13.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήOIKONOMIAΠώς, πότε και ποιοί οι δικαιούχοι του επιδόματος 534 ευρώ

Πώς, πότε και ποιοί οι δικαιούχοι του επιδόματος 534 ευρώ

Υπογράφηκε η ΚΥΑ για την έγκριση της καταβολής επιδόματος ύψους 534 ευρώ για εργαζόμενους και επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους.
Περαιτέρω μέτρα στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία του κορονοϊού, για το μήνα Μάιο, προβλέπει η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση, που υπεγράφη από τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών και προβλέπει την καταβολή επιδόματος, (αποζημίωση ειδικού σκοπού) ύψους 534 ευρώ για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές και το μήνα Μάιο.
Στην νέα ΚΥΑ, εκτός από την καταβολή του επιδόματος, προβλέπονται και μέτρα που αφορούν σε παράταση αναστολής συμβάσεων εργασίας σε εργαζόμενους που δουλεύουν σε επιχειρήσεις, η λειτουργία των οποίων έχει ανασταλεί με εντολή της δημόσιας αρχής.
Ποιοι είναι οι δικαιούχοι
Δικαιούχοι του επιδόματος των 534 ευρώ είναι οι εργαζόμενοι, των οποίων η σύμβαση εργασίας συνεχίζει να τελεί σε αναστολή, σε επιχειρήσεις-εργοδότες που δεν θα επαναλειτουργήσουν κατά τον Μάιο.
Επίσης, οι εργαζόμενοι, των οποίων η σύμβαση εργασίας σε επιχειρήσεις-εργοδότες που είτε πλήττονται σημαντικά και έχουν θέσει σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους είτε επαναλειτουργούν μετά την άρση της αναστολής λειτουργίας τους με εντολή δημόσιας αρχής για τον Μάιο 2020, είναι δικαιούχοι του επιδόματος, κατ΄αναλογία των ημερών παράτασης αναστολής των συμβάσεων εργασίας τους. Το επίδομα δίνεται βάσει υπολογισμού. Οπότε, εργαζόμενοι που θα τελούν σε παράταση αναστολής της σύμβασης εργασίας μέχρι το τέλος του Μαΐου, δικαιούνται το ποσό των 534 ευρώ που αντιστοιχεί στις 30 ημέρες.
Υπενθυμίζεται πως το συγκεκριμένο επίδομα είναι ακατάσχετο, αφορολόγητο και δεν συμψηφίζεται με οποιαδήποτε οφειλή.
Πώς γίνεται η αίτηση
Για τη λήψη του επιδόματος, οι επιχειρήσεις-εργοδότες βεβαιώνουν όλα τα στοιχεία των δηλώσεών τους, όπως αυτά αντλούνται αυτόματα από το Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ».
Όσον αφορά στους εργαζόμενους, δεν απαιτείται επανυποβολή υπεύθυνης δήλωσης, εκτός κι αν επιθυμούν τροποποίηση στοιχείων του τραπεζικού λογαριασμού τους (ΙΒΑΝ) ή στοιχείων της μίσθωσης κύριας κατοικίας τους.
Σε κάθε περίπτωση, οι επιχειρήσεις-εργοδότες υποχρεούνται να γνωστοποιήσουν την παραπάνω υπεύθυνη δήλωση στους εργαζομένους τους, δηλώνοντάς τους και τον αριθμό πρωτοκόλλου καταχώρισης της πράξης τους στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ».
Οι σχετικές υπεύθυνες δηλώσεις θα μπορούν να υποβάλλονται από τις 18 Μαΐου του 2020 έως και τις 31 Μαΐου του 2020 και να αφορούν το διάστημα από 1 Μαΐου του 2020 έως και τις 31 Μαΐου του 2020.
Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους μπορούν να υποβάλουν τροποποιήσεις υπεύθυνων δηλώσεών τους από τις 19 Μαΐου του 2020 έως και την 1η Ιουνίου του 2020.
Πότε καταβάλλεται
Η καταβολή του επιδόματος (αποζημίωση ειδικού σκοπού) για τον Μάιο θα πραγματοποιηθεί μέσω πίστωσης στους λογαριασμούς των δικαιούχων από τις 5 Ιουνίου του 2020 έως τις 10 Ιουνίου του 2020.
Πηγή sputniknews.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ