20.9 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΠιθανός διάδοχος της Μέρκελ ο Σόιμπλε λόγω της γερμανικής κρίσης

Πιθανός διάδοχος της Μέρκελ ο Σόιμπλε λόγω της γερμανικής κρίσης

Η Μέρκελ κατάφερε να σώσει την κυβέρνησή της, αλλά παραμένει ευάλωτη

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, κατάφερε να σώσει την κυβέρνησή της αποδεχόμενη να απαρνηθεί τη γενναιόδωρη μεταναστευτική της πολιτική, όμως αυτή η ανάπαυλα ενδέχεται να μην διαρκέσει για πολύ.
«Το κλίμα στον κυβερνητικό συνασπισμό μάλλον δεν ήταν ποτέ στο παρελθόν τόσο δηλητηριασμένο όσο σε αυτόν», σχολίασε η εφημερίδα Bild, μετά τη συμφωνία που επετεύχθη χθες μεταξύ της Μέρκελ και του υπουργού της των Εσωτερικών, Χορστ Ζέεχοφερ, ο οποίος ήθελε να μειωθεί δραστικά ο αριθμός των αιτούντων άσυλο που φτάνουν στη Γερμανία.
Η συντηρητική πολιτικός, έπειτα από σχεδόν 13 χρόνια στην εξουσία, θα χρειαστεί να διπλασιάσει τις προσπάθειές της για να επαναβεβαιώσει το κύρος της και να εδραιώσει τον εύθραυστο συνασπισμό της μεταξύ του κόμματός της των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD).
Αν και η Αντρέα Νάλες, η επικεφαλής του SPD, χαιρέτισε το τέλος της αντιπαράθεσης στο συντηρητικό στρατόπεδο, ένας από τους ειδικούς σε θέματα μετανάστευσης των Σοσιαλδημοκρατών, ο Αζίζ Μποζκούρτ, επέκρινε τους περιορισμούς που προβλέπονται στην κίνηση των προσφύγων, οι οποίοι «ακολουθούν πλήρως το πνεύμα» της άκρας δεξιάς.
Αν το SPD απορρίψει τον συμβιβασμό, όλες οι προσπάθειες της Μέρκελ να σώσει την κυβέρνηση θα καταλήξουν στο κενό.
Σε πρώτη ανάγνωση η Μέρκελ πέτυχε μια νίκη διασώζοντας την κυβέρνησή της και παραμένοντας στην εξουσία. Οι επικρίσεις του CSU ήταν και εναντίον της προσωπικά, με πολλά μέσα ενημέρωσης να βλέπουν σε αυτές μια απόπειρα «πραξικοπήματος» από τη δεξιά πτέρυγα των συντηρητικών.
Ομως στην πραγματικότητα αναγκάστηκε να κάνει πολλές υποχωρήσεις αποδεχόμενη μεγάλους περιορισμούς στη μετανάστευσης. Ο συμβιβασμός στον οποίο κατέληξε με τον Ζέεχοφερ βάζει τέλος στη γενναιόδωρη μεταναστευτική πολιτική που ακολουθεί η καγκελάριος από το 2015.
Στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών, ο Μάρκους Μπλούμε, έκανε λόγο για «στροφή 180 μοιρών στην πολιτική παροχής ασύλου».
Πλέον οι αιτούντες άσυλο που φτάνουν στη Γερμανία και έχουν καταγραφεί σε άλλη χώρα της ΕΕ, η πλειονότητα των υποθέσεων δηλαδή, θα τοποθετούνται σε κέντρα τράνζιτ στα σύνορα με την Αυστρία αναμένοντας να επιστρέψουν στην πρώτη χώρα εισόδου τους στην Ευρώπη.
Ο Μπερντ Ρίξινγκερ, στέλεχος του Die Linke, έκανε λόγο για «κέντρα μαζικών κρατήσεων». Ζήτησε από τους Σοσιαλδημοκράτες να απορρίψουν την πρόταση. Και αυτοί φαίνεται να διστάζουν να υιοθετήσουν τις προτάσεις.
Επί της αρχής οι επαναπροωθήσεις προσφύγων στην πρώτη χώρα εισόδου θα γίνεται έπειτα από συμφωνία με αυτές. Ομως αν η Γερμανία δεν καταφέρει να καταλήξει σε συμφωνία με τις χώρες, προβλέπεται να επαναπροωθούνται οι πρόσφυγες στην Αυστρία.
Μένει να φανεί τι σκέφτονται για όλα αυτά Βιέννη και Ρώμη.
Ομως η αυστριακή κυβέρνηση, στην οποία συμμετέχουν οι συντηρητικοί και η ακροδεξιά, έχει ήδη προειδοποιήσει ότι σε αυτή την περίπτωση θα λάβει αντίστοιχα μέτρα.
«Αν η Γερμανία πιστεύει ότι μπορεί απλώς να επαναπροωθεί ανθρώπους στην Αυστρία, αψηφώντας για το διεθνές δίκαιο, θα εξηγήσουμε στους Γερμανού ότι δεν θα τους δεχθούμε», δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών, Χέρμπερτ Κικλ.
Τα σενάρια για την επόμενη ημέρα στη Γερμανία μετά την κυβερνητική κρίση
Τα χάσμα μεταξύ Μέρκελ και Ζεεχόφερ διαφαίνεται αγεφύρωτο, θέτοντας σε κίνδυνο την ενότητα του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού. Ποιες είναι οι επιλογές της Μέρκελ; Και οι εκλογές μέσα στα πιθανά σενάρια.
Η κυβέρνηση της Μέρκελ βρίσκεται σε πλήρη αποδιοργάνωση, μετά τις τελευταίες εξελίξεις και στον απόηχο των απειλών του Χορστ Ζεεχόφερ να παραιτηθεί.
Οι διαφορές της Γερμανίδας καγκελαρίου με τον επικεφαλής του βαυαρικού κόμματος CSU και υπουργό Εσωτερικών Ζεεχόφερ για το μεταναστευτικό παραμένουν αγεφύρωτες όπως φαίνεται, με την Αγκελα Μέρκελ να απορρίπτει το ενδεχόμενο μονομερών κινήσεων που θα μπορούσαν, όπως σημειώνει η ίδια, να υπονομεύσουν το σύστημα ανοικτών συνόρων της Σένγκεν.
Τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού – ήτοι το CDU της Μέρκελ, το βαυαρικού CSU και το SPD – διεξάγουν διαδοχικές συναντήσεις, προκειμένου να αποφασίσουν για τα επόμενα βήματα.
Στο πλαίσιο αυτό, το Reuters, απαντώντας σε μια σειρά από κρίσιμα ερωτήματα, παραθέτει τα πιθανά σενάρια για το πολιτικό μέλλον της Γερμανίας και τις εναλλακτικές που έχει η Μέρκελ:
Τι θα συμβεί εάν το CDU και το CSU δεν συμφωνήσουν;
Η διάσπαση του συνασπισμού μεταξύ του CDU και του CSU (μετά από 70 χρόνια συνεργασίας των δύο κομμάτων) είναι μια πραγματική πιθανότητα. Ενα τέτοιο ενδεχόμενο θα στερούσε από τη Μέρκελ την πλειοψηφία στην Μπούντεσταγκ.
Είναι πιθανή μια κυβέρνηση μειοψηφίας;
Η κυβέρνηση μειοψηφίας αποτελεί ένα ακόμη πιθανό σενάριο. Η Μέρκελ θα μπορούσε να παραμείνει καγκελάριος και να διευθύνει μια κυβέρνηση μειοψηφίας, αλλά κάτι τέτοιο θα την καθιστούσε αδύναμη μπροστά στα μάτια των Γερμανών που είναι παραδοσιακά υπέρμαχοι της σταθερότητας.
Η Μέρκελ θα βρισκόταν σε μια θέση, από την οποία θα ήλπιζε στη στήριξη από το κόμμα των Πρασίνων, το FDP και ενδεχομένως ακόμη και από το CSU σε μερικές περιπτώσεις.
Τι άλλες επιλογές έχει η Μέρκελ;
Θα μπορούσε να κηρύξει ψηφοφορία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, κάτι που θα μπορούσε να της προσδώσει μεγαλύτερη ισχύ, εάν εξασφάλισε την απαιτούμενη στήριξη.
Σε διαφορετική περίπτωση, θα μπορούσαν να προκηρυχθούν και εκλογές στη χώρα. Οι δημοσκοπήσεις, όμως, δείχνουν ότι το ακροδεξιό κόμμα AfD θα ήταν ένας από τους μεγάλους νικητές, εξέλιξη που δεν θα ικανοποιούσε ούτε τη Μέρκελ, αλλά ούτε και τα υπόλοιπα κόμματα.
Ο πρόεδρος της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, πιθανότατα, θα επενέβαινε, προσπαθώντας να εξομαλύνει την κατάσταση και να βρει τη λιγότερο κακή επιλογή.
Πόσο ασφαλής είναι η Μέρκελ;
Ο πιο σημαντικός παράγοντας για την επιβίωσή της είναι το πόσο θα συνεχίζουν να τη στηρίζουν οι βουλευτές του δικού της κόμματος, του CDU. Προς το παρόν, πάντως, το κάνουν.
Εάν φύγει η Μέρκελ, ποιος θα αναλάμβανε τα ηνία;
Στο σημείο αυτό, αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν κάποια ισχυρά επιχειρήματα ενάντια στις πιο προφανείς επιλογές. Η φήμη της «προστατευόμενης» της Γερμανίδας καγκελαρίου, Ανεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ, έχει αμαυρωθεί εξαιτίας της σχέσης της με τη Μέρκελ, ενώ ο Γιενς Σπανς που έχει ασκήσει κριτική στη μεταναστευτική πολιτική της Μέρκελ, θα μπορούσε να δυσαρεστήσει πολλούς από το CDU.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, θα μπορούσε να αναλάβει προσωρινά τα ηνία.
Με πληροφορίες από Sputnik news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ