21.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήOIKONOMIAΠρέσβης ΗΠΑ: «Εντοπίζουμε τις ευκαιρίες στην ενέργεια και προετοιμάζουμε την επίσκεψη του...

Πρέσβης ΗΠΑ: «Εντοπίζουμε τις ευκαιρίες στην ενέργεια και προετοιμάζουμε την επίσκεψη του πρωθυπουργού Μητσοτάκη στη Ν. Υόρκη»

Οι τρέχουσες εξελίξεις και οι μελλοντικές προκλήσεις στον τομέα της ενέργειας συζητήθηκαν στο Southeast Europe Energy Forum 2019, το οποίο διοργάνωσε για άλλη μια χρονιά το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με την Ελληνική Δεξαμενή Σκέψης για την Ενεργειακή Οικονομία (ΗΑΕΕ).
O Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, κ. Geoffrey R. Pyatt, ανέφερε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ότι: «Εχουμε συμφωνήσει να συνεργαστούμε με την Πρεσβεία μας για να εντοπίσουμε τις επενδυτικές ευκαιρίες στον ενεργειακό τομέα και να βοηθήσουμε να τεθούν τα θεμέλια για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη. Αυτές είναι ιδανικές ευκαιρίες για να δείξουν στους Αμερικανούς επενδυτές ότι η Ελλάδα είναι ώριμη για νέα κεφάλαια, συμπεριλαμβανομένων τομέων όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η αποθήκευση ενέργειας όπου η αμερικανική τεχνολογία οδηγεί τον δρόμο».
Στην ομιλία του ο πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, κ. Νικόλαος Μπακατσέλος, ανέφερε ότι: «Είναι πλέον σαφές πως η Ελλάδα έχει ήδη μπει στον ενεργειακό χάρτη. Με βάση τα σχέδια κατασκευής αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου και με δεδομένη την πρόοδο στην ολοκλήρωση αυτών η χώρα μας αναδεικνύεται σε κομβικό σημείο για τη μεταφορά ενέργειας ισχυροποιώντας έτσι τη γεωπολιτική της θέση και την πολιτική της δύναμη και επιρροή, ενώ ταυτόχρονα της δίνεται η ευκαιρία για οικονομική βελτίωση της θέσης της. Παράλληλα, η ανακάλυψη σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στο Ισραήλ και την Κύπρο, καθώς και η προσδοκία εκμετάλλευσης ανάλογων κοιτασμάτων στην Ελλάδα, έχουν αλλάξει σημαντικά τις ισορροπίες, και παρουσιάζουν μια μεγάλη ευκαιρία για την χώρα μας – όσο το ενδιαφέρον του διεθνούς παράγοντα είναι στραμμένο στην Νότιο-Ανατολική Μεσόγειο για τα ενεργειακά.
Ο Δρ. Κώστας Ανδριοσόπουλος, Πρόεδρος της Ελληνικής Δεξαμενής Σκέψης για την Ενεργειακή Οικονομία (HAEE) και Πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Καθηγητής Οικονομικών και Ενέργειας, σημείωσε: «Σήμερα θα συζητήσουμε για το πλάνο της νέας κυβέρνησης και του υπουργείου σε ότι αφορά στην υλοποίηση του σχεδίου για την ενέργεια και το κλίμα ώστε να πετύχουμε τους εθνικούς μας στόχους έως το 2030, για τα χρηματοδοτικά πλάνα εγχώριων και ξένων θεσμικών επενδυτών, ενώ θα αναλύσουμε την πορεία των αποκρατικοποιήσεων στο ενεργειακό τοπίο, τις εξελίξεις σε επίπεδο υποδομών, ιδιαίτερα στο φυσικό αέριο που έχει γίνει το μεταβατικό καύσιμο και το ρόλο των ΗΠΑ που έχει εξελιχθεί σε έναν πολύ σημαντικό παίκτη σε αυτόν τον τομέα. Τέλος, θα μιλήσουμε για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, τις αλλαγές που χρειάζονται σε ότι αφορά το ρυθμιστικό πλαίσιο και την απλοποίηση των διαδικασιών ώστε να πετύχουμε την αναγκαία για τη χώρα μας «επανάσταση των ΑΠΕ», ενώ θα μιλήσουμε και για το πολυαναμενόμενο άνοιγμα του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και θα κλείσουμε με τις τοποθετήσεις των υπουργών της Ελλάδας και των γειτονικών χωρών αναφορικά με τις περιφερειακές προοπτικές. Πιστεύουμε ότι η περιοχή μετατρέπεται σε ενεργειακό σταυροδρόμι και η Ελλάδα, πάντα σε αγαστή συνεργασία με τους γείτονές της, μπορεί να αναλάβει τον ηγετικό ρόλο».
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστής Χατζηδάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το φυσικό αέριο έχει στρατηγική σημασία για την κυβέρνηση και ότι η εφαρμογή και η προώθηση μακροσκελών έργων υποδομής ενέργειας θα βρίσκονται στο επίκεντρο των προσπαθειών της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.
Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γεράσιμος Θωμάς, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση έχει στόχο, η χώρα μας να αποτελεί ένα στρατηγικό παίχτη που θα συνεργάζεται στενά με τους εταίρους για όλα τα θέματα ενεργειακής ασφάλειας και ενεργειακής προόδου.
Η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κα Αλεξάνδρα Σδούκου, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η ανάπτυξη της καθαρής ενέργειας, με τη μέγιστη αξιοποίηση όλων των μεταλιγνιτικών προγραμμάτων, είναι ένα μέλλον που μας αφορά όλους.
Ελληνικά Πετρέλαια
Από την πλευρά του ο κ. Ανδρέας Σιάμισιης, Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικά Πετρέλαια ανέφερε: «Η θέσπιση ξεκάθαρου, συμβατού με τις διεθνείς εξελίξεις και, κυρίως, σταθερού θεσμικού και κανονιστικού πλαισίου που θα διέπει την εγχώρια αγορά Ενέργειας, αποτελεί την βασική προϋπόθεση για τη προσέλκυση των επενδύσεων που είναι αναγκαίες για τον ενεργειακό μετασχηματισμό της χώρας».
Παρουσιάζοντας τους κεντρικούς άξονες της Στρατηγικής του Ομίλου ΕΛΠΕ, ο κ. Σιάμισιης υποστήριξε ότι τα πετρελαιοειδή είναι -και θα παραμείνουν- ο βασικός πυλώνας δραστηριότητας, με την παραγωγή και τις πωλήσεις των ΕΛΠΕ να καταγράφουν διαδοχικά ρεκόρ τα τελευταία χρόνια και τις εξαγωγές να ανέρχονται ετησίως στο 55-60% των παραγόμενων προϊόντων. «Το επιχειρηματικό μοντέλο του Ομίλου διαφοροποιήθηκε μετά τις επενδύσεις κυρίως στο νέο διυλιστήριο της Ελευσίνας, σημαντικό μέρος της παραγωγής μας εξάγεται, κάτι που το οποίο είναι θετικό για εμάς και τη χώρα, αλλά απαιτεί αλλαγή και στο τρόπο λειτουργίας και μεγάλη ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια στο τρόπο που προσεγγίζουμε τις αγορές και διαθέτουμε τα προϊόντα μας. Ο κλάδος των πετρελαιοειδών αποφέρει στον Ομιλο το μεγαλύτερο μέρος των κερδών και στόχος είναι η ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη στο τομέα αυτό», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, υποστήριξε ότι θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη και η μετάβαση της διεθνούς αγοράς σε ένα νέο ενεργειακό μοντέλο, για να επιτευχθεί ο παγκόσμιος στόχος μείωσης των εκπομπών αερίων ρύπων. Στην κατεύθυνση αυτή, αλλά και στο πλαίσιο του στρατηγικού τους σχεδιασμού, τα ΕΛΠΕ θα πρέπει να κινηθούν πιο γρήγορα και δυναμικά στην επέκταση τους σε κλάδους της ενέργειας όπου παραδοσιακά είχαν είτε μικρή, είτε έμμεση παρουσία, ώστε να δώσουν το παρών και στις επόμενες δεκαετίες, έχοντας επιτύχει επιχειρηματική συνέχεια με διαρκώς μειούμενο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Μέρος αυτού του σχεδιασμού αποτελεί, η ενίσχυση της θέσης στους τομείς του Φυσικού Αερίου και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όπου μέσα στην επόμενη τριετία αναμένεται η ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου σε τουλάχιστον 300-400 MW εγκατεστημένης ισχύος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ