22.3 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΠρ. Παυλόπουλος: «Εμβληματική αναβάθμιση της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας - Κίνας»

Πρ. Παυλόπουλος: «Εμβληματική αναβάθμιση της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας – Κίνας»

Για εμβληματική αναβάθμιση της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας – Κίνας έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, υποδεχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο τον Πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ.
Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι η επίσκεψη του Σι Τζιπίνγκ στην Αθήνα αναβαθμίζει με εμβληματικό τρόπο τη στρατηγική σχέση μεταξύ Ελλάδας – Κίνας, η οποία είχε ως αφετηρία την επένδυση της Cosco, το 2006, επί κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή και πρόσθεσε ότι αυτή την αναβάθμιση πιστοποιεί και η πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην 2η Διεθνή Έκθεση της Σαγκάης.
Παράλληλα, επισήμανε ότι οι Έλληνες, ανοίγουμε το δρόμο στην Κίνα για να συναντήσει, υπό όρους ειρηνικής συνεργασίας και δημιουργίας, τα κράτη και τους λαούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε, υπό όρους πλήρους σεβασμού του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου να διαδραματίσουμε το ρόλο που αναλογεί, αμοιβαίως, στην Ελλάδα και στην Κίνα.
«Διότι η χώρα σας και εσείς προσωπικώς γνωρίζετε καλά -προς τιμήν σας- πως, στο πλαίσιο των Πολιτισμών μας, οι σχέσεις μεταξύ των Λαών μετρώνται όχι με την έκταση του εδάφους και με τον πληθυσμό τους αλλά με την δύναμη της ψυχής τους ν’ ανταποκρίνονται στο κάλεσμα της Ιστορίας», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Με την ευκαιρία της 70ης επετείου ίδρυσης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στα επιτεύγματά της, πολλά από τα οποία οφείλονται, όπως σημείωσε, στις εμβληματικές ικανότητες του Σι Τζινπίνγκ ως ηγέτη και πολιτικού. Συγκεκριμένα, επισήμανε τις εντυπωσιακές προσπάθειες που έχουν συντελεστεί για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου εκατοντάδων εκατομμυρίων πολιτών της, καθώς και τις αλματώδεις προόδους στους τομείς της οικονομίας, της παιδείας και της τεχνολογίας.
Ως προς τη διεθνή θέση της Κίνας, υπογράμμισε κυρίως την ανάδειξή της ως παγκόσμιου οικονομικού παράγοντα και μοχλού ανάπτυξης επίσης σε παγκόσμια κλίμακα. Προς αυτήν την κατεύθυνση σημείωσε τη νέα πρωτοβουλία της Κίνας «Belt and Road», ήτοι στο Νέο Δρόμο του Μεταξιού, ο οποίος θα λειτουργήσει και ως «γέφυρα» επικοινωνίας της Κίνας με την Δύση, ιδίως δε με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σε αυτό το πλαίσιο πρωτοβουλιών, που αφορά την περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και αποτελεί, πλέον, συμπληρωματική δράση της πρωτοβουλίας BRI- μετέχει και η Ελλάδα, σημείωσε ο Πρόεδρος και πρόσθεσε: «η συνεργασία μας εν προκειμένω έχει ως βάση την πιστή τήρηση του Διεθνούς Δικαίου και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου, στο σύνολό τους, δοθέντος ότι η Ελλάδα, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης, δεσμεύεται, μέχρι κεραίας, ως προς την τήρηση και του συνόλου του Ευρωπαϊκού Δικαίου, πρωτογενούς και παραγώγου».
Υπενθύμισε, δε, τη θέση που είχε εκφράσει ο κ. Σι κατά τη συνάντησή τους στο Πεκίνο, ότι τάσσεται ευθέως υπέρ μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπέρ ενός ολοκληρωμένου Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος, ικανού να διαδραματίσει τον ιστορικό πλανητικό ρόλο του για την εμπέδωση, σε διεθνή κλίμακα, ιδίως των αρχών του Ανθρωπισμού, της Ειρήνης, της Δικαιοσύνης, κυρίως δε της Κοινωνικής Δικαιοσύνης.
Ακολούθως, υπογράμμισε, ότι ισχυρή αντηρίδα των σχέσεων Ελλάδας – Κίνας και της δημιουργικής συμπόρευσής τους προς το μέλλον είναι εκείνη την οποία έχουν χτίσει, εδώ και αιώνες, οι δυο Πολιτισμοί. Όπως τόνισε, πρόκειται για πανάρχαιους Πολιτισμούς, των οποίων οι αυτονόητες, όπως είναι φυσικό, διαφορές όχι μόνο δεν τους χωρίζουν αλλά τους ενώνουν, με την έννοια ότι λειτουργούν, αρμονικά, συμπληρωματικώς και διαλεκτικώς.
«Και τούτο διότι έχουν ως κοινό σημείο τον Άνθρωπο και την ειρηνική συνύπαρξη των Ανθρώπων. Τον Άνθρωπο, ο οποίος, εκ φύσεως, είναι προορισμένος να ζει ειρηνικά μέσα στο οικείο κοινωνικό σύνολο, οδηγώντας, εν τέλει, το σύνολο αυτό να συνυπάρξει ειρηνικά με κάθε άλλη κοινωνία. Και κατά τούτο οι δύο Πολιτισμοί μας διδάσκουν ότι οι συγκρούσεις μεταξύ των ανθρώπων όχι μόνο δεν είναι μια οιονεί φυσιολογική κατάσταση, αλλά, όλως αντιθέτως, αποτελούν εξαίρεση και παθογένεια, την οποία ο Πολιτισμός οφείλει και μπορεί ν’ αποδυναμώσει αποτελεσματικώς» πρόσθεσε ο κ. Παυλόπουλος.
Τέλος, υπενθύμισε στον Κινέζο ομόλογό του, ότι όπως είχαν επισημάνει και στο πλαίσιο του Διαλόγου των Ασιατικών Πολιτισμών τον περασμένο Μάιο στο Πεκίνο, «οι πραγματικοί Πολιτισμοί δεν συγκρούονται. Και τούτο διότι είναι προορισμένοι, από τη φύση τους, να διαλέγονται και να υπηρετούν τον Άνθρωπο και την Ειρήνη. Με άλλες λέξεις, οι πραγματικοί Πολιτισμοί χτίζουν γέφυρες επικοινωνίας, δεν ορθώνουν τείχη διαχωρισμών».
Για συνεργασία δύο μεγάλων πολιτισμών έκανε λόγο ο Σι Τζινπίνγκ, κατά την συνάντησή του με τον ΠτΔ
Για συνεργασία δύο μεγάλων πολιτισμών και όχι μόνο για συνεργασία δύο χωρών έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, κατά την συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, στο πλαίσιο των διευρυμένων συνομιλιών, που πραγματοποιήθηκαν νωρίτερα σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο.


Ο κ. Σι Τζινπίνγκ, αφού ευχαρίστησε τον κ. Παυλόπουλο για τη θερμή υποδοχή και φιλοξενία, τόνισε ότι έχει μεγάλες προσδοκίες για το μέλλον της συνεργασίας Κίνας – Ελλάδας, σημειώνοντας πως και οι δύο χώρες είναι υπερήφανες για την πολιτιστική κληρονομιά τους και αγωνίσθηκαν σκληρά για να οικοδομήσουν μία σύγχρονη χώρα.
Αναφερόμενος στον ελληνικό πολιτισμό, επισήμανε την τεράστια συμβολή του στον παγκόσμιο πολιτισμό και πρόσθεσε ότι δύο μεγάλοι πολιτισμοί συναντώνται σήμερα, ο ελληνικός και ο κινεζικός, και τάχθηκε υπέρ της εμβάθυνσης της συνεργασίας των δύο χωρών. Επικαλούμενος τη φράση του Ηράκλειτου «τα πάντα ρει», ο Κινέζος Πρόεδρος υπογράμμισε ότι ο κόσμος γνωρίζει μία αλλαγή στην εποχή μας που δεν έχει γνωρίσει για αιώνες και κατέληξε εκφράζοντας την επιθυμία και την ελπίδα οι χώρες μας θα στηριχθούν στους αρχαίους πολιτισμούς τους για να προωθήσουν τις διαπολιτιστικές συναλλαγές με ανοιχτό μυαλό, καθώς οι δύο πολιτισμοί θα λάμπουν στη νέα εποχή.
Κατά τις διευρυμένες συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο, συμμετείχαν, επίσης, από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο υφυπουργός Οικονομικής Διπλωματίας και Εξωστρέφειας στο υπουργείο Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Χαράλαμπος Αθανασίου, ο Γενικός Γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας, Γιώργος Γεννηματάς, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Από κινεζικής πλευράς συμμετείχαν, επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, ο υπουργός Εμπορίου, καθώς και ανώτατα στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας.
Οι δηλώσεις των δύο Προέδρων, Προκόπη Παυλόπουλου και Σι Τζινπίνγκ, και ακολούθως οι διευρυμένες συνομιλίες έγιναν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στη μεγάλη αίθουσα διαπιστευτηρίων του Προεδρικού Μεγάρου.
Επίσης, σημειώνεται ότι οι Κινέζοι δημοσιογράφοι, ρεπόρτερ και τεχνικοί που καλύπτουν την επίσκεψη του κ. Σι Τζινπίνγκ στην Αθήνα ξεπερνούν σε αριθμό τα 100 άτομα.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ