22.3 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠτωτικά κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Πτωτικά κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Η κλιμάκωση του πολέμου των δασμών πλήττει τις μετοχές αυτοκινητοβιομηχανιών και πολυεθνικών εταιρειών

Ο κλιμακούμενος εμπορικός πόλεμος των ΗΠΑ με την Κίνα οδήγησε σε νέες μαζικές πωλήσεις των ευρωπαϊκών μετοχών σήμερα, με τις αυτοκινητοβιομηχανίες, τα ορυχεία και τις τεχνολογικές μετοχές να βρίσκονται στο μάτι της καταιγίδας. Οι βασικοί ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες αναφοράς υποχωρούσαν από 1% έως 1,7% στις 11.25 (ώρα Ελλάδας), καθώς ο Τραμπ προειδοποίησε ότι η Ουάσιγκτον θα επιβάλει δασμούς 10% σε εισαγωγές κινεζικών προϊόντων αξίας 200 δισ. δολαρίων μετά την απόφαση του Πεκίνου να αυξήσει τους δασμούς σε εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων αξίας 50 δισ. δολαρίων.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx 600 υποχωρούσε 0,8% πριν από λίγο, στο χαμηλότερο επίπεδό του από τις 26 Απριλίου, ενώ οι μετοχές της Ευρωζώνης σημείωναν απώλειες 1,3%. Ο δείκτης μεταβλητότητας του Eurostoxx 50 αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τις 8 Ιουνίου. Ο γερμανικός δείκτης DAX, που περιλαμβάνει κάποιες από τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες του κόσμου, τις οποίες ο Τραμπ έχει στοχοποιήσει στις δηλώσεις του για τους δασμούς, υπέστη τη μεγαλύτερη πτώση (1,6%). Οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών αποτέλεσαν τα μεγαλύτερο βαρίδι, με τη Daimler, τη Volkswagen και τη BMW να υποχωρούν από 1,4% έως 2,8%. Ο κλάδος αυτοκινήτων του STOXX 600 υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο επτά μηνών, καθώς οι χρηματιστές προεξοφλούσαν ότι θα αυξηθούν οι δασμοί.
Οι ευρωπαϊκές εταιρείες είναι γενικά πολύ περισσότερο εκτεθειμένες στην παγκόσμια οικονομία από τις αμερικανικές, κάτι που τις καθιστά πιο ευάλωτες στην επιβολή υψηλότερων δασμών. Περίπου το 18% των εσόδων των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων προέρχεται από τη Βόρεια Αμερική και το 9% από την Κίνα, ενώ το 32% προκύπτει από τις αναδυόμενες αγορές. Οι αμερικανικές εταιρείες έχουν μόλις το 4% των εσόδων τους από την Κίνα και το 10% από την Ευρώπη, σύμφωνα με τη Morgan Stanley.
H μετοχή της πολυεθνικής εταιρείας αθλητικών ειδών Adidas μειώθηκε 2%, ενώ ο φόβος ότι τελειώνει η απρόσκοπτη πρόσβαση στις παγκόσμιες αγορές έπληξε, επίσης, τις μετοχές εταιρειών πολυτελών ειδών Kering, Hermes LVMH και Moncler. Ο όμιλος της Siemens ήταν ένα από τα μεγαλύτερα βαρίδια για τον STOXX μαζί με τη γαλλική αεροναυπηγική εταιρεία Airbus. Οι μετοχές των εταιρειών εξόρυξης έκαναν βουτιά 2,2%, ακολουθώντας την πτώση των τιμών του χαλκού στο Λονδίνο μετά την κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων. Οι μεγάλης αξίας τεχνολογικές μετοχές πωλούνταν, επίσης, καθώς οι επενδυτές έφευγαν από τον κλάδο που ηγήθηκε του ισχυρού ράλι των μετοχών. Ο τεχνολογικός κλάδος υποχωρούσε 1,8% μετά το υψηλό 17 ετών που σημείωσε την περασμένη Παρασκευή.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ