18.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΣMΟΣ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣΠαρουσίαση βιβλίου Γερμανών ιστορικών για τις γερμανικές οφειλές

Παρουσίαση βιβλίου Γερμανών ιστορικών για τις γερμανικές οφειλές

«Εχουμε συγκρίνει όλες τις διαφορές μεταξύ της ελληνικής και της γερμανικής πλευράς. Εχουμε συγκρίνει τα χρήματα που έχει πληρώσει η Γερμανία στην Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια και διαπιστώνουμε ότι η Γερμανία χρωστάει 190 δισ. ευρώ στην Ελλάδα» τόνισε ο Γερμανός ιστορικός Καρλ Χάιντς Ροθ (Κarl Heinz Roth), ένας εκ των δύο συγγραφέων του βιβλίου: «Η οφειλή των Επανορθώσεων: υποθήκες της Γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα και στην Ευρώπη», το οποίο παρουσιάστηκε την Δευτέρα στην αίθουσα «Μ. Αναγνωστάκης» του δημαρχείου Θεσσαλονίκης.
«Τα χρήματα που έχουν πληρωθεί από πλευράς Γερμανίας στην Ελλάδα μέχρι σήμερα είναι 700 εκατ. ευρώ κι αυτά δεν είναι ούτε το 0,1% από εκείνα που οφείλει η Γερμανία στην Ελλάδα» πρόσθεσε ο Γερμανός ιστορικός, επισημαίνοντας ότι το περιεχόμενο του βιβλίου είναι καταγραφή ντοκουμέντων πολυετούς έρευνας και μελέτης σε πολλά αρχεία.
Η Θεσσαλονίκη είναι η πρώτη πόλη στην οποία παρουσιάστηκε το βιβλίο των δύο Γερμανών ιστορικών Καρλ Χάιντς Ροθ (Κarl Heinz Roth) και Χάρτμουτ Ρούμπνερ (Hartmut Rubner) και τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει η παρουσίασή του σε Κατερίνη, Αθήνα, Δίστομο-Λειβαδιά και Ηράκλειο. Η πρώτη του έκδοση έγινε το 2017. Μετά τις πρόσφατες προσθήκες της νέας έκδοσης η μετάφρασή του στα ελληνικά έγινε από την Εθελοντική Ομάδα Δράσης Νομού Πιερίας και στον πρόλογό του φιλοξενούνται χαιρετισμοί του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση και του Γ.Γ. του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Γερμανικών Αποζημιώσεων, Μανώλη Γλέζου.
Απαντώντας σε ερώτηση για το πως προκύπτουν και σε τι αφορούν αυτά τα 190 δισ. ευρώ, ο κ. Ροθ είπε ότι η έρευνα έχει εστιαστεί στις καταστροφές των υποδομών, στην απώλεια ανθρώπινων ζωών και τα χρήματα που δεν έχουν εισπραχτεί από την καταναγκαστική εργασία. «Αυτούς τους τρεις τομείς έχουμε εξετάσει κι έχουμε υπολογίσει και καταλήξαμε σ’ αυτό το συμπέρασμα» ανέφερε.
Ο ίδιος σχολίασε πως το αποτέλεσμά τους (των δυο συγγραφέων του βιβλίου) είναι πολύ μικρότερο απ’ αυτό που έχει υπολογίσει η ελληνική πλευρά, αλλά σε γενικές γραμμές πρόσθεσε ότι «η ελληνική απαίτηση στέκει νομικά, είναι δίκαιη και μπορεί να διεκδικηθεί» και ούτε παραγράφεται.
Μιλώντας για το σημαντικότερο από τα εκατό ντοκουμέντα που ανέφεραν κατά την παρουσίαση οι μεταφραστές ότι συμπεριλαμβάνονται στο βιβλίο, ο Γερμανός ιστορικός σχολίασε ότι το σημαντικότερο εξ αυτών είναι τα στοιχεία που παραθέτει η ελληνική πλευρά όσον αφορά την ορθότητα της μεθόδου και της έρευνας με την οποία έχει υπολογιστεί το χρέος.
Αναφερόμενος στις αντιδράσεις που υπήρξαν στην χώρα του, την Γερμανία, από την έκδοση του βιβλίου, είπε ότι υπήρξαν διαφορετικές αντιδράσεις, η πιο σκληρή εκ των οποίων ήταν αυτή που απορρίπτει το αίτημα. Σ’ αυτή συμπεριλαμβάνεται και των Σοσιαλδημοκρατών που απορρίπτουν το αίτημα της ελληνικής πλευράς.
Παρών στην παρουσίαση του βιβλίου ήταν και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Θεσσαλονίκης, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, ο οποίος ανέφερε ότι από την πλευρά της Ελληνικής Βουλής δόθηκε η υλική και ηθική υποστήριξη για την έκδοση αυτού του βιβλίου.
«Πιστεύω ότι τις προσεχείς ημέρες που θα έρθει η έκθεση της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την διεκδίκηση των Γερμανικών οφειλών… μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι είναι μια τεκμηριωμένη έκθεση από άποψη νομική, ιστορική και διπλωματική. Το βιβλίο των δύο Γερμανών ιστορικών – συγγραφέων είναι ένα πολύ ισχυρό όπλο στον οδικό χάρτη που προτείνει για την διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών η Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή. Ελπίζουμε και όσοι αποστασιοποιήθηκαν την τελευταία στιγμή με διάφορους λόγους και δεν ψήφισαν την έκθεση να αλλάξουν στάση» δήλωσε ο κ. Μηταφίδης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ