18.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήOIKONOMIAΠάτρα: Νέα γενιά έργων στη Δυτική Ελλάδα μέσω των ολοκληρωμένων χωρικών επενδύσεων...

Πάτρα: Νέα γενιά έργων στη Δυτική Ελλάδα μέσω των ολοκληρωμένων χωρικών επενδύσεων σε Αρχαία Ολυμπία, Κατάκολο, Μεσολόγγι και Αιτωλικό

Μία νέα γενιά έργων που θα εκτελεστούν στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας περιλαμβάνουν οι ολοκληρωμένες χωρικές επενδύσεις, που έχουν ήδη εγκριθεί για τις περιοχές Κατακόλου – Αρχαίας Ολυμπίας, στην Ηλεία και Μεσολογγίου – Αιτωλικού, στην Αιτωλοακαρνανία.
Σύμφωνα με την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, «οι στρατηγικές ολοκληρωμένης χωρικής επένδυσης είναι ένα εργαλείο διαχείρισης και συντονισμού επενδύσεων στις επιλεγμένες περιοχές και στόχος είναι η στενή συνεργασία με δήμους και φορείς, για ένα πλαίσιο στοχευμένων παρεμβάσεων που θα συμβάλλουν στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, στην ευρύτερη ανάπτυξη της περιοχής και στην προστασία του περιβάλλοντος».
Ειδικότερα, όσον αφορά τη στρατηγική της ολοκληρωμένης χωρικής επένδυσης για την περιοχή Αρχαίας Ολυμπίας και Κατακόλου, στόχος της περιφέρειας είναι «η παραγωγική ανασυγκρότηση της ευρύτερης περιοχής της Αρχαίας Ολυμπίας, μέσω της ανάδειξης της παγκόσμιας ταυτότητάς της, με γνώμονα τον άνθρωπο και το περιβάλλον».
Οι δράσεις που προβλέπονται είναι, μεταξύ άλλων, η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και η ανάδειξη φυσικών και πολιτιστικών περιοχών, ώστε να προσελκύουν επισκέπτες, καθώς και έργα για την αναβάθμιση του οδικού δικτύου και παράλληλη σύνδεσή του με παραγωγικές δραστηριότητες.
Επίσης, προβλέπονται η δημιουργία υποδομών για αστικές αναπλάσεις και αξιοποίηση εναλλακτικών μορφών αστικών μεταφορών, φιλικών προς το περιβάλλον.
Σχετικά με τη στρατηγική της ολοκληρωμένης χωρικής επένδυσης για την περιοχή Μεσολογγίου και Αιτωλικού, στόχος της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας είναι «η καθιέρωση ενός νέου οικο-αναπτυξιακού και χωροταξικού προτύπου βασισμένου στο ανθρώπινο, φυσικό και πολιτιστικό κεφάλαιο της περιοχής της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου, αναγνωρίζοντας τη θεμελιώδη συμβολή του υδάτινου στοιχείου στην ταυτότητα και οικονομία της περιοχής».
Ειδικότερα, οι δράσεις που έχουν προγραμματιστεί, είναι η ανάπτυξη του οικοτουρισμού και του πράσινου τουρισμού, η προστασία και η ανάδειξη των φυσικών τοπίων, η αύξηση της ελκυστικότητας των φυσικών και πολιτιστικών περιοχών, η κατασκευή ποδηλατόδρομων, η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς κ.α.
Τέλος, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Απόστολο Κατσιφάρα, «με τις ολοκληρωμένες χωρικές επενδύσεις δίνουμε αναπτυξιακή πνοή σε σημεία της περιφέρειάς μας που δικαιούνται να αντιμετωπίζονται ισότιμα με άλλες περιοχές της χώρας», προσθέτοντας: «Στόχος μας είναι να υλοποιούμε και να βελτιώνουμε την ποιότητα ζωής των πολιτών, διεκδικώντας πάντα το καλύτερο δυνατό για την περιοχή μας.»
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ