19.8 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΟι Πρώτοι S-400 βρίσκονται στη Τουρκία

Οι Πρώτοι S-400 βρίσκονται στη Τουρκία

Το τουρκικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι παρελήφθησαν από την Αγκυρα σήμερα τα πρώτα τμήματα του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις της Ουάσινγκτον.
«Η παράδοση του πρώτου φορτίου εξοπλισμού του αντιαεροπορικού συστήματος S-400 ξεκίνησε στις 12 Ιουλίου στην αεροπορική βάση Μούρτεντ στην Αγκυρα», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας.
Η παραλαβή θα συνεχισθεί τις προσεχείς ημέρες, διευκρίνισε το Διευθυντήριο της Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας.
Η αεροπορική βάση ονομαζόταν Ακιντζί πριν μετονομασθεί σε Μούρτεντ. Θεωρήθηκε το αρχηγείο των πραξικοπηματιών αξιωματικών που προσπάθησαν τον Ιούλιο του 2016 να ανατρέψουν τον Ταγίπ Ερντογάν. Η 3η επέτειος της ματαίωσης του αποτυχημένου πραξικοπήματος θα εορτασθεί την Δευτέρα.


Η Τουρκία απέρριψε αυτήν την εβδομάδα την πολλοστή προειδοποίηση των ΗΠΑ σχετικά με την αγορά των ρωσικών πυραύλων, καλώντας την Ουάσινγκτον να μην λάβει μέτρα που μπορεί να βλάψουν τις διμερείς σχέσεις.
«Καλούμε την αμερικανική πλευρά να μην λάβει επιζήμια μέτρα που θα έθεταν …. και θα έβλαπταν τις σχέσεις μας», αναφερόταν στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών που απαντούσε σε νέα προειδοποίηση των ΗΠΑ για το θέμα της αγοράς του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος.
«Η Τουρκία θα βρεθεί εκτεθειμένη σε πραγματικές και αρνητικές συνέπειες αν αποδεχθεί τους S-400», είχε δηλώσει ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μόργκαν Ορταγκους.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι κατηγορηματικά αντίθετες στην αγορά του ρωσικού συστήματος από την Τουρκία διότι δεν είναι συμβατό με τα οπλικά συστήματα του ΝΑΤΟ, του οποίου η Αγκυρα είναι μέλος.
Εκτός αυτού, η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι υπάρχει ο κίνδυνος οι ρώσοι στρατιωτικοί που θα αναλάβουν την εκπαίδευση των τούρκων στρατιωτικών στους S-400 να αποκτήσουν πρόσβαση στα τεχνολογικά μυστικά του αμερικανικού «αόρατου» πολεμικού αεροσκάφους F-35, το οποίο θέλει να αποκτήσει η Τουρκία.
Η Ουάσινγκτον είχε επισήμως απευθύνει τελεσίγραφο προς την Αγκυρα στις αρχές του Ιουνίου δίνοντάς της προθεσμία μέχρι τις 31 Ιουλίου για να επιλέξει ανάμεσα στο ρωσικό σύστημα και το F-35.
Επειτα από συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ στο τέλος του Ιουνίου, ο Ερντογάν είχε δηλώσει ότι δεν φοβάται ότι θα εκθέσει την χώρα του σε κυρώσεις αγοράζοντας τους πυραύλους S-400.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ