21.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΠολεμικά πλοία της Γαλλίας και της Ιταλίας στην κυπριακή ΑΟΖ - Κοινή...

Πολεμικά πλοία της Γαλλίας και της Ιταλίας στην κυπριακή ΑΟΖ – Κοινή άσκηση με την Κύπρο

Ναυτική άσκηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ έχει προγραμματιστεί για σήμερα, Πέμπτη, με τη συμμετοχή της Κύπρου, της Γαλλίας και της Ιταλίας, σε μία κίνηση – απάντηση στις τουρκικές ενέργειες των τελευταίων μηνών.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Λευκωσίας, τα ναυτικά γυμνάσια θα λάβουν χώρα νότια της Κύπρου και εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).
Σ’ αυτήν θα συμμετάσχουν κλιμάκια από το Πολεμικό Ναυτικό των τριών χωρών, έχοντας ως στόχο «τη βελτίωση των επιχειρησιακών ικανοτήτων των πληρωμάτων, την ενίσχυση του επίπεδου επικοινωνίας και κατανόησης, και τη προαγωγή του πνεύματος συνεργασίας».
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα παραπάνω λαμβάνουν χώρα εν μέσω των τελευταίων εξελίξεων στη θάλασσα της ανατολικής Μεσογείου και τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα.
Η αντίδραση της Αθήνας ήταν έντονη, κάνοντας λόγο για μία «παράνομη συμφωνία», η οποία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι επίσημες τοποθετήσεις εκ μέρους της Κύπρου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Αιγύπτου, αλλά και του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, ο οποίος ελέγχει σχεδόν τα 2/3 των εδαφών της Λιβύης.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», η Ελλάδα – σε συνεννόηση με το Παρίσι – εξετάζει το σενάριο αποστολής γαλλικού ερευνητικού πλοίου στην περιοχή νότια της Κρήτης, εφόσον η τουρκική πλευρά προχωρήσει σε κλιμάκωση της κατάστασης.
Πηγή Sputniknews

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ