15.5 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΠέτσας: «Στο επίδομα θέρμανσης θα διατεθεί το αδιάθετο για το 2019 ποσό...

Πέτσας: «Στο επίδομα θέρμανσης θα διατεθεί το αδιάθετο για το 2019 ποσό για την ενίσχυση του Τύπου»

Χορηγήθηκαν φέτος, προκαταβολικά, επίδομα θέρμανσης ύψους 68 εκατομμυρίων ευρώ, αυξημένο κατά 10 εκατομμύρια ευρώ από αυτό που είχε χορηγηθεί, όπως είπε, επί ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πέτσας . Σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών, το αδιάθετο για το 2019 ποσό για την ενίσχυση του Τύπου, θα διατεθεί στο επίδομα θέρμανσης, προκειμένου να ικανοποιηθούν όλες οι αιτήσεις που φέτος αναμένεται να φτάσουν τις 600.000.
Αναφερόμενος σε δημοσιεύματα για τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδη Στεφανή, ο κ. Πέτσας στηλίτευσε μια ανήθικη επίθεση, όπως είπε, κάνοντας λόγο για έναν άνθρωπο που υπηρέτησε επί τέσσερις δεκαετίες τον Ελληνικό Στρατό και τίμησε το εθνόσημο, για ένα διακεκριμένο αξιωματικό που εξελίχθηκε στην ιεραρχία του Στρατού και έγινε Αρχηγός ΓΕΣ και ο οποίος τοποθετήθηκε, όπως είπε, σε αυτή τη θέση, λόγω των αδιαμφισβήτητων προσόντων του, από την προηγούμενη κυβέρνηση, την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Μιλώντας για έναν άνθρωπο που επωμίζεται τώρα ένα εθνικά κρίσιμο έργο, αυτό του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας και του Εθνικού Συντονιστή για την αντιμετώπιση και διαχείριση του μεταναστευτικού/προσφυγικού ζητήματος ως επικεφαλής του Ενιαίου Φορέα Επιτήρησης Συνόρων, ο κ. Πέτσας εξέφρασε την απορία αν η επίθεση είχε ως στόχο να υπονομευθεί η εθνική ομοψυχία σε μια κρίσιμη συγκυρία για τα εθνικά μας θέματα και να υπονομευθεί το έργο που η κυβέρνηση έχει αναλάβει, κατ’ απαίτηση όλων των Ελλήνων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το μεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτημα.
«Μάταιος κόπος. Με την Ελλάδα ενωμένη, η κυβέρνηση προχωρά αταλάντευτα το έργο της, με γνώμονα την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων και την ευημερία των Ελλήνων», τόνισε ο κ. Πέτσας.
Ο προϋπολογισμός σηματοδοτεί την επιστροφή της πατρίδας στο μέλλον
Με αφορμή την συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2020, ο κ. Πέτσας είπε πως πρόκειται για τον πρώτο προϋπολογισμό της κυβέρνησης ο οποίος σηματοδοτεί την επιστροφή της πατρίδας μας στο μέλλον.
Όπως είπε, «αποτυπώνει την αναπτυξιακή κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής, την αλλαγή του δημοσιονομικού μείγματος, με μειώσεις φόρων και συγκράτηση δαπανών και την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης στην πράξη. Ο προϋπολογισμός αυτός, όχι μόνον δεν επιβάλλει πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, αλλά μειώνει τα βάρη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Με αποτέλεσμα οι Έλληνες να βλέπουν σημαντική αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματός τους».
Σύμφωνα με τον κύριο Πέτσα, «ο νέος προϋπολογισμός αποδεικνύει πως ό,τι είπαμε, το κάνουμε», ενώ προχώρησε στον απολογισμό του εξαμήνου της κυβέρνησης.
Κυβερνητικός απολογισμός 6μήνου
«Η ψήφιση του προϋπολογισμού γίνεται την ώρα που η κυβέρνηση συμπληρώνει σχεδόν έξι μήνες από τη συγκρότησή της. Σε αυτό το διάστημα, η Βουλή των Ελλήνων έχει ψηφίσει 32 νομοσχέδια και το νέο Σύνταγμα». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο νόμο που δίνει, όπως είπε, στους εκτός Επικράτειας Έλληνες εκλογείς τη δυνατότητα να ψηφίζουν από τον τόπο της μόνιμης διαμονής τους, στο νόμο που αφορά στο σχέδιο «Ηρακλής» και απαλλάσσει τις τράπεζες από μεγάλο όγκο κόκκινων δανείων, στο νόμο που αφορά πρωτίστως στην ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων και της αμυντικής μας βιομηχανίας, στο νόμο το νέο φορολογικό νόμο, που προβλέπει ελαφρύνσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών 1,2 δισ. ευρώ, στο νόμο για την «απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, τον εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ, την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και τη στήριξη των ΑΠΕ, στο νόμο «ΕΠΕΝΔΥΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ», με σειρά φιλο-επενδυτικών ρυθμίσεων και μέτρων για την αντιμετώπιση της υποδηλωμένης και αδήλωτης εργασίας, στο νόμο περί διεθνούς προστασίας με αιχμή την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, στο νόμο για τις τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, στο νόμο για τη «Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας» και τη διεύρυνση του αντικαπνιστικού, στο νόμο για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τη βελτίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων, στο νόμο που αποκαθιστά το άσυλο ιδεών στα Πανεπιστήμια, στο νόμο που ξεμπλόκαρε τις εξετάσεις για τα διπλώματα οδήγησης, στο νόμο για την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα αλλά και στην κύρωση των συμφωνιών παραχώρησης δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε τέσσερις θαλάσσιες περιοχές σε Κρήτη και Ιόνιο.

Αναφερόμενος στην ανάταξη της οικονομίας και την επιτάχυνση της ανάπτυξης, πέρα από την ψήφιση σχετικών νόμων, ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στην πλήρη άρση των capital controls, στο γεγονός ότι αποπληρώθηκε πρόωρα το υψηλότοκο τμήμα των δανείων του ΔΝΤ, στο ξεμπλοκάρισμα των μεγάλων επενδυτικών σχεδίων όπως στο Ελληνικό, στο λιμάνι του Πειραιά και στη Χαλκιδική, στο ξεμπλοκάρισμα περίπου 170 αιτήσεων για τη χορήγηση αδειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από υβριδικούς σταθμούς σε μη διασυνδεδεμένα νησιά. Επίσης, αναφέρθηκε στο ότι απενεργοποιήθηκε η «ωρολογιακή βόμβα» της ΔΕΗ και προχωρά η εξυγίανσή της, ενώ η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας ξεπέρασε τα 900 εκατ. ευρώ, δηλαδή τριπλάσια σε σχέση με το επίπεδο που βρισκόταν πριν από τις ευρωεκλογές, ολοκληρώθηκε η ιδιωτικοποίηση των Ναυπηγείων Νεωρίου Σύρου, συμφωνήθηκε η εγκατάσταση στην Ελλάδα υποκαταστημάτων της «BANK OF CHINA» και της γαλλικής «Opel Bank S.A.». Όπως είπε, μόλις χθες εγκρίθηκαν από την Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων άλλα έξι επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού 1 δισεκατομμυρίου 50 εκατομμυρίων ευρώ.
Και, συνεχίζοντας, «τα αποτελέσματα της πολιτικής μας είναι ήδη ορατά σε όλους:
– Καλύφθηκε το δημοσιονομικό κενό που αποτυπωνόταν στην 3η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας και διασφαλίστηκε υπερπλεόνασμα που διατίθεται σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
– Υπήρξε αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την Standard & Poor’s.
– Το Δημόσιο δανείζεται με έντοκα γραμμάτια που έχουν -για πρώτη φορά – αρνητικό επιτόκιο.
– Η Ελλάδα δανείστηκε με δεκαετές ομόλογο, που είχε επιτόκιο μόλις 1,5%, έναντι επιτοκίου 3,9% λίγους μήνες πριν.
– Ο γενικός δείκτης τιμών του χρηματιστηρίου κινείται κοντά στο υψηλό επίπεδο των 900 μονάδων, αυξημένος κατά 45% περίπου, έναντι των 613 μονάδων που ήταν στην αρχή του χρόνου.
– Ο δείκτης οικονομικού κλίματος κινείται στις 107 μονάδες, καταγράφοντας την υψηλότερη επίδοση από τον Μάρτιο του 2008.
– Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης βρίσκεται σε υψηλά 20ετίας.
Είναι σαφές ότι οι προσδοκίες για την πορεία της οικονομίας βελτιώθηκαν θεαματικά και ότι οι αγορές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της οικονομίας μας.
Δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβερνητική πολιτική», είπε ο κ. Πέτσας.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε πως στο ίδιο διάστημα η κυβέρνηση προχώρησε στην εφαρμογή σειράς αποφάσεων για τη στήριξη των συμπολιτών μας που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη και την ελάφρυνση της κοινωνίας από τα βάρη του παρελθόντος.
Ανάμεσα στα άλλα:
– Μειώθηκε ο ΕΝΦΙΑ κατά 22% μεσοσταθμικά.
– Βελτιώθηκε η ρύθμιση των 120 δόσεων, με αποτέλεσμα 1.155.000 οφειλέτες, να ρυθμίσουν 11,5 δισ. ευρώ οφειλών, σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.
– Χορηγήθηκαν 66.000 αυξημένες συντάξεις χηρείας, που είχαν μειωθεί δραματικά από την προηγούμενη κυβέρνηση.
– Επιστράφηκαν οφειλές του ΕΦΚΑ, περίπου, 100 εκατομμυρίων ευρώ, στους ελεύθερους επαγγελματίες.
Επιπλέον:
– Παρέχουμε πλήρη και δωρεάν περίθαλψη, στους εγκαυματίες που άφησε η τραγωδία στο Μάτι.
– Μπήκε τέλος στις «ουρές» της ντροπής, έξω από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.
– Χορηγούνται παράγωγα αίματος, κυρίως γ-σφαιρίνης, σε ασθενείς με σπάνια νοσήματα.
– Ενισχύονται τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων της Αττικής, με το διορισμό 175 γιατρών.
– Μειώθηκαν έως 7% οι τιμές σε 3.072 φάρμακα και διατηρήθηκαν σταθερές σε 4.985.
Επίσης:
– Βελτιώθηκε και παρατάθηκε κατά 4 μήνες η παρεχόμενη προστασία για την 1η κατοικία.
– Χορηγείται έκτακτη οικονομική ενίσχυση 700 ευρώ σε πάνω από 950.000 πολίτες.
Από το ευρύτερο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής σημείωσε πως σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό/προσφυγικό η κυβέρνηση άλλαξε πολιτική και έχει θέσει ξεκάθαρες προτεραιότητες: Φύλαξη των συνόρων. Επιτάχυνση ασύλου. Αύξηση Επιστροφών. Κλειστές δομές. Ταυτόχρονα, αποσυμφορίζουμε τα νησιά μας και προστατεύουμε τα ασυνόδευτα παιδιά.
Σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή, ο κ. Πέτσας είπε πως η κυβέρνηση παίρνει πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, όπως η απολιγνιτοποίηση του ενεργειακού μίγματος της χώρας μέχρι το 2028, και η κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης, μέχρι το 2021, ενώ μπήκε σε διαβούλευση το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα.
Δημόσια διοίκηση – Παιδεία – Ασφάλεια
Σε ό,τι αφορά τη δημόσια διοίκηση και τη διαφάνεια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως επανήλθε η κυβερνησιμότητα σε Δήμους και Περιφέρειες και εγκρίθηκαν πόροι, 180 εκατ. ευρώ, για αντιπλημμυρικά έργα, σε όλη τη χώρα.
– Αναβαθμίστηκε το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».
Δημιουργείται, σε κάθε Υπουργείο, Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου.
– Θεσμοθετήθηκε Εθνικό Πρόγραμμα Απλούστευσης Διαδικασιών, Παρατηρητηρίου Γραφειοκρατίας και διαδικασία εκσυγχρονισμού του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας.
Παράλληλα, υπήρξε αναδιάταξη του τοπίου ελέγχου της διαφάνειας, ιδρύοντας την Εθνική Αρχή Διαφάνειας κάτω από την οποία ενοποιούνται έξι αυτοτελείς και αποσυνδεδεμένες υπηρεσίες, που είχαν συναφές αντικείμενο, ενώ έγινε υποχρεωτική η νομοθέτηση της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής υποβολής δικογράφων από την 1η Ιανουαρίου 2021.
Στο μεταξύ, με την αναθεώρηση του Συντάγματος καταργήθηκε η σύντομη αποσβεστική προθεσμία του άρθρου 86 για τυχόν παράνομες πράξεις που τέλεσαν Υπουργοί. Και στο άρθρο 62, διευκρινίστηκε ότι η βουλευτική ασυλία θα αφορά αποκλειστικά τα καθήκοντα των βουλευτών – και όχι αδικήματα του κοινού δικαίου.
Οι πολιτικοί, πλέον, λογοδοτούμε όπως κάθε πολίτης.
Σε ό,τι αφορά την Παιδεία, ο Στ. Πέτσας τόνισε πως:
– Μοιράστηκαν VOUCHER για βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς για 155.000 παιδιά.
– Καλύφθηκαν τα κενά εκπαιδευτικού προσωπικού στα σχολεία, με πρόσληψη 30.350 αναπληρωτών εκπαιδευτικών και ειδικού βοηθητικού και επιστημονικού προσωπικού.
– Προχωρά η διαδικασία για την πρόσληψη 4.500 εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής και ειδικό βοηθητικό προσωπικό.
Για τη δημόσια ασφάλεια και την καθημερινότητα του πολίτη, προσλήφθηκαν 1.500 αστυνομικοί και δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες για την πρόσληψη 800 συνοριοφυλάκων. Ενισχύθηκε η αστυνόμευση στο κέντρο της Αθήνας. Αναπτύχθηκαν παρεμβάσεις κατά του εμπορίου ναρκωτικών και του παραεμπορίου σε γνωστές «πιάτσες» (Εξάρχεια, Νομική, ΑΣΟΕΕ). Εκκενώθηκαν κτίρια που είχαν καταληφθεί για χρόνια.
Για τις μεταφορές:
– Αυξήθηκαν τα λεωφορεία που εξυπηρετούν τους πολίτες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ πύκνωσαν και τα δρομολόγια του Μετρό.
– Αναβλήθηκε η εφαρμογή της αύξησης της τιμής των διοδίων στην Αττική Οδό, χωρίς ανταλλάγματα.
– Αυξήθηκε κατά 45% ο προϋπολογισμός για τις άγονες γραμμές.
Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού
Τέλος, ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού. Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, βρίσκεται σήμερα στη Φρανκφούρτη όπου θα συναντηθεί με την Κριστίν Λαγκάρντ, με την οποία θα συζητήσουν όλα τα θέματα της ελληνικής οικονομίας.
Την Τετάρτη θα απευθύνει ομιλία στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης του Προϋπολογισμού για το 2020.
Την Πέμπτη ο πρωθυπουργός θα επισκεφτεί το Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας, για να ενημερωθεί για την πλήρη λειτουργία του «112».
Την Πέμπτη το βράδυ θα απευθύνει ομιλία στο Βιομηχανικό Συνέδριο του ΣΕΒ, με τίτλο «Βιομηχανία 4.0: Η ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί».
Το μεσημέρι της Παρασκευής θα αναχωρήσει για Τρίκαλα, θα παραστεί στις Χριστουγεννιάτικες Εκδηλώσεις του Δήμου και θα συναντηθεί με τους εργαζομένους του «Βοήθεια στο Σπίτι» του Δήμου Καλαμπάκας.
Τη Δευτέρα θα προεδρεύσει στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Δ. Κοτταρίδης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ