20.6 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣΠώς θα είναι το αυτοκίνητο σε ένα όχι πολύ μακρινό μέλλον;

Πώς θα είναι το αυτοκίνητο σε ένα όχι πολύ μακρινό μέλλον;

Ο πρωταγωνιστικός ρόλος της καινοτομίας στον χώρο της επιχειρηματικότητας βρέθηκε στο επίκεντρο του ελληνογερμανικού φόρουμ καινοτομίας, με τίτλο «Η καινοτομία ως μοχλός ανάπτυξης – Μία ελληνογερμανική συνεργασία», που διοργανώθηκε την δευτέρρα.
Εκπρόσωποι ελληνικών και γερμανικών επιχειρήσεων, μιλώντας στο πλαίσιο των εργασιών του συνεδρίου, εστίασαν στα οφέλη της καινοτομίας, της έρευνας και ανάπτυξης (R&D).
Ο Ιωάννης Καλλίγερος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mercedes Benz Hellas Α.Ε., επισήμανε ότι όραμα της Mercedes-Benz είναι η διαμόρφωση της κινητικότητας του μέλλοντος. Όπως είπε, η εταιρεία συνεχίζει να εξελίσσει όλες τις μορφές προηγμένων κινητών, καθώς και υβριδικά συστήματα κίνησης και ηλεκτροκίνησης με μπαταρίες ή κυψέλες καύσιμου, ενώ επιμένει να οδηγεί τις εξελίξεις με νέες ανατρεπτικές ιδέες που θα αλλάξουν το τοπίο στην αυτοκίνηση. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε, η αυτοκίνηση στα επόμενα 30 χρόνια θα αλλάξει όσο δεν άλλαξε τα τελευταία 300 χρόνια.
Ο Ιωάννης Κάπρας, διευθύνων σύμβουλος της Ρόμπερτ Μπος Α.Ε., υπογράμμισε ότι για την Bosch το αυτοκίνητο του μέλλοντος θα είναι προσωποποιημένο, αυτοματοποιημένο, διασυνδεδεμένο και ηλεκτρικό και τόνισε ότι για την υλοποίηση έργων αυτόνομης οδήγησης, η εταιρεία χρησιμοποιεί τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) και, αλλάζοντας το μοντέλο της αστικής κινητικότητας, στοχεύει να κάνει τις μετακινήσεις λιγότερο έως καθόλου ρυπογόνες, ασφαλέστερες και πιο ευχάριστες.
O καθ. Νικόλαος Μουσιόπουλος, διευθυντής του εργαστηρίου Μετάδοσης Θερμότητας και Περιβάλλοντος Μηχανικής, τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ, αναφέρθηκε στην προώθηση της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας σε θέματα ποιότητας αέρα σε έξυπνες πόλεις, διεργασιών στην ατμόσφαιρα, συνθετικών καυσίμων και βιοοικονομίας, τονίζοντας τη σπουδαιότητά τους μέσα στο γενικό πλαίσιο αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, της υλοποίησης της ενεργειακής μετάβασης και της προστασίας του περιβάλλοντος. Επεσήμανε τέλος, τη συνεισφορά στην εκπαίδευση νέων επιστημόνων, ώστε να γίνουν ειδήμονες στα ανωτέρω αντικείμενα.
Δημιουργία ειδικού ταμείου για τη στήριξη νεοφυών επιχειρήσεων στο στάδιο της «σποράς» εξήγγειλε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων
«Η συμβολή σας και οι απόψεις σας είναι πάρα πολύ σημαντικές για το μέλλον της καινοτομίας στην Ελλάδα» είπε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης, απευθυνόμενος προς τους Έλληνες και Γερμανούς συμμετέχοντες στο φόρουμ καινοτομίας που διοργανώθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.


«Οι προκλήσεις, αλλά και οι ευκαιρίες είναι λοιπόν μεγάλες και πρέπει να συντονίσουμε τις δυνάμεις μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι προκλήσεις αυτές δεν μπορούν να λυθούν μεμονωμένα. Πρόκειται για προβλήματα, για τα οποία από μόνος του, κανένας δεν θα μπορέσει να βρει μια λύση. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο θα πρέπει να αναπτύξουμε ένα περιβάλλον συνεργατικής έρευνας και καινοτομίας. Σκεφτείτε τον ηλεκτρικό λαμπτήρα, είναι πάρα πολύ απλό και γνωστό το παράδειγμα: Το 1879 ο Τόμας Έντισον ένωσε 4 διαφορετικές εθνικότητες και κλάδους σε μια ομάδα. Συγκέντρωσε έναν ηλεκτρολόγο από τη Αγγλία, έναν ωρολογοποιό από την Ελβετία, ένα Γερμανό φυσητή γυαλιού και έναν Αμερικανό μαθηματικό και μέσα στον ίδιο χρόνο άναψαν έναν λαμπτήρα πυρακτώσεως», πρόσθεσε ο κ. Τσακίρης.
Αναφερόμενος ειδικότερα στην Ελλάδα είπε: «Ένα από τα πράγματα που κάνουμε στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων είναι η χρηματοδότηση της έρευνας και της καινοτομίας, είτε με τη μορφή επιδοτήσεων, είτε με τη μορφή χρηματοδοτικών εργαλείων. Στεκόμενος στο δεύτερο, θα ήθελα να σας πω ότι στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, όπου εργαζόμουν πριν έρθω εδώ, η ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων ήταν από τους βασικότερους στόχους του οργανισμού. Έτσι, είχα την ευκαιρία και εγώ να έχω πολλά χρόνια άμεση επαφή με ερευνητικές ομάδες, επενδυτικά funds που επένδυαν σε αυτό το κομμάτι, και είμαι πάρα πολύ υπερήφανος που κατάφερα να εμπλακώ σε αρκετά projects στη M. Bρετανία, το Βέλγιο και την Σουηδία. Χαίρομαι που παίρνει μέρος στο φόρουμ και το γερμανικό Ινστιτούτο Fraunhofer, ένας σημαντικός εταίρος σε πανευρωπαϊκό επίπεδο σε ό,τι αφορά την τεχνολογία, την καινοτομία και την έρευνα, και να τους συγχαρώ για το καινούριο Ταμείο Μεταφοράς Τεχνολογίας που δημιούργησαν με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων με 60 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, σας διαβεβαιώνω ότι τέτοιου είδους επενδυτικές πρωτοβουλίες είναι στα άμεσα σχέδιά μας και μελετάμε, μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων, μέσω ειδικού Ταμείου, να χρηματοδοτηθούν αυτές στο «στάδιο της σποράς» όπως λέμε, να χρηματοδοτείται η καινοτομία μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας, όπως επίσης μελετάμε και την δημιουργία επιταχυντών, αλλά και την δημιουργία άλλου είδους χρηματοδοτικών εργαλείων προς αυτήν την κατεύθυνση».

Προϋποθέσεις για την ελληνική οικονομία και καινοτομία
Ο διευθυντής ερευνών του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών (DIW), καθηγητής του Πανεπιστημίου Potsdam, Αλέξανδρος Κρητικός, επισήμανε ορισμένα βασικά σημεία που αποτελούν προϋπόθεση για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, «από την σκοπιά του επιστήμονα και όχι του πολιτικού, αφού μπορεί να τα θέσει πιο εύκολα», όπως είπε χαρακτηριστικά. Τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ένα κανονιστικό πλαίσιο «όχι υπερρύθμιση», που να επιτρέπει την έλευση επενδύσεων. «Στην Ελλάδα η λειτουργία της διοίκησης και της δικαιοσύνης λειτουργούν αποτρεπτικά για τους επενδυτές, αφού μια αίτηση αδειοδότησης μιας επιχείρησης μπορεί να απαιτήσει έως και 10 χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά. Αναφέρθηκε επίσης στο μέγεθος μιας επιχείρησης το οποίο -όπως είπε- παίζει σημαντικό ρόλο για την ανάπτυξη των χωρών. «Μια επιχείρηση με 10.000 εργαζόμενους είναι πολύ πιο παραγωγική από ότι 10.000 επιχειρήσεις με 1.000 εργαζόμενους, διότι μπορεί να εξειδικευθεί περισσότερο και να εξαγάγει υψηλής αξίας καινοτόμα προϊόντα, αλλά στην Ελλάδα δεν υπάρχουν αρκετές μεγάλες επιχειρήσεις», είπε. Πρόσθεσε επίσης ότι λειτουργούν αρνητικά στην προσέλκυση επενδύσεων «η ύπαρξη ενός αφερέγγυου φορολογικού συστήματος», όπως επίσης το γεγονός ότι «δεν έχει προχωρήσει στην Ελλάδα αρκετά η ψηφιοποίηση της οικονομίας, όπως λ.χ. στην Ισπανία».
«Υπάρχουν πάρα πολύ καλά καταρτισμένοι Έλληνες που έχουν φύγει από την χώρα μετά το 2010, αλλά παραγνωρίζεται το γεγονός ότι έφυγαν και πολλοί πριν το 2010, το 2003, όταν κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει την κρίση» ανέφερε ο κ. Κρητικός και εξήγησε: «Έφυγαν διότι ήταν άνθρωποι που δραστηριοποιούνταν στην καινοτομία και το υπάρχον πλαίσιο δεν θα τους επέτρεπε να αναπτύξουν τις δραστηριότητές τους. Αυτούς πρέπει να προσελκύσει κανείς, να τους κάνει να επιστρέψουν». Σημείωσε επίσης την ανάγκη να ομαδοποιηθούν οι επιστημονικοί φορείς, όπως ο Δημόκριτος, «και να ενοποιηθούν σε cluster ώστε να αξιοποιηθούν τα επιστημονικά τους συμπεράσματα».
Καταλήγοντας, ο κ. Κρητικός επισήμανε ότι «για πρώτη φορά ακούμε ότι η παρούσα κυβέρνηση έχει τη βούληση να προβεί σε αυτές τις αναγκαίες ρυθμιστικές μεταρρυθμίσεις», ενώ υπογράμμισε και την αναγκαιότητα «ύπαρξης θεσμικής μνήμης, δηλαδή ανεξάρτητα από το ποια κυβέρνηση είναι στην εξουσία, να υπάρχει η συνέχεια και η σύμπνοια». «Τα κόμματα πρέπει να πεισθούν ότι η κοινή γραμμή σε τέτοια θέματα μπορεί να είναι αποτελεσματική, αφού διαφορετικά δεν μπορούν να ολοκληρωθούν τα προγράμματα καινοτομίας κατά την διάρκεια της θητείας μιας μόνο κυβέρνησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ