20.9 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήOIKONOMIAΠρώτη η Ελλάδα στην απορρόφηση των κοινοτικών πόρων στην περίοδο 2007-2013

Πρώτη η Ελλάδα στην απορρόφηση των κοινοτικών πόρων στην περίοδο 2007-2013

Μ. Κύρκος: «Από τη δεκαετία του ‘80 τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια που εισέρευσαν στην ελληνική οικονομία «τροφοδότησαν» με σημαντικό μέρος τους τον πελατειασμό των κυβερνήσεων»

«Η Ελλάδα ήταν πρώτη στην απορρόφηση των Κοινοτικών πόρων στην περίοδο 2007-2013 και τα επιτεύγματά της θα είναι ακόμη καλύτερα στην τρέχουσα περίοδο 2014-2020», δήλωσε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, η Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής, Κορίνα Κρέτσου, υπογραμμίζοντας «τον θετικό αντίκτυπο» των μέτρων εμπροσθοβαρούς χρηματοδότησης που αποφασίστηκαν υπέρ της Ελλάδας το 2015, μετά από πρόταση της Επιτροπής. Η Επίτροπος υπογράμμισε ότι τα μέτρα αυτά δείχνουν ότι η πολιτική της Συνοχής και της Αλληλεγγύης λειτουργεί και ότι «η Κομισιόν στέκεται στο πλευρό των ελληνικών αρχών σε θέματα Ανάπτυξης και Απασχόλησης».
Στη δική του παρέμβαση, ο Αντιπρόεδρος του ΕΚ, Δημήτρης Παπαδημούλης, τόνισε ότι «τα μέτρα απέδωσαν καρπούς, η Ελλάδα ανακάμπτει και η ανεργία μειώνεται».


Μιλώντας για την τρέχουσα περίοδο 2014-2020, η κα Κρέτσου εξέφρασε την πεποίθηση ότι «τα επιτεύγματα της Ελλάδας θα είναι ακόμη περισσότερα. Ειδικότερα όσον αφορά τη συγκέντρωση πόρων σε παραγωγικούς τομείς καθώς και στις μεταρρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα. Με 20 δισ. ευρώ, τα διαρθρωτικά ταμεία βοηθούν την Ελλάδα, να αναμορφώσει την οικονομία της, να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της. με προώθηση ενός νέου μοντέλου που βασίζεται στην επιχειρηματικότητα και την καινοτομία». Εξειδικεύοντας την πορεία «των σχεδίων προτεραιότητας», της προηγούμενης περιόδου, εξέφρασε «ικανοποίηση», λέγοντας ότι «από τα 180 projects σε πολλούς τομείς, 120 έχουν ολοκληρωθεί σήμερα, 18 θα ολοκληρωθούν -και με εθνική χρηματοδότηση και 24 projects συνεχίζονται και στην τρέχουσα περίοδο προγραμματισμού. Για το 2017-2018, είπε, ότι σε ό,τι αφορά στην ανταγωνιστικότητα βλέπουμε ότι «η Ελλάδα πηγαίνει πολύ καλά, ιδίως στις υποδομές. Εχουν βελτιωθεί πάρα πολύ οι δείκτες, και η καινοτομία μεταξύ άλλων, έχει αυξηθεί».
Ποτάμι – Μίλτος Κύρκος
Σε παρέμβασή του, ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού, Μίλτος Κύρκος, ευχαρίστησε για την παρέμβαση της Επιτροπής στην κρίσιμη, τότε, περίοδο, υπέρ της Ελλάδας, αλλά εξέφρασε την γενική επιφύλαξη ότι από τη δεκαετία του ‘80 τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια που εισέρευσαν στην ελληνική οικονομία «τροφοδότησαν με σημαντικό μέρος τους τον πελατειασμό των κυβερνήσεων».
«Η ελληνική οικονομία, μη ανταγωνιστική και στηριγμένη στα δανεικά και στον κρατισμό της διαφθοράς οδηγήθηκε στην τρομακτική κρίση του 2010 που εξαφάνισε το 27% του ΑΕΠ μας», είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε στον δείκτη ανταγωνιστικότητας του World Economic Forum, σύμφωνα με τον οποίο, «η Ελλάδα βρίσκεται στην 87η θέση μετά το Τατζικιστάν, το Μπουτάν και την Αλγερία, 20 θέσεις κάτω από το τελευταίο κράτος της ΕΕ».


Ως κρίσιμες προϋποθέσεις για την ανταγωνιστικότητα και βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας ανέφερε: την παράταση της αποπληρωμής του δημόσιου χρέους, τη μείωση της φοροαποφυγής μέσω δραστικής μείωσης των συντελεστών και εξίσου δραστικών ελέγχων, την παύση της πολυνομίας που επωάζει τη διαφθορά της διοίκησης και την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης. Κλείνοντας, τόνισε ότι κυρίως πρέπει «να αποφασίσουν οι ελληνικές κυβερνήσεις ότι το πελατειακό σύστημα δεν είναι πια βιώσιμο. Αλλιώς, όσα χρήματα και να δίνονται στην Ελλάδα δεν θα καλυτερεύουν ριζικά τις συνθήκες των πολιτών της. Δεν σας δημιουργείται απορία γιατί επτά χρόνια δεν ήταν αρκετά για να βγούμε από τα μνημόνια;».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ