20.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΠροστασία στη πρώτη κατοικία των επαγγελματιών

Προστασία στη πρώτη κατοικία των επαγγελματιών

Μέχρι το τέλος του χρόνου ψηφίζεται από τη Βουλή η τροπολογία για την παράταση του εξωδικαστικού συμβιβασμού και τη διεύρυνση του πεδίο εφαρμογής του, όπως ανέφερε μιλώντας τη Δευτέρα στη Βουλή, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης. Σύντομα, είπε επίσης ο κ. Δραγασάκης, κατατίθεται στη Βουλή και η ρύθμιση με την οποία θα αποσαφηνίζεται το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας το οποίο θα επεκταθεί και στην πρώτη κατοικία των επαγγελματιών. Στόχος της κυβέρνησης είναι η προστασία να αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα και να συνοδευτεί από μια ευρύτερη πολιτική στέγασης για όσους δεν έχουν κατοικία.
«Το ιδιωτικό χρέος που είναι μια από τις πιο οδυνηρές πλευρές της κρίσης, είναι προτεραιότητα της επόμενης περιόδου. Εχουμε καταθέσει τροπολογία που θα ψηφιστεί μέχρι το τέλος του χρόνου για παράταση του εξωδικαστικού συμβιβασμού η οποία θα συνοδευτεί από περαιτέρω απλούστευση και διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του. Σύντομα δε θα αποσαφηνιστεί το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας και στη Βουλή θα κατατεθεί σχετική ρύθμιση. Στόχος μας είναι η εν λόγω προστασία να επεκταθεί και στην πρώτη κατοικία επαγγελματιών, η προστασία να αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα και να συνοδευτεί από μια ευρύτερη πολιτική στέγασης για όσους δεν έχουν κατοικία», ανέφερε ειδικότερα ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης.
«Δημιουργούμε το νέο κοινωνικό κράτος και θέλουμε να το κατοχυρώσουμε και συνταγματικά», είπε ακόμα ο Γιάννης Δραγασάκης και πρόσθεσε: «Κεντρικό καθήκον, μετά τα μνημόνια, είναι να σχεδιάσουμε το μέλλον, χρειαζόμαστε ένα σύστημα δημοκρατικού σχεδιασμού για τη χώρα και την ανάπτυξη».
«Τα μέτρα και οι δράσεις που προβλέπει ο Προϋπολογισμός, όπως η σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ, η επιδότηση της στέγασης, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες, η κατάργηση του φόρου στο κρασί, το μεταφορικό ισοδύναμο, η επιδότηση τους κόστους μεταφοράς στα καύσιμα, η αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η αύξηση του κατώτατου μισθού κ.ά. δεν είναι έκτακτες προεκλογικές παροχές αλλά μόνιμες διαστάσεις του νέου Κοινωνικού Κράτους που δημιουργούμε και θέλουμε να κατοχυρώσουμε και συνταγματικά», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι «η πιο κρίσιμη διαχωριστική γραμμή είναι ακριβώς αυτή: συνταγματοποίηση του νεοφιλελευθερισμού, δηλαδή του ελάχιστου κράτους πρόνοιας, των ιδιωτικοποιήσεων και των ανισοτήτων εις βάρος των πολλών, όπως θέλει η ΝΔ ή συνταγματική θωράκιση της κοινωνίας με κατοχύρωση των δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και την προστασία των κοινών και των δημόσιων αγαθών, όπως υποστηρίζει και πράττει η σημερινή κυβέρνηση;».
Σχεδιασμός της ανάπτυξης
«Κεντρικό καθήκον, μετά τα μνημόνια, είναι να σχεδιάσουμε το μέλλον», είπε επίσης ο Γιάννης Δραγασάκης σημειώνοντας ότι «χρειαζόμαστε ένα σύστημα δημοκρατικού σχεδιασμού της ανάπτυξης», όχι ανάπτυξης παγιδευμένης στη νεοφιλελεύθερη λογική όπως συνέβη με τις κυβερνήσεις του παρελθόντος αλλά ανάπτυξη βασισμένη στην Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική που αποτελεί ισχυρή αφετηρία για τα επόμενα βήματα. Η κυβέρνηση είτε υλοποιεί είτε καταρτίζει πολυετή τομεακά προγράμματα, όπως το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα που τέθηκε ήδη σε διαβούλευση από το υπουργείο Ενέργειας ή η Εθνική Στρατηγική για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση 2017-2021 που υλοποιείται από το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης και ταυτόχρονα καταρτίζεται τετραετές πρόγραμμα προσλήψεων, που θα είναι, όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, «ένα πρόγραμμα τομή για την ορθολογική διαχείριση των ανθρώπινων πόρων».
Στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης καταρτίζεται πολυετές σχέδιο για την αύξηση των εξαγωγών με στόχο η συμμετοχή τους στο ΑΕΠ να φθάσει στο 50% εντός της επόμενης 10ετίας. Προετοιμάζεται επίσης θεσμική τομή που θα επιτρέψει να περάσουμε από τους ετήσιους προϋπολογισμούς δημοσίων επενδύσεων σε πολυετείς προϋπολογισμούς ή πενταετή αναπτυξιακά προγράμματα ενώ σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ διεξάγεται μελέτη για την περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας, με στόχο να μπουν οι βάσεις για ένα Πολυετές Πρόγραμμα Περιφερειακής Σύγκλισης.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αναφερόμενος στο Πενταετές Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, είπε ότι θα λειτουργεί ως το Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο το οποίο θα υλοποιεί την Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική και θα εξειδικεύει τους εθνικούς αναπτυξιακούς και κοινωνικούς στόχους. Παράλληλα σύντομα τίθεται σε διαβούλευση και ψήφιση το σχέδιο νόμου που θα ορίζει τον τρόπο κατάρτισης και ελέγχου των Πενταετών Εθνικών Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, προκειμένου στη συνέχεια να αρχίσουν οι διαδικασίες κατάρτισης του πρώτου πενταετούς προγράμματος με ενεργή συμμετοχή των παραγωγικών φορέων και της κοινωνίας. Το πρώτο Πενταετές Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης θα πρέπει να είναι έτοιμο προς υλοποίηση την 1.1.2021, οπότε και θ’ αρχίσει η νέα προγραμματική περίοδος και το νέο ΕΣΠΑ (2021-2027), «το οποίο ελπίζουμε να είναι αυξημένο κατά 8%, όπως προβλέπει και η πρόταση της Επιτροπής», είπε ο Γιάννης Δραγασάκης.
Κ.Β.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ