19.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΑΣΙΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠροτεραιότητα η πλήρης διαλογή στην πηγή και ανακύκλωση και των οργανικών αποβλήτων

Προτεραιότητα η πλήρης διαλογή στην πηγή και ανακύκλωση και των οργανικών αποβλήτων

Για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, που προγραμματίζονται για το 2019 και αφορούν το περιβάλλον, μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξή του στην ηλεκτρονική εφημερίδα Green Agenda.
Απαρίθμησε τους στόχους του ΥΠΕΝ για το νέο έτος με προτεραιότητα στην «υλοποίηση δράσεων της κυκλικής οικονομίας με πλήρη διαλογή στην πηγή και ανακύκλωση και των οργανικών αποβλήτων, την ψήφιση του νόμου για τις οικιστικές πυκνώσεις», που -όπως είπε- «επιλύει μια πολύχρονη κακοδαιμονία ως προς τη δόμηση σε δασικές εκτάσεις, με σκοπό την πλήρη αποτροπή αυθαίρετων καταστάσεων και κατασκευών και εφαρμογή των δασικών χαρτών στο 100% της χώρας», την υλοποίηση της δασικής στρατηγικής, με ιδιαίτερη βαρύτητα στον άξονα πρόληψης των δασικών πυρκαγιών, την ολοκλήρωση των περιφερειακών σχεδίων προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και την ένταξη έργων υγρών και κύρια στερεών αποβλήτων, προκειμένου «να προφυλαχθεί αποτελεσματικά το περιβάλλον της χώρας αλλά και να σταματήσουν τα πρόστιμα της ΕΕ».
Σχετικά με τη Θεσσαλονίκη, ο κ. Φάμελλος σημείωσε ότι «η ολοκλήρωση των Ειδικών Χωρικών Σχεδίων θα χαρακτηρίζουν την πόλη της επόμενης ημέρας, όπως του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά, της ανάπλασης της Έκθεσης και του κέντρου της Θεσσαλονίκης και του νέου γηπέδου του ΠΑΟΚ στην Τούμπα». Επίσης, η τοποθέτηση της νέας διοίκησης του Φορέα του Θερμαϊκού Κόλπου, που αναμένεται να δημοσιευθεί σε ΦΕΚ, «θα συμβάλει στη διευρυμένη λειτουργία του Φορέα για την πρόληψη της ρύπανσης, και στις πρώτες ενέργειες περιλαμβάνεται η εκπόνηση ενός ειδικού masterplan για το Θερμαϊκό Κόλπο».
Τέλος, αναφερόμενος στον σχεδιασμό του ΥΠΕΝ για την κομποστοποίηση, ο κ. Φάμελλος είπε ότι από το καλοκαίρι έχει ζητήσει από τις Περιφέρειες την ενεργοποίηση ειδικού μέτρου 187 εκατομμυρίων ευρώ, που υπάρχουν συνολικά σε όλα τα Περιφερειακά Προγράμματα (ΠΕΠ) για τη χρηματοδότηση του καφέ κάδου, ειδικών απορριμματοφόρων και της κομποστοποίησης για τους δήμους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ