20.9 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήOIKONOMIAΠρόσθετες εισφορές επιδιώκει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες

Πρόσθετες εισφορές επιδιώκει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες

 

Την προετοιμασία μιας πρότασης σχετικά με την εισαγωγή πρόσθετων εισφορών στους τεχνολογικούς κολοσσούς συμφώνησε η πλειονότητα των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προκειμένου να αντισταθμιστούν τα καθεστώτα χαμηλής φορολόγησης που κοστίζουν στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η ιστοσελίδα Euractiv, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να προτείνει, αυτό το μήνα, ένα σύνολο επιλογών για την επίλυση του προβλήματος, το οποίο χαρακτηρίζεται από πολυπλοκότητα εξαιτίας αφενός των διαφορετικών επιχειρηματικών μοντέλων που έχουν υιοθετήσει οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες και αφετέρου εξαιτίας της αντίθεσης ορισμένων χωρών – μελών σε αυτή την πρωτοβουλία.
Σύμφωνα με το Euractiv, ορισμένοι επικριτές της νέας αυτής φορολογικής πρότασης, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, προειδοποίησαν, κατά τη διάρκεια συζητήσεων στο Συμβούλιο Ecofin που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Ταλίν της Εσθονίας, ότι το σχέδιο θα μπορούσε να θεωρηθεί «επίθεση» κατά των αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών, κάτι που θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθούν οι εντάσεις μεταξύ της Ουάσιγκτον και των ευρωπαίων εταίρων της.
Παρά τις αποκλίνουσες απόψεις, οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει να υπάρξει «μια κοινή πορεία» για την αντιμετώπιση της πλεονεκτικής φορολογικής κατάστασης που απολαμβάνουν οι Google, Facebook, Amazon και άλλες μεγάλες εταιρείες, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Εσθονός υπουργός Οικονομικών. «Ολοι συμφωνούν ότι το πρόβλημα υπάρχει», τόνισε μετά το τέλος της συνεδρίασης.
Τουλάχιστον το ένα τρίτο των κρατών – μελών τάσσονται υπέρ της υιοθέτησης μιας «ταχείας λύσης» προκειμένου να κλείσουν άμεσα τα κενά και να αντιμετωπιστούν οι στρατηγικές που χρησιμοποιούν και εκμεταλλεύονται οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, προκειμένου να αποφεύγουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Μία από τις προτάσεις ταχείας λύσης είναι αυτή που υπέβαλαν η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας «φόρος εξισορρόπησης» του κύκλου εργασιών που παράγουν στην Ευρώπη οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες.
Οπως σε κάθε άλλη φορολογική πρόταση, οποιαδήποτε από τις 28 χώρες της ΕΕ έχει το δικαίωμα να ασκήσει βέτο. Τουλάχιστον επτά χώρες φαίνεται πως κρατούν επιφυλακτική στάση, όπως η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, η Κύπρος, η Μάλτα, η Σουηδία, η Δανία, η Τσεχική Δημοκρατία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδιώκει να υπάρξει συμφωνία μεταξύ και των 28 κρατών Ο μελών της ΕΕ, ώστε να προχωρήσει η πρόταση. Χωρίς την πλήρη υποστήριξη όλων των ευρωπαϊκών χωρών, θα μπορούσε να επηρεαστεί η ακεραιότητα της εσωτερικής αγοράς, κάτι που θα καθιστούσε «ανέφικτες τις φιλοδοξίες για τη δημιουργία μιας ενιαίας ψηφιακής αγοράς», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις.
Κατά τη διάρκεια αυτού του μήνα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αξιολογήσει τις φορολογικές προκλήσεις που δημιουργούν οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες και τις λύσεις που θα μπορούσαν να βρεθούν βάσει των επιχειρηματικών τους μοντέλων.
Φανή Καμπάση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ