στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, των πληροφοριών και των τεχνολογιών επικοινωνίας.
Επίσης, υπογράφτηκε εφαρμοστική συμφωνία μεταξύ των τριών χωρών για το έκτακτο σχέδιο αντιμετώπισης υπο-περιφερειακής θαλάσσιας ρύπανσης και ένα Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ των Εμπορικών Επιμελητηρίων. Ισραήλ και Ελλάδα υπέγραψαν και τροποποιητικό πρωτόκολλο του Μνημονίου Συναντίληψης για τη μείωση των τελών περιαγωγής.
Η επόμενη σύνοδος των ηγετών των τριών χωρών θα πραγματοποιηθεί στο Ισραήλ.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ


Αλ. Τσίπρας: «Η Τουρκία να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα των γειτόνων της»

«Η Αγκυρα οφείλει να σέβεται τα δικαιώματα των γειτόνων της στη βάση των διεθνών συνθηκών και αυτό εκφράζει και τους τρεις μας», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Θα συμφωνήσω με όσα είπε ο Μπέντζαμιν πριν για το ανθρώπινο κεφάλαιο.
Οπως είπε ο Ελληνας πρωθυπουργός, χρειάζεται μια δίκαιη λύση, δύο κρατών, αναφορικά με το παλαιστινιακό, και εξέφρασε την ελπίδα η αμερικανική πρωτοβουλία να αποτελέσει βάση για τη λύση.
«Εκφράσαμε την στήριξη μας στην προσπάθειες του Νίκου Αναστασιάδη για βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, με κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.
Για την προκλητικότητα της Τουρκίας, είπε πως η Αγκυρα οφείλει να σέβεται τα δικαιώματα των γειτόνων της στη βάση των διεθνών συνθηκών «και αυτό εκφράζει και τους τρεις μας» συμπλήρωσε.
«Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ μας εξέφρασε τις ανησυχίες του για τις βαλλιστικές δοκιμές από το Ιράν, ωστόσο μια πιθανή κατάργηση της συμφωνίας για τα πυρηνικά του Ιράν ίσως οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
Η Τουρκία οφείλει να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα των γειτόνων της, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νεντανιάχου και τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, μετά το πέρας της τριμερούς συνάντησης Ελλάδας – Ισραήλ – Κύπρου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ