20.9 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήOIKONOMIAΠώς εξελίχθηκε η μερική απασχόληση στα χρόνια της κρίσης

Πώς εξελίχθηκε η μερική απασχόληση στα χρόνια της κρίσης

Η ελληνική οικονομία παρουσίασε ελαφρά ανάκαμψη τα δύο τελευταία έτη, μετά από μια μακρά περίοδο ύφεσης. Το ΑΕΠ της χώρας κινήθηκε σε χαμηλή αλλά θετική τροχιά, καθώς, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το 2018 αυξήθηκε κατά 1,9% ενώ το 2017 ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής ήταν 1,5%. Η ελαφρά αυτή ανοδική τάση συνεχίστηκε και το πρώτο τρίμηνο του 2019, καθώς το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,3% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2018.


Μελέτη πραγματοποιείται στο πλαίσιο της ετήσιας εκδοτικής πρωτοβουλίας της ΙCAP «Leading Employers in Greece» που εστιάζει στην ζωτικής σημασίας για τις επιχειρήσεις, αξία των ευρύτερων πρακτικών Διοίκησης και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού αλλά και των προγραμμάτων Κοινωνικής Δράσης και Προσφοράς.
Η τάση ανάκαμψης της απασχόλησης συνεχίζεται και το τρέχον έτος, καθώς, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα Εργατικού Δυναμικού, το α’ τρίμηνο του 2019 οι απασχολούμενοι στη χώρα μας αυξήθηκαν κατά 2,4% σε σχέση με τις αρχές του 2018. Παράλληλα, ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε την ίδια περίοδο κατά 9,4%, με αποτέλεσμα το ποσοστό ανεργίας να διαμορφωθεί στο 19,2% το α’ τρίμηνο του 2019, από 21,2% το αντίστοιχο του 2018. Το ίδιο όμως δεν ισχύει για την μερική απασχόληση, η οποία το 2019 βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με το 2014, ενώ τα υψηλότερα επίπεδα καταγράφηκαν το α’ τρίμηνο του 2017.

«Η επάνοδος της ελληνικής οικονομίας σε χαμηλούς, αλλά θετικούς ρυθμούς μεταβολής επιδρά θετικά στον επιχειρηματικό κόσμο. Το γεγονός ότι η απασχόληση συνεχώς ανακάμπτει είναι ενθαρρυντικό, μετά τις βαριές απώλειες που υπέστη κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Παρά τις θετικές αυτές εξελίξεις, η ανεργία βρίσκεται σε ανεπίτρεπτα υψηλά επίπεδα και είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη, Επιπρόσθετα, παραμένουν ορισμένα σημαντικά θέματα, που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης και επίλυσης, όπως είναι η υψηλή ανεργία στα νέα άτομα και το ποσοστό των μακροχρόνια ανέργων το οποίο, αν και παρουσιάζει συνεχή μείωση τα τελευταία χρόνια, εξακολουθεί να κυμαίνεται ακόμα σε υψηλά επίπεδα».
Ν. Κωνσταντέλλος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου εταιρειών ICAP

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ